Recenzie „Trei coroane întunecate” – Kendare Blake

În fiecare generație de pe insula Fennbirn se naște un set de triplete: trei regine, toate moștenitoare cu drepturi egale la coroană și fiecare posedând puteri magice mult râvnite.

Mirabella stăpânește cele patru elemente, e capabilă să stârnească vâlvătăi lacome de foc sau furtuni violente doar pocnind din degete.

Katharina este o otrăvitoare și poate înghiți cele mai ucigătoare veninuri fără să simtă aproape nimic.

Arsinoe domină natura și despre ea se spune că ar avea harul de a face să înflorească cel mai roșu trandafir și să îmblânzească cel mai aprig dintre lei.

Dar pentru a deveni Regină Încoronată nu e nevoie doar de originea regală. Fiecare soră trebuie să  lupte pentru asta. Și nu e doar un joc în care cineva câștigă sau pierde… e o luptă pe viață și pe moarte. În noaptea în care surorile împlinesc șaisprezece ani, bătălia începe.

ULTIMA REGINĂ RĂMASĂ ÎN VIAȚĂ PRIMEȘTE COROANA.”tumblr_okii9w6KMO1w307sgo1_1280.png

Nu am citit Ana în veșmânt de sânge, dar cea mai nouă apariție a editurii Corint – în colecția Leda Edge, de aceeași autoare, m-a ținut prinsă în transă și am citit-o pe nerăsuflate. Cel mai intrigant lucru este povestea și istoria acesteia: trei surori-prințese, fiecare posesoare a unui har, care se luptă crâncen pentru tron și a căror poveste se sfârșește cu două surori moarte și cu cea mai puternică încoronată regină. Mii de ani la rând s-a întâmplat la fel: cele 3 surori și-au valorificat harul, s-au războit și, într-un final, una dintre ele a învins. Dar anul acesta lucrurile sunt diferite pentru că harul a două dintre prințese nu a apărut, iar încoronarea uneia din trei bate la ușă.

Îmi place modul cum este redată acțiunea și cum sunt conturate cele 3 prințese. Destinul lor le este scris încă de când mama lor le naște, le părăsește și le dă spre adopție unei familii care le va crește, le va învăța să-și stăpânească harul și le va face regine. Astfel, tustrei sunt despărțite și luate sub protecția unei familii puternice, ca peste  ani să se reîntâlnească și să se omoare între ele.

Kendare Blake dă naștere unei lumi fantasy situată pe o insulă (avem și o hartă la începul cărții care este awesome) și care este divizată în funcție de haruri: naturaliștiii – Wolf Spring, elementalii – Rolanth, toxicii – Prynn, războinicii – Bastian și capitala – Indrid Down. Despărțite, fetele vor ajunge într-una dintre aceste diviziuni și se vor revedea la 16 ani, la festivalul Beltane, când va începe Anul Ascensiunii și când cea mai puternică regină își va căpăta tronul.IMG_5cb79dc5c9d039c90c27020469da0815

Mirabella va ajunge în orașul elementalilor unde își va dezvolta harul și va lucra cu cele 4 elemente: apa, aerul, focul și pământul; Katharine este sortită să devină o toxică și va fi crescută de familia Arron, vestita familie care conduce capitala și consiliul; iar Arsinoe este menită să devină o naturalistă, să fie în comuniune cu natura, și de aceea este luată sub aripa celei mai puternice familii de naturaliști. Lucrurile fiind clare, vom vedea ce se întâmplă cu fiecare fată din umbră și vom decide care ne va intra la inimă și care nu. Fiecare prințesă și-a format cercul ei de prieteni, aliați și oameni care o susțin, fiecare cu diferite scopuri, continuând să creadă că una le va ucide pe celelalte și își va lua tronul.

Katharine este crescută în sânul celei mai toxice familii și la propriu, și la figurat. Toxicii au calitatea de a suporta orice otravă care ia contact cu ei, nefiindu-le letală. La festinele lor se servește mâncare și băutură pline de otravă, de la cea mai slabă până la cea mai puternică, iar puterea lor stă în ideea că îi vor putea ucide într-o clipită pe cei care li se opun. Familia Arron o susține pe Kat și sunt hotărâți să o pună pe tron chiar dacă harul ei întârzie să apară și otrava aproape o răpune pe prințesă. Mândria, egoismul și răutatea domină întregul neam, iar Kat nu poate fi altfel când crește alături de ei. Deși prințesa lor este slabă, otrăvită până în suflet și aproape muribundă, Arronii tot cred că va fi următoarea regină toxică, care își va ucide surorile în cel mai oribil mod și care va domni peste ani.tumblr_ofgr14sz9P1ugtg8so2_1280

Mirabella este unica soră care lucrează la harul său, care îl stăpânește și care este capabilă să devină regină. Familia care o crește o educă bine, o învață să conviețuiască, să-și facă prieteni și să nu fie atât de crudă pe cât ar trebui să fie. Avantajul ei nu stă doar în har, ci și în faptul că Marea Preoteasă o susține și crede că domnia toxicilor se va sfârși odată ce Mira va fi încoronată. Prietenoasă, inimoasă și oarecum fragilă, Mira m-a păcălit puțin și am empatizat cu ea, dar răul nu stă departe și o învăluie când lucrurile o iau în altă direcție. Acțiunile Mirabellei m-au făcut să mă revolt și să-mi doresc ca ea să moară în cel mai oribil mod cu putință, dacă se poate.tumblr_ofgr14sz9P1ugtg8so1_1280

Ultima dintre prințese – Arsinoe –  este cea cu care empatizez cel mai mult. Chiar dacă nu se poate folosi de harul său, calitățile ei sunt frumos puse în evidență și nu ai cum să nu o iubești. Este crescută printre oameni normali, face lucruri normale și nu trăiește în puf. Știe cel mai bine cum e să fii om și este singura care nu este îngâmfată și care nu plănuiește să devină cea mai mare regină care a trăit vreodată. Îmi place de ea că este simplă, umilă, umană. Nu se laudă cu faptul că-i curge sânge regal prin vene sau cu faptul că va fi cea mai puternică naturalistă, că-și va ucide surorile cu sânge rece  sau că se va lăfăi în lux în Ingrid Down. Arsinoe este crescută de o familie bună de naturaliști și se împrietenește cu adevărat cu Jules, cea care va avea grijă de viața ei și care va încerca să o ajute. Relația lor este puternică, bine pusă în evidență de către autoare, iar scopul lui Jules este de a-și ține prietena în viață cât de mult va putea.tumblr_ofgr14sz9P1ugtg8so3_1280

Toate trei au fost pure la început, dar personalitatea lor s-a format abia după ce au fost despărțite și fiecare și-a format-o după modul în care a fost crescută, educată și învățată. Singura cu care empatizez și pe care mi-o doresc încoronată este, desigur, Arsinoe. E pur și simplu imposibil să nu o iubiți.

Ce-mi mai place la această carte este feminismul puternic pentru că femeile au putere peste orice. Aici, femeiele guvernează. Dar, nu lipsesc nici bărbații. În viața fiecăreia dintre fete va fi câte un băiat care le va fura inimile, care o să le și frângă și care o să le ajute să se maturizeze. De altfel, nu lipsesc comploturile, trădările, minciunile și oamenii falși, nu lipsesc ororile, dar nici momentele fericite. Autoarea creează o frumoasă galerie de personaje care vor avea rolul lor și numai al lor în acțiune. Vei râde, vei plânge, te vei răzvrăti, vei avea speranță și vei vedea ce urmează. Totul este imprevizibil și asta e cel mai mișto la o carte. Puneți mâna pe Trei coroane întunecate, citiți și împărtășiți-vă părerile cu mine.

Mulțumesc mult, mult de tot editurii pentru roman. O puteți comanda și voi de pe site-ul editurii cu un clic aici. Sau pe libris.ro, unde avețitransport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

6 gânduri despre „Recenzie „Trei coroane întunecate” – Kendare Blake

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s