Recenzie „Belzhar”-Meg Wolizer

“O iubire neîmpărtăşită, o suferinţă ascunsă şi o vindecare prin lectură şi explorare interioară.

Jam Gallahue simte primii fiori de iubire pentru Reeve Maxfield, un englez venit să studieze pentru un semestru în America. Din păcate, relaţia lor este curmată brusc, iar Jam nu-şi mai poate reveni şi ajunge la o şcoală cu internat pentru adolescenţi „fagili emoţional şi foarte inteligenţi“.

Aici, profesoara de literatura îi îndeamnă să citească romanul Clopotul de sticlă de Sylvia Plath şi le dăruieşte câte un jurnal, în care să îşi noteze gândurile. Inexplicabil, fiecare deschidere a jurnalului înseamnă intrarea într-o lume suprarealistă, în care traumele care i-au marcat încă nu s-au petrecut şi totul este bine.

Belzhar este numele pe care-l dau acestei lumi.”2683_c45c05bb

Când eşti altfel din diferite puncte de vedere, eşti văzut ca un ciudat de restul lumii. Aşa este văzută şi Jam care şi-a pierdut iubitul, Reeve, venit în America într-un schimb între şcoli, iar ca efect al morţii lui aceasta suferă de o depresie profundă care îi face pe părinţii ei să o trimită la The Wooden Barn. Jam are în orar Teme Speciale în Engleză, oră  la care mulţi elevi ar vrea să participe. Doamna Quenell, profesoara care predă  cursul, a ales 5 elevi, printre care şi Jam. Tot ce trebuie să facă elevii este să citească o carte,”Clopotul de sticlă” de Sylvia Plath, în acest caz, pe care o vor studia tot semestrul şi să scrie o dată pe săptămână într-un jurnal oferit de profesoară, pe care i-l vor preda la sfârşitul semestrului.

Astfel, cei 5 tineri “fragili emoţional” ajung să se împrietenească şi descoperă că jurnalul îi poartă într-o lume diferită, aş putea spune că e trecutul, dar pe care o denumesc Belzhar, lumea care îi ajută sau nu să treacă  peste trauma vieţii lor. Aceştia constată că la sfârşitul semestrului se va umple şi ultima pagină din jurnal, iar atunci va fi ultima călătorie a lor în Belzhar şi tot amână inevitabilul. Astfel, romanul devine mult mai palpitant de acum în colo, când elevii devin mai apropiaţi unii de alţii, se lasă vulnerabili unii în faţa  celorlalţi şi vor afla dacă vor trece sau nu peste durerea care le-a afectat viaţa.

Mi-a plăcut foarte mult cartea pentru că este originală, cel puţin eu nu am mai citit una de felul acesta, şi te face să trăieşti prin ochii tinerilor fragili emoţional si  să te gândeşti ce decizii ai fi luat dacă ai fi fost în locul lor. Merită citită şi  eu mai aştept să treacă timpul ca să o recitesc.

Citeşte din carte aici.

Disponibilă pe libris.ro, unde avețitransport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

3 gânduri despre „Recenzie „Belzhar”-Meg Wolizer

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s