Recenzie „Urgia şi zorile” – Renee Ahdieh

“Într-un ţinut aflat sub domnia unui tânăr rege însetat de sânge, fiecare revărsat al zorilor sfâşie sufletul unei alte familii. Califul din Khorasan, un băiat de optsprezece ani, nu este altceva decât un monstru. În fiecare noapte, Khalid cere mâna unei fete, ca apoi, în fiecare dimineaţă, să curme viaţa noii lui mirese cu o frânghie de mătase. Când cea mai bună prietenă a Şeherezadei îi cade victimă lui Khalid, ea jură să se răzbune şi, în ciuda vârstei ei fragede, de doar şaisprezece ani, se oferă să-i devină mireasă califului din Khorasan. Şeherezada este hotărâtă nu doar să rămână în viaţă, ci şi să pună capăt, odată pentru totdeauna, domniei despotice a lui Khalid.

Seara de seară, Şeherezada îl atrage în mrejele sale, ţesând poveşti încântătoare, ce-o ajută să mai trăiască încă o zi, deşi ştie prea bine că următorul răsărit de soare ar putea fi ultimul. Dar lucrurile iau o întorsătura cu totul neaşteptată: Khalid nu este nicidecum aşa cum şi l-a imaginat ea. „Monstrul” este doar un tânăr cu sufletul sfâşiat de o suferinţă covârşitoare şi îndelungată. Iar Şeherezada descoperă, pe zi ce trece, că se îndrăgosteşte de el. Cum este posibil aşa ceva? Inima ei se dovedeşte, astfel, o trădătoare. Dar Şeherezada înţelege, încetul cu încetul, că nimic nu este aşa cum pare în palatul de marmură şi piatră al califului. Este hotărâtă să descopere tainele ce bântuie locul şi, în ciuda iubirii ei, este pregătită să-i ia viaţa lui Khalid în schimbul celor curmate de el.

Oare dragostea lor va supravieţui?”tumblr_npsg4kwxND1ty41wuo1_r1_500.png

Plecând de la Şeherezada celor o mie şi una de nopţi, Şeherezada noastră se arată o adevărată luptătoare şi cu idealuri de neatens. Învrăjbită de ură şi deţinătoarea unui întreg arsenal de poveşti, eroina se sacrifică pe ea pentru a aduce lumii un gram de fericire. Califul este văzut ca un monstru care a luat viaţa a zeci de femei care nu au trăit nici măcar noaptea nunţii. Şeherezada se aruncă în mâinile morţii şi-şi lasă familia şi prietenii în grija sorţii, principalul ei scop fiind acela de a supravieţui, dar cel mai important este să-l ucidă pe Khalid. Astfel, poveştile sale îi aduc siguranţa că va trăi, dar nu că va reuşi să-şi ducă planul la bun sfârşit.

Tânărul rege nu este cine se aştepta Şeherezada să fie. Tânăra de şaisprezece ani îi fură minţile califului care îşi dezbracă armura şi devine vulnerabil. Lucrul valabil şi invers. Khalid se îndrăgosteşte de Şeherezada, iar ea de el. Nimeni nu s-ar fi aşteptat la o astfel de întorsătură. Cel mai puţin Şeherezada. În balanţă atârnă dragostea pentru tânărul rege pe care l-a cunoscut şi ura pentru monstrul care i-a ucis cea mai bună prietenă. Hotărârea Şeherezadei va ucide: o singură viaţă sau mai multe. Totul depinde
de tânăra care a pus totul la bătaie pentru răzbunare.

7b2479eb6525aa615d3510716c093543„- Unde aţi fost? îl întrebă Şeherezada, încercând să-şi stăvilească freamătul glasului.

– Nu unde ar fi trebuit să fiu.

– Azi-dimineaţă şi aseară.

– Dimineaţa n-am fost unde ar fi trebuit să fiu, îi răspunse el, dezmierdându-i urechea cu răsuflarea sa. Iar aseară, n-am fost unde îmi doream să fiu.”

Acţiunea se bifurcă şi sunt puse în contrast acţiunile din palat şi cele din afara palatului. În timp ce Şeherezada se luptă cu sine pentru a alege ce trebuie să facă. În afara zidurilor palatului,  familia ei plănuieşte cum să o salveze din tirania califului şi să-i curme viaţa acestuia. Magia şi voinţa se întrepătrund, iar celor de-afară nu le e frică de ce s-ar putea întâmpla. Tariq, iubitul din copilărie al Şeherezadei este gata să-şi dea viaţa pentru a o salva pe a ei, dar şi Khalid este capabil să facă asta.

tumblr_nz46te86ht1qczb7zo1_500Şeherezada este femeia care stârneşte războaie, dar aduce şi pace.
Prin încoronarea sa ca soţie a lui Khalid, pune capăt răzmeriţelor îndreptate spre calif, pentru inimile pe care le-a frânt. Dar prin relaţia sa cu califul naşte un război între soţul ei şi fostul iubit, Tariq, care ar face orice să o aibă din nou. Tânăra de 16 ani are un caracter de fier, riscă mult şi câştigă şi mai mult. Este frumoasă, încântătoare, inteligentă şi şireată, hotărâtă să îşi ducă planul la bun sfârşit. Are o inimă mare, plină de taine şi daruri ascunse, ceea ce îi oferă un har aparte, dar viaţa ei s-ar putea sfârşi în orice moment căci palatul este un loc periculos.

Khalid este bântuit de copilăria dureroasă şi nevoit să susţină greutatea păcatelor în spate. Pentru un singur păcat, Khalid trebuie să îndure suferinţa un timp îndelungat, ceea ce îl impiedică din a iubi şi a fi iubit. Este conştient cum soarta întregului oraş stă în mâinile sale, cum o singură greşeală îl poate costa viaţa. O dată în viaţă, Khalid lasă regulile la o parte şi se aruncă cu capul înainte. Asta îi poate aduce fericirea sau sfârştiul.

“— Cât trebuie să plătească un om pentru greșelile înfăptuite, sayyidi?

— Până la ultimul păcat iertat, îi răspunse Khalid, fără urmă de ezitare.”

Khalid o face pe Şeherezada regina lui. Lucrul acesta iscă conflicte la curte şi astfel, autoarea reuşeşte să creeze o atmosferă de epocă, cu regi şi regine, trădări şi sacrificii, uneltiri şi planuri ascunse. Palatul este un loc plin de primejdii pentru regină care este în vizorul omenilor de seamă şi care ar trebui să moară. Khalid face tot ce îi stă în putere să o ţină departe de pericol şi cât mai aproape de el. Cei doi se leagă unul de altul şi-şi împărtăşesc sentimentele într-un mod sincer. La început au fost doi necunoscuţi care au trebuit să se omoare între ei pentru un scop. Dar timpul le-a deschis ochii şi s-au cunoscut unul de altul cum nimeni altcineva nu-i poate cunoaşte.

„— Te iubesc, îi spuse ea.

Khalid își ridică privirea, iar Șeherezada îi atinse obrazul cu mâna.

— Mai presus de cuvinte.

Fără să-și desprindă ochii de pe chipul ei, o așeză ușor pe perne. Apoi, îi luă mâna într-a lui și îi dezmierdă încheietura cu buzele.

— Sufletul meu este aidoma sufletului tău.

Și cuvintele lui, învăluite în vraja unui sărut, o făcură să se topească în valuri de chihlimbar și certitudine.

Lăsându-se purtată pe aripile unei iubiri imposibile și neverosimile pentru un băiat plămădit din contraste. Un băiat care îi transformase viața în scrum ca apoi să i-o reclădească din cenușă, oferindu-i o lume de basm, aproape iluzorie.

Mâine, avea să se lase copleșită de povara loialității și de prețul trădării. Mâine, avea să-și analizeze faptele condamnabile.

Acum, însă, tot ce conta cu adevărat era doar momentul prezent.

Mâinile lor împletite deasupra capului ei. Șoaptele pe care el i le spunea la ureche.

Un băiat și o fată.

Contopiți în uitare.”

Îmi place ideea de bază a romanului şi parte misterioasă pe care autoarea a dezvoltat-o, dând naştere unei comori. Intrigile palatului şi viaţa tumultoasă a protagoniştilor dau cărţii un aer aparte, ceva incomparabil. Îmi plac personajele, atât cele principale, cât şi cele secundare, pe care autoarea le-a creat cu o măestrie desăvârşită. În umbra poveştii de iubire dintre rege şi regină, se mai înfiripă încă una interzisă între Despina, servitoarea reginei, şi Jalal, şeful gărzilor regale. Amândouă sunt personaje bine conturate, cu o personalitate bine definită şi care au un rol important în evoluţia acţiunii.

“Când eram copilă, în Teba, începu Despina, apropiindu-se încă puțin de stăpâna ei, am întrebat-o pe mama ce este paradisul. Iar ea mi-a răspuns: „Ai să găsești paradisul într-o inimă unde sălășluiește dragostea”. Apoi, am întrebat-o, firește, ce este infernul. Ea m-a țintuit cu privirea și a răspuns că este: „O inimă de gheață, lipsită de iubire”, continuă ea.

Despina este servitoare tipică, la curent cu ce se întâmplă în palat şi deţinătoare a mari mistere. De neîncredere, dar totodată foarte isteaţă, se apropie încet de Şeherezada şi se împrieteneşte cu ea, fiind una lângă alta la nevoie. Jalal nu este foarte deosebit de Despina căci este mâna dreaptă a califului. Puternic şi gata să ucidă pentru cei dragi,  Jalal ştie cum să se joace cu minţile celor din jur pentru a-i aduce pe calea dreptăţii. Este sfetnicul lui Khalid, deţinător al secretelor ce ar putea omorî întreaga lume, dar şi un bărbat capabil să iubească şi să merite asta din plin.

 “Dar este un lucru inevitabil. Când îl vei întâlni pe cel care te va face să zâmbești cum n-ai mai zâmbit nicicând și să plângi cum n-ai mai plâns vreodată… nimic nu-ți va mai stăvili prăbușirea.”

Ca şi celelalte cărţi care mi-au plăcut enorm, şi aceasta este plină de surprize, de la cele mai nesemnificative până la cele mai uimitoare. Plină de secrete şi cu multe
semnificaţii, “Urgia şi zorile” recreează mitul Şeherezadei şi îi dă o formă mult mai interesantă şi mai ispititoare pentru cititori. Suspansul nu părăseşte cititorul de la începutul până la sfârşitul lecturii căci marea dilemă trebuie elucidată: Şeherezada va izbândi sau va fi înfrântă?

tumblr_no5vutuvzm1qba9pko2_500

Cartea se găseşte pe libris.ro, unde avețitransport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

10 gânduri despre „Recenzie „Urgia şi zorile” – Renee Ahdieh

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s