Recenzie „Divergent” – Veronica Roth

„O singură alegere îţi hotărăşte prietenii

O singură alegere îţi defineşte idealurile

O singură alegere îţi determină credinţa pentru totdeauna

O singură alegere te poate transforma radical

Într-un Chicago distopic, oraşul în care trăieşte Beatrice Prior, societatea este împărţită în cinci facţiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). În fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de şaisprezece ani trebuie să-şi aleagă facţiunea căreia îi vor fi devotaţi pentru tot restul vieţii. În ceea ce o priveşte pe Beatrice, ea trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinţii ei sau alege facţiunea care consideră că i se potriveşte cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăşi.

În timpul iniţierii care urmează, marcata de o puternică rivalitate, Beatrice îşi ia un alt nume, Tris, şi se străduieşte să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei şi, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori enervant, îşi poate găsi locul în viaţa pe care ea şi-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Şi, pe măsură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, ameninţând să destrame societatea aparent perfectă în care trăieşte, află că secretul ei ar putea-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.

Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfâşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste.”

Când am văzut filmul la Divergent, acum 2 ani, am fost atât de fascinată şi atât de îndrăgostită de personaje, încât am citit şi cartea. Şi nu doar prima carte, ci şi următoarele cărţi.know_your_faction

„Divergent” este o poveste bazată pe alegere, pe alegerile lui Tris, dar şi ale societăţii în care ea trăieşte. Subiectul acestei distopii este lumea împărţită în 5 facţiuni într-un Chicago simplist, îmbătrânit şi fără urmă de evoluare. Oamenii sunt obligaţi să aleagă o singură facţiune, bazată pe o singură calitate, iar dacă nu, vor ajunge fără facţiune, într-o suburbie a oraşului fără un viitor. Erudiţia, una dintre cele 5 facţiuni, pune în evidenţă inteligenţa oamenilor, fiind cea care dă naștere tehnologiei şi noilor inovaţii în oraş. Este cea care dictează legea şi care se crede superioară celorlalte, deoarece cunoaşterea înseamnă putere. Abnegaţia este facţiunea care se îngrijeşte de binele societăţii; valoarea lor stă în dorinţa de a face bine, respingând invidia şi răutatea. În sfera acceptării adevărului se încadrează cei din Candoare, oamenii care au puterea de a nu minţi în sânge şi care o duc la rang de artă. Prietenia ascunde oamenii paşnici, plini de intenţii bune, care nu se implică în situaţii limită şi sunt împotriva luptelor. Şi mai e Neînfricarea, facţiunea cea mai periculoasă, din care fac parte cei care adoră adrenalina, cărora le place să trăiască mai presus decât se poate, să fie mai presus de oricine altcineva.tumblr_n1iqyv11hy1qmuqd3o1_500

În vârstă de 16 ani, Tris alege să se îndepărteze de părinţii şi fratele ei şi să părăsească facţiunea din care făcea parte, Abnegaţia. Alegerea facţiunii sale este atât de grea căci viaţa îi este pusă în pericol de calitatea sa de divergent, calitatea care le cuprinde pe toate celelalte: sinceritate, altruism, curaj, pacifism, inteligenţă. Dintre toate, Tris alege să meargă la Neînfricare, locul care îi dă o nouă viaţa, dar i-o poate lua. Fratele său, Caleb, a părăsit şi el Abengaţia, în favoarea Erudiţiei. În Neînfricare lucrurile sunt periculoase, iar vieţile sunt puse în pericol din momentul în care pui piciorul acolo. De la mersul cu trenul, aruncatul pe clădiri înalte şi bătăi încasate în fiecare zi, Tris evoluează şi se îmbărbătează, având convingerea fermă că totul va fi bine.

Tris a fost în Abnegaţie fata pe care şi-o dorea orice părinte. Avea o mulţime de calităţile pe care şi le-a reprimat din cauza  regimului, o inimă mare pe care şi-a pus-o în evidenţă, făcând parte din altruişti, şi o iubire de nedescris pentru familia sa. Dar ceea ce se ascundea înăuntrul lui Tris a îndepărtat-o de viaţa ei, ajutând-o să-şi creeze alta cu care putea face orice credea de cuviinţă.

„Undeva, în interiorul meu, există o persoană miloasă, iertătoare. Undeva, există o fată care încearcă să înţeleagă prin ce trec oamenii, care e conştientă că oamenii fac fapte rele, şi că disperarea îi mână spre locuri mai întunecate decât şi-au imaginat vreodată. Jur că ea există şi suferă pentru băiatul măcinat de remuşcări din faţa mea. Dar dac-ar fi s-o văd n-aş recunoaşte-o.”

O persoană importantă în viaţa lui Tris, este Four, băiatul rece şi distant, cu doar patru frici, singur şi mult prea atrăgător, dar cu un trecut care-i bântuie existenţa. Four este cel care dărâmă zidurile de apărare ale lui Tris şi o face să aibă încredere în el, chiar îi fură și inima. Pe cei doi îi leagă multe, pe lângă iubirea care îi apropie.

„Nu înălţimea e cea care mă sperie: înălţimea mă face să mă simt vie, energică, cu toate organele şi vasele de sânge şi muşchii din corp acordate la aceeaşi gamă. Deodată, îmi dau seama care e problema. El e. Ceva din el mă face să mă simt pe parcă aş fi pe cale să cad. Sau să mă transform într-un lichid. Sau să iau foc.”

În oraşul lor, situaţia se înrăutăşeşte, fiind pe cale să înceapă un război între Erudiţie şi Abnegaţie, cele două puteri care sunt la conducere. Neînfricarea de partea cui va fi? Iar viaţa eroinei noastre se va sfârşi sau va reuşi să lupte când îi este luat totul?

Îmi plac personajele care fac acţiunea mai frumoasă şi mai intersantă, îmi place modul de scriere al autoarei, precum şi perspectiva pe care ne-o prezintă Tris prin întâmplările la care este nevoită să facă faţă. Jocurile de putere dintre Erudiţie şi Abnegaţie fac acţiunea mult mai interesantă, ducându-se o luptă continuă între adevăr şi minciună. De asemenea, întreaga lor lume este despărţită de necunoscut pentru că nimeni nu a pus piciorul dincolo de ziduri, ceea ce dă o notă de mister acţiunii imprevizibile. Iar pe lângă toate astea, Four mă lasă fără cuvinte. El este fără cusur, iar iubirea pe care i-o poartă lui Tris îi aduce lumină în viaţă, ceea ce ne face pe noi, cititoarele să murim de fericire.

Amzing book, amazing movie!

tumblr_n3h6vvmbpu1t8wrc2o5_500

O găsiţi pe libris.ro, unde avețitransport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

2 gânduri despre „Recenzie „Divergent” – Veronica Roth

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s