Recenzie „Departe” – Nicole Baart

„O poveste despre dragoste, speranţă, despre intimitate şi pierderea ei, despre minciuni şi consecinţele lor devastatoare.

Viaţa romanticei  Danica Greene se dă peste cap atunci când soţul ei, Etsell, de profesie pilot, dispare în mod misterios în timpul unui zbor în Alaska. Nu ştie ce să creada şi nici cum să reacţioneze. A rămas văduvă sau, pur şi simplu, bărbatul pe care îl adoră a părăsit-o? Deşi are fobie de avioane şi zbor, Danica porneşte în căutarea soţului, care se dovedeşte că i-a fost infidel. Odată ajunsă în Alaska, tânăra se vede nevoită să îşi înfrunte temerile şi durerea şi încearcă să îşi dea seama dacă nu cumva îşi pierduse deja bărbatul înainte ca acesta să fi dispărut. “

img_20170123_113314

Cât de multă încredere poţi avea într-un om? Dar într-un om pe care-l cunoşti de mai mult de zece ani şi cu care te-ai şi căsătorit? Danica trăieşte drama vieţii ei când este pusă faţă în faţă cu dispariţia preaiubitului său soţ din cauze necunoscute. Dispariţia lui Etsell o face pe Dani să se întrebe cu ce a greşit, ce se putea întâmpla, o face să-şi analizeze viaţa şi amintirile. Cei doi soţi erau despărţiţi de km înălţime. Etsell iubea să zboare, să trăiască pe aripile vântului, să uite de griji şi să se răsfeţe privind lumea de sus. La polul opus se află soţia sa care avea frică de înălţime şi care-i ura meseria de pilot, dar totodată, femeia care-l ţinea cu picioarele pe pământ şi care-l aştepta mereu să se întoarcă. Ell era în zbor, trăind cu pasiunea sa, iar Dani îl aştepta nerăbdătoare acasă, să îl îmbrăţişeze strâns şi să se bucure de timpul petrecut împreună.

Căsătoriţi de tineri, au petrecut 10 ani ca soţ şi soţie, şi-au clădit visurile, au avut grijă unul de celălalt, dar nu au reuşit să aibă un copil. Lucrul acesta o face pe Danica să se îndoiască de soţul ei, căci el îşi dorea cu ardoare un copil, dar ea refuzase fără a mai sta la discuţii. Multele divergenţe dintre ei o fac pe Dani să se îndoiască de iubirea eternă a lui Ell, să se întrebe care e motivul dispariţiei lui şi dacă a trădat-o cumva.

„Eu şi Etsell am trat dragostea ca pe o stare de fapt, ca pe o lege a fizicii, care exista, pur şi simplu, pentru că existase întotdeauna. Mult mai târziu am aflat că dragostea este o alegere. Genul de alegerea pe care trebuie să o facem în fiecare clipă a fiecărei zile, chiar şi atunci când nu ave chef de ea. Chiar şi atunci când tot ceea ce ne dorim este să fim oriunde altundeva decât acolo unde ne aflăm.

Pentru că atunci când ţinta este o persoană,va fi întotdeauna o ţintă mobilă.”

Cartea o pune pe Dani în situaţia care îi afectează mintea şi îi întunecă gândurile. Disperarea o îngenuchează pe Dani, dar îi dă şi puterea de a face ceea ce se teme să facă. Se urcă în avion şi pleacă în căutarea soţului său, poate-poate va reuşi să-l găsească. Alături de mama surogat a lui Ell, Hazel, pleacă în Alaska unde nu-şi găseşte soţul, dar găseşte indicii care i-ar putea confirma prejudecăţile. Astfel, se află că Etsell nu a zburat singur, ci a fost însoţit. De o femeie. O femeie misterioasă, aventuroasă şi plină de viaţă, femeie care îi va afecta alegerile lui Dani. Acum, dilema nu stă doar în dispariţia lui Ell, ci şi în relaţia lui cu această femeie de care soţia sa nu ştia nimic.

„Departe” nu este doar o simplă poveste de dragoste. Aici este vorba şi despre familie. Etsell nu a avut niciodată familia pe care şi-a dorit-o datorită părinţilor săi. A trecut prin momente dificile, dar alături de Danica ar fi putut fi în stare să facă orice. Nici trecutul iubitei sale nu a fost prea strălucit. Venită pe lume în urma unei aventuri a mamei sale, Danica a crescut pe lângă surorile ei mai mari care o protejau de urâţeniile vieţii, iar ea avea grijă de ele oferindu-le hrană şi un loc cald şi curat. Mama lor era o dezinhibată, o călătoare şi şi-a lăsat fetele să crească singure, să se maturizeze timpuriu.

Dar acum nu mai este vorba despre trecut. Este vorba de suferinţa lui Dani, suferinţă pe care o resimt şi surorile ei. Ele şi cu mama lor îi sunt alături Danicăi şi încearcă să o aducă pe calea cea dreaptă, să aleagă corect şi să accepte ceea ce s-a întâmplat. Trecutul nu mai poate fi schimbat, dar asta nu înseamnă că viitorul nu le va zâmbi.

 “Departe a fost ca o călătorie extraordinară care m-a făcut să mă simt tămăduită şi renăscută. Un omagiu adus iubirii în toate formele ei – între un bărbat şi soţia acestuia, între surori, precum şi între mame şi fiice – m-a durut sufletul cât am citit Departe, dar şi mai mult am suferit când am ajuns la ultima pagină şi povestea s-a terminat.“ – Nicolle Wallace

Este disponibilă pe libris.ro, unde avețitransport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

2 gânduri despre „Recenzie „Departe” – Nicole Baart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s