Recenzie „Printre tonuri cenușii” – Ruta Sepetys

„Lituania, iunie 1941: Lina, o adolescentă de cincisprezece ani, fiică de rector universitar, se pregătește să urmeze din toamnă cursurile Școlii de Arte din Vilnius, și așteaptă cu nerăbdare vacanța de vară de dinainte. Dar, într-o noapte, bubuituri amenințătoare se aud la ușă, iar din acel moment viața ei și a familiei ei se schimbă pentru totdeauna. Poliția secretă sovietică, NKVD, îi arestează pe Lina, pe mama ei și pe frățiorul ei mai mic. Cei trei sunt evacuați din căminul lor și târâți în vagoane de transportat vite, descoperind curând că destinația lor era Siberia. Despărțită de tată, Lina încearcă să strecoare indicii în desenele ei, pe care reușește să le expedieze în secret, din mână în mână, sperând să ajungă în lagărul unde este el încarcerat. În această sfâșietoare și tragică poveste, Lina se luptă cu disperare pentru viața ei și a celor apropiați, cu singura armă de care dispune: iubirea. Dar oare iubirea este de ajuns ca s-o țină în viață?”

„Copilașul a lăsat să-i scape un țipăt ușor, iar pumnii săi micuți au început să bată aerul. Își începuse lupta pentru supraviețuire.”

„Printre tonuri cenușii” a fost un fenomen în lumea bloggerilor de cărți. Am văzut recenzii peste recenzii ale acestei cărți, toate lăudând-o și astfel, am fost convinsă că trebuie să o citesc și eu (și mai are și o copertă genială). Știam dinainte să citesc că este vorba de al doilea război mondial și că a fost comparată cu „Hoțul de cărți”.

Din perspectiva personajului principal, Lina, vedem tot ceea ce se întâmplă și trăim tot ce trăiește ea, simțind frigul, foamea și frica pe propria noastră piele. În 1941 URSS-ul lua cu asalt toate țările, în special țările baltice, iar Lituania nu are nicio șansă să scape. Familia Linei, formată din tatăl -Kostas, mama -Elena și doi copii: Lina și Jonas, a fost victima celui de-al doilea război mondial și a tiraniei sovietice. Din nu se știe ce motive, Lina cu fratele și mama sa sunt săltați în miez de noapte de NKVD-iști (soldați sovietici), pe când tatăl ei era capturat deja. Copiii erau speriați și ascultau cu sfințenie ordinele NKVD-iștilor, sperând că li se va întâmpla ceva bun.

„Și-a azvârlit țigara aprinsă pe podeaua curată a camerei noastre și a strivit-o cu cizma.

Eram pe cale de a ne transforma și noi în țigări.”

Mi se rupe sufletul când mă gândesc în ce mod erau tratați oamenii de sovietici. Toți erau trântiți într-un tren pe care scria „Hoți și prostituate” în rusește, fără mâncare și fără apă și-și făceau nevoile printr-o gaură din vagon. Oamenii stăteau claie peste grămadă, răniți, muribunzi, bolnavi, nebolnavi, fără ca nimănui să-i pese. Detaliile descrierii creionează foarte bine acea imagine înfiorătoare din vagon și modul cum oamenii sunt tratați ca niște obiecte.

Lina cu ai ei nimeresc într-un tren care urmează să-i ducă într-un lagăr din Siberia, lucru pe care-l ghicesc ei, cu speranța că își vor reîntâlni tatăl. În drumul spre Rusia, Lina se îndrăgostește de un băiat de ofițer, pe care mama acestuia l-a cruțat cu greu de război. Andrius și Lina nu se prea înțeleg, așa cum fac adolescenții, dar ei sunt atât de puri și de inocenți încât nu merită să trăiască ororile războiului. Fac lucruri primejdioase împreună și-și fac griji unul pentru celălalt chiar dacă nu o recunosc. În vagon, fiecare e pentru el, rar se întâmplă ca altruismul să fie înaintea egoismului. În nebunia războiului, unii mor, alții se nasc, se iscă conflicte, dar se leagă și prietenii. Între familia Linei și cea a lui Andrius se va forma o legătură care îi va ține împreună, sufletește vorbind, până la sfârșitul războiului și mult după aceea.

„Gândește-te numai la asta. Gândește –te numai la faptul că îți voi aduce desenele înapoi. Imaginează-ți toate astea ca pe un tablou, pentru că eu voi face parte din el.”

Ruta Sepetys descrie cu măestrie războiul, oferind detalii semnificative și care creionează o imagine palpabilă a acestei conflagrații. Călătoria cu trenul sovietic nu este atât de îngrozitoare pe cât este supraviețuirea într-un lagăr. Sunt siliți să muncească pentru propria bucată de pâine, să accepte jignirile rușilor care-i tratează ca pe niște animale.

Întreaga carte se bazează pe sacrificiu, pe luptă și mai ales pe speranță. Este un elogiu dedicate victimelor celui de-al doilea război mondial, tuturor morților care și-au pierdut viața în zadar, într-un război care nu era al lor, ci al unor persoane care nu se puteau înțelege. Mii de oameni au rămas distruși după război, și-au plans familiile decedate și au încercat să meargă mai departe, urmându-și visurile. Destinul Linei a luat o cotitură bruscă, pe care a resimțit-o pe termen lung și care i-a afectat planurile de viitor. Visul ei de a deveni o artistită, de a fi apreciată pentru desenele ei în care și-a pus tot sufletul, este îndepărtat după ce a devenit victima sovieticilor.

Luptând cu ororile războiului, Lina va da piept cu tristețea, va privi oamenii murind și dezintegrându-se lângă ea, se va lupta cu propriul trup pentru supraviețuire într-o iarnă grea din Siberia, agățându-se de gândul că trebuie să aibă grijă de fratele său. Pe de altă parte, Lina va cunoaște iubirea alături de Andrius, o iubire care va fi pusă la încercare de distanță și de împrejurări. Destinul i-a adus împreună, dar tot el este cel care-i va despărți, lăsându-i singuri într-o luptă cu moartea.

– Uite, i-am zis eu când am terminat desenul.

– Ce-i asta? A vrut să știe tatăl meu, arătând sper hârtie.

– Semnătura mea.

– Semnătura ta? E o mâzgălitură. Nimeni nu o să îți recunoască numele.

Am ridicat din umeri.

– Tu îl vei recunoaște, am zis eu.

O găsiţi pe libris.ro, unde avețitransport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

4 gânduri despre „Recenzie „Printre tonuri cenușii” – Ruta Sepetys

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s