Recenzie „Magonia” – Maria Dahvana Headley

„Încă de când era mică, Aza suferă de o boală misterioasă de plamâni, din cauza căreia îi este tot mai greu să respire, să vorbească – să trăiască. Tot ce pot doctorii să facă e să îi dea medicamente și să spere că reușesc să o mențină în viață. Așa că atunci când Aza vede o corabie în cer, familia ei consideră că e vorba de un efect secundar nemilos al pastilelor. Dar Aza e sigură că nu e o halucinație. Poate să audă pe cineva de pe vas strigându-i numele.

Doar cel mai bun prieten al ei, Jason, o crede. Jason, care întotdeauna a fost alături de ea. Jason, pentru care ea ar putea avea niște sentimente mai mult decât prietenești. Dar înainte ca Aza să se gândească mai bine la asta, ceva groaznic se întâmpla.

Boala o doboară.

Aza pleacă din această lume. Și ajunge într-alta.

MAGONIA

Deasupra norilor, pe un tarâm al corabiilor, Aza nu mai este făptura slabă, pe moarte, de dinainte. În Magonia, ea poate respire pentru prima data. Mai mult, are o putere imensă, pe care o poate folosi pentru a schimba lumea. Căci Magonia și Pământul sunt în pragul războiului, iar soarta întregii omeniri stă în mâinile Azei – inclusiv soarta băiatului pe care îl iubește. Încotro se va îndrepta loialitatea ei?”8374f48cfbb254491be713e3271580ac

Am văzut că Magonia era o carte foarte populară și pe care toată lumea o citea. De aceea, mi-am zis că ar trebui să o citesc și eu, să văd ce e atât de interesant și am început lectura cu mari aștepări.
Povestea în sine e interesantă, autoarea creează o lume în care animalele sunt umanizate, o lume a păsărilor, mai exact – Magonia. Partea în care Magonia îți este descrisă îți pune imaginația la treabă, te pune să-ți imaginezi păsări mari cât un om, sau oameni cu cap și aripi de păsări sau catarge ce cântă și vorbesc. Aza pătrunde în Magonia după ce părăsește pământul, forțat, aș spune eu, și se trezește într-o lume nouă, plină de ciudați, chiar și pentru ea, unde nu cunoaște pe nimeni și se simte vulnerabilă, iar tot ce-și dorește este să fie acasă, în sânul familiei și alături de Jason, prietenul el cel mai bun.

Viața pe pământ nu i-a fost deloc ușoară Azei pentru a suferit de mică de o boală gravă de plămâni, o boală care nu mai existase înaintea ei și care-i poartă și numele. Astfel, Aza conștientizează că orice moment al vieții ei poate fi ultimul deoarece medicii nu-i prea dau șanse de viață. 16 ani și-i-a petrecut viața prin spitale,  a respirat cu ajutorul doctorilor și totuși a reușit să învingă lupta cu moartea.

Povestea Azei este tragică, dar ea nu este genul de persoană care să-și plângă de milă.Totuși, este un personaj greu de descris. Atitudinea pe care o afișează este dură, rece, nu se arată interesată de micile plăceri ale vieții; nu-i pasă de oameni și nici de părerea lor, nu-i place să fie în centrul atenției și este posesoarea unui sarcasm fantastic, pe care nu se sfiește să-l afișeze. Nu-i plac lingușitorii, nici cei care se arată miloși doar pentru că ea este diferită. Boala Azei Ray îi afectează întregul organism pentru că nu poate să respire ca un om normal, obosește foarte repede și calitatea de a vorbi îi este și ea afectată. Protagonista nu lasă loc de îndoieli în atitudinea sa și pare să nu-i pese mai de nimic, nici măcar că s-ar putea să moară în orice moment, asta până se întâmplă.

„Da. Știu că oamenii mor. Știu că atunci când oamenii mor, cei care rămân în urma lor întotdeauna se gândesc că s-a întâmplat ceva nebunesc, fiindcă moartea, prin natura ei, pare o nebunie. Asta se datorează în parte modului în care oamenii au privit mereu moartea, de parcă e ceva oarecum special, de parcă fiecare persoană care moare e un erou. Vrem să murim spectaculos, nu doar să „pierim”.”

Singura persoană pe are Aza se bazează este Jason, prietenul ei cel mai bun. Băiatul este tipul prietenului adevărat, care tot speră că prietena lui se va face bine și vor putea zburda fericiți făcând cele mai năstrușnice lucruri, care încearcă din răsputeri să-i arate Azei partea bună a lucrurilor și să o ajute pe cât de mult poate. El face experimente de tot felul, citește și se informeză, muncește și se dedică unei cauze nobile: vindecarea prietenei lui, lucru care mi se pare minunat. Este extrem de frumos să știi că ai pe cineva care ar face orice pentru tine, care ar pleca în căutarea ta și dacă ai pleca pe Marte și care crede cu desăvârșire în posibilitatea reîntoarcerii tale.

Jason este singura persoană, în afară de familia ei, pe care Aza îl iubește cu adevărat. Chiar dacă nu și-au spus-o la propriu, amândoi o știu și o simt prin timpul petrecut împreună,  prin momentele stupide de care se amuză câteodată, prin lucrurile pe care și le spun și pe care nu. Ceea ce îi sperie pe amândoi este faptul că se iubesc mai mult decât niște prieteni oarecare, dar Jason este mai speriat de gândul că Aza poate muri. De ce îi e frică, de-aia nu scapă.a.png

Așa cum se vede încă din descrierea cărții, boala o învinge pe Aza și sufletul ei plutește spre Magonia (poate chiar cu tot cu corp), unde are o misiune de îndeplinit. În noua sa lume, Aza este sănătoasă, în putere și este slăvită de ceilalți magonieni căci este salvarea pe care o așteptau demult. Bulversată și prinsă într-o buclă a timpului, pe când ea se aștepta să moară, nu să ajungă într-o lume ”păsărească”, Azei îi vine greu să se conformeze și să se adapteze noii sale vieți, aflată la mii de pași deasupra pământului. În mintea ei se re-re-redelurează momentul în care este luată din brațele persoanelor drage, ”furată” dintr-o lume căreia îi făcea față și în care se simțea în siguranță, deși era pe moarte. Simte că nu s-a terminat așa cum trebuia și își dorește să pice din cer exact în mijlocul alor ei, care o jelesc.

„Viața e un risc, Aza. Eroii mor tineri. Oare ai accepta să fii altceva decât un erou? Aici, cerul se va aprinde cu foc pentru tine. Înmormântările noastre sunt apusurile lor.”

Magonia este o bucățică fantastică văzută prin ochii unei copile de 16 ani, unde magonienii nu sunt așa diferiți de oameni, din punct de vedere psihic și moral, în care se dă o luptă pentru putere. Îmi place ideea că Aza este luată pe o corbie magoniană care plutește pe aer, ca și cum ar fi un nor, sus, foarte sus pe cer și care zumzăie de viață. Aici, Aza este prinsă acum într-o luptă de putere, este învățată să lupte, să cânte și să ia decizii. Pe Amina Pennarum, Aza cunoaște persoane care la început o sâcâie, cum ar fi Dai sau Zal, dar cu care va ajunge să aibă relații bune. Tot aici, talentul Azei de a fermeca lumea cu vocea ei este foarte bine pus în evidență, cântecul ei plecând din suflet și având o putere nimicitoare.9c6377cec580e39100046887e30f802d

În timp ce Aza învață să trăiască în cer, pe pământ, Jason nu acceptă faptul că prietena lui și-a dat ultima suflare și crede în găsirea ei. Lucrurile pe care el le vede, le simte și le știe, îl fac invincibil în lupta pe care o duce contra realității pământe și nici măcar pericolul nu-l sperie. Face orice pentru a o vedea încă o dată pe Aza și poate de această dată va ști cum să o salveze.

Când am început să scriu recenzia la această carte, nu știam sigur dacă mi-a plăcut sau nu. După ce am terminat-o, simt că nu am fost capabilă să mă contopesc cu Aza, să trăiesc acțiunea și să cred în lumea fantasy pe care autoarea a creat-o. Starea mea de spirit m-a împiedicat să fiu vrăjită așa cum mi-aș fi dorit de universul Magoniei, m-a împiedicat să empatizez cu Aza, care câteodată  m-a enervat și mi-a fost aproape imposibil să o înțeleg. Mi-aș fi dorit să aflu mai mult din ceea ce ea simte cu adevărat, să vorbească despre ea sincer, să explice cum se simte cu adevărat, lăsând toate aparențele la o parte. Cred că mi-am dorit mai multă analiză psihologică decât o lume fantasy nemaivăzută. Încă nu-mi pot da seama ce simt cu adevărat despre această carte, dar dacă vreți să citiți un fantasy bine-conturat, citiți Magonia.

O puteți achiziționa de pe site-ul editurii Corint, cu 50% reducere. De asemenea, mulțumesc pentru exemplarul primit în urma colaborării cu editura.

Este disponibilă şi pe libris.ro, unde avețitransport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

2 gânduri despre „Recenzie „Magonia” – Maria Dahvana Headley

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s