Recenzie „Toate cele șapte valuri” – Daniel Glattauer

 „Leo și Emmi ajung să corespondeze întâmplător, fără să se fi întâlnit vreodată. Deși nu au nicio intenție să dea curs acestui dialog virtual, ambii se trezesc seduși de jocul de replici și cuvinte care se naște (între ei). Un joc care devine amuzant. Mai întâi. Apoi, irezistibil de plăcut. Apoi, pasional.  Într-un final, rătăcit și îndrăgostit, Leo părăsește Austria cu destinația Boston… Așa se termină romanul epistolar Dragoste virtuală.

Continuarea lui, Toate cele șapte valuri, ii aduce din nou împreuna pe Leo și Emmi, însă tot într-o realitate virtuală, iar corespondența lor electronică este la fel de puternică. Viața fiecăruia s-a schimbat, iar întâlnirea pe care au amânat-o atâta timp nu mai poate fi evitată.  Se tem însă de un singur lucru: va supraviețui relația lor virtuală acestui test al realității?”person-woman-desk-laptop2

Romanul precedent – Dragoste virtuală – s-a terminat brusc, despărțindu-i pe Leo și pe Emmi fără ca între ei lucrurile să se fi încheiat. După pseudo-întâlnirea din cafenea și descoperirea secretului Emmei de către soțul ei, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată: Leo pleacă la Boston și o lasă pe Emmi cu ochii în soare. Deși timpul trece repede, amintirea lui Leo nu se pierde din viața protagonistei și aceasta încearcă să dea de el, nerenunțând, chiar dacă apar mici probleme. Leo se întoarce în Austria și ia din nou legătura cu Emmi, dezvoltând acum subiectele discuției lor, după un timp în care a încercat să o uite.

Fiecare și-a dus traiul de zi cu zi, s-a bucurat de viață și acum și-o povestesc unul altuia. Copiii lui Emmi cresc și au tot mai multă nevoie de ea, încă mai trăiește cu soțul său care o adoră, dar este într-o căutare continuă de schimbare. După un timp îndelungat petrecut în Boston, Leo încearcă să-și creeze o viață amoroasă și întâlnește o femeie pe care ajunge să o iubească, o americană cu care poate trăi în armonie. E-mail-urile amândurora sunt mult mai personale și prietenia dintre ei este binevenită, dar uneori îi încurcă. Sentimentele sunt puternice și sunt mai mult decât prietenoase. Între ei s-a format o legătură pe care vor să o exploreze, dar împrejurările și obligațiile lor nu le permit acest lucru.

Cei doi evoluează și trec de la trimiterea e-mail-urilor la întâlniri față în față. Încearcă să-și controleze sentimentele și să-și continue viața așa cum a fost și până acum, acceptând ca între ei să rămână o prietenie platonică. Doi oameni maturi, trecuți prin viață și având o oarecare experiență, nu se pot împotrivi sentimentului de dragoste care le-a luat cu asalt inima și i-a apropiat unul de celălalt. Oricât de departe ar pleca unul de celălalt, legătura din spatele monitorului rămâne vie. Vor renunța la toate planurile pe care și le făcuseră cu privire la viața lor și se vor lăsa pradă dragostei? Vor consuma iubirea ce arde între ei sau vor da totul uitării luându-și adio pentru totdeauna?

Continuarea bestseller-ului Dragoste virtuală mi s-a părut mai dinamică, mai vie și mai emoționantă. Personajele au prins curaj, la un pahar de vin sau de whisky, și-au mărturisit sentimentele, și-au luat inima în dinți și au înfruntat realitatea. Acum, protagoniștii sunt mai apropiați și mai ancorați unul de altul încât pot recurge la orice pentru a-și împărți fericirea la doi. Emoțiile iubirii se simt continuu, fiind subtil sugerate de e-mail-urile savuroase ale personajelor. În fața iubirii, nimic nu rezistă, nici chiar conștiința, care va găsi o modalitate de rezolvare a situației. Dar sfârșitul este imprevizibil.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s