Recenzie „Răniţi” – Jasinda Wilder

RĂZBOIUL NE-A RĂPIT TOTUL.

ACUM, NU RĂMÂNE DECÂT SĂ NE SALVĂM UNUL

PE ALTUL.

„Războiul mi-a răpit totul. Familia. Casa. Inocența.

Într-o țară devastată de conflicte armate și ruinată, o tânără orfană ca mine are foarte puține variante pentru a supraviețui. De aceea, fac ceea ce fac ca să trăiesc, ca să mănânc, și mă străduiesc din răsputeri să nu iau în seamă prețul plătit de sufletul meu. Inima îmi este pustie, iar existența, plină de durere.

Iubirea pare un lucru imposibil pentru mine.

Dar, totuși, într-o zi, l-am întâlnit pe EL.

Războiul este iadul. Ca să poți să fii capabil de fapte care ți se cer să le faci atunci când ești la război, e nevoie să-ți sacrifici o parte considerabilă din însuși sufletul tău. Trăiești cu frică, trăiești cu vinovăție, trăiești cu coșmaruri. Dacă n-ai trecut prin așa ceva, n-ai cum să înțelegi. Războiul nu lasă loc pentru iubire, nu lasă loc pentru tandrețe sau duioșie. Trebuie să fii dur, impenetrabil, și pregătit pentru luptă în fiecare clipă a fiecărei zile. Doar pentru o fracțiune de secundă dacă-ți pierzi concentrarea, ești mort.

Acum, singura capabilă să-mi salveze viața este EA.”5823f95c18a5bfbd64741ddf0678cdf9

„Răniţi” este o capodoperă a literaturii contemporane redând povestea a doi tineri traumatizaţi de război, dar fără război ei nu s-ar fi întâlnit niciodată. Acţiunea se plasează în timpul războiului din Irak, începând cu 1991 şi terminându-se cu 2003.

Rania este o tânără irakiană, o adolescentă care şi-a pierdut în timpul războiului toată familia. Mama şi tatăl ei au murit, fratele ei s-a înrolat în armată de la o vârstă fragedă, iar ea a rămas singură privind cum lumea din jurul ei moare. Învăluită în frig şi foamete, Rania recurge la o soluţie drastică pentru a supravieţui, şi anume decide să-şi vândă trupul. Se refugiază lângă o moshee părăsită, iar în moschee se supune chinurilor prostituţiei care, însă, o ţin în viaţă. Singurătatea a făcut din Rania o luptătoare. Se simte mizerabil pentru ceea ce face şi-şi ascunde identitatea, devenind Sabah. Singurul gând care o încurajează oarecum să facă asta e acela că trebuie să supravieţuiască.

“O curvă e un obiect. Ca un frigider, sau ca o vacă folosită pentru lapte. Eu am fost menită să fiu folosită. O curvă nu are visuri, sau dorinţe pentru viitor. Pentru ea, nu există decât următorul client.”

Războiul i-a distrus viaţa Raniei. Dar, chiar războiul îi dă şansa de a o face mai frumoasă, de a cunoaşte iubirea şi de a o trăi pentru prima oară în viaţa ei. Războiul o face să-l întâlnească pe Hunter, soldat american de care se îngrijeşte pentru a răscumpăra moartea altuia. Pe Hunter îl culege din stradă după ce fusese rănit grav şi se îngrijeşte de el, încercând să-i salveze viaţa. Niciunul nu vorbeşte limba celuilalt. Nu se cunosc între ei şi se privesc oarecum cu teamă. Hunter ştie ceea ce face Rania pentru a supravieţui, dar n-o condamnă pentru asta, ci chiar empatizează cu ea.41d2209ff4f9f8cd66246b13f8053e8c

Părăsit de iubită înainte de a se reîntoarce în război, Hunter este cam pustiit şi nu mai ştie ce să facă. Surprinzător, războiul care i-a arătat cele mai groaznice coşmaruri îl trimite într-un ţinut mult mai periculos decât cel al războiului. Tărâmul iubirii. Se îndrăgosteşte de tânăra irakiană care se luptă pentru el, care nu-i cunoaşte limba şi cu care nu se înţelege. Nu înţelege nici de ce Rania face asta pentru el, ştiind că este în pericol, fiind vizitată de soldaţii irakieni, clienţi fideli.

Cei doi trăiesc pe muchia cuţitului şi riscă oricând să se taie, mai ales când sentimentele îi întunecă judecata lui Hunter şi acesta începe să reacţioneze. Simte că se îndrăgosteşte de zeiţa care îi oblojeşte rănile, atât cele fizice, cât şi cele sufleteşti. Urăşte momentele în care este lăsat singur pentru ca Rania să se supună chinurilor pentru bani. Urăşte să o vadă suferind şi învăluită într-o tristeţe deplină. Îi învaţă repede limba şi încearcă să comunice cu ea, nu doar din priviri, ci şi din cuvinte.

“Imboldul meu de a o proteja pe Rania e altceva. Ceva mai profund, mai încrâncenat, mai înflăcărat. Nu îndrăznesc să-l studiez prea îndeaproape, din cauza că e imposibil. Indescifrabil.”

„Răniţi” prezintă realitatea cruntă cu care se confruntă omenirea, de la războaie civile până la condiţia femeii în modernitate. Rania se străduieşte să trăiască în ciuda faptului că este singură şi fără viitor. Îşi vinde corpul, dar nu şi sufletul. Reuşeşte să-şi păstreze o parte din demnitatea sa de femeie şi îşi păstrează sufletul curat, neatins de răutăţile lumii. Apariţia lui Hunter în viaţa ei o face să aibă un scop mult mai important decât acela de a apuca ziua de mâine. Huner îi dă Raniei speranţa că lumea este alcătuită şi din lucruri frumoase, din momente care pot ridica oamenii până la cer, momente care fac viaţa să merite trăită. Hunter redescoperă în sufletul lui iubirea, cea care îl ajută să o facă pe Rania fericită. Dar până să-şi poată împărtăşi iubirea, Hunter trebuie să supravieţuiască şi să o salveze pe Rania din ţara care aproape i-a distrus viaţa. Va reuşi sau va muri încercând?

Cartea se găseşte pe libris.ro, unde avețitransport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s