Recenzie „Zece respirații scurte” – K. A. Tucker

”Cu patru ani în urmă, viața lui Kacey Cleary a fost distrusă atunci când mașina în care se afla a fost lovită din plin de un tânăr șofer beat, omorându-i părinții, pe  iubitul ei și pe cea mai bună prietenă a sa. Încă mai este bântuită de amintirea momentului în care a rămas prizonieră între fiarele contorsionate ale autoturismului, ascultând-o pe mama ei cum își dădea ultima suflare. Acum, Kacey vrea să își lase trecutul în urmă. Înarmată cu două bilete de autobuz, Kacey și sora ei în vârstă de cincisprezece ani, Livie, fug din Grand Rapids, Michigan, pentru a începe o nouă viață in Miami. La început, fetele se zbat să o scoată la capat, dar Kacey nu este deloc îngrijorată. Ea poate face față oricui, în orice situație – cu excepția vecinului său misterios din apartament 1D.

Trent Emerson are niște ochi albaștri în care arde un foc mocnit, gropițe adânci și pare că se menține într-un echilibru perfect între a fi un tip simpatic și unul dur. Călită fiind de trecutul ei tragic, Kacey este hotărâtă să țină pe toată lumea la distanță, dar atracția lor este de netăgăduit, iar Trent caută cu disperare și neîncetat o cale spre inima împietrită a lui Kacey – chiar dacă asta înseamnă că oricând poate să iasă la iveală un secret exploziv care va zgudui din temelii ambele lor lumi.”18716379_876450242494150_1562647287_n

Moartea părinților, a prietenei cele mai bune și-a iubitului poate distruge pe oricine. Kacey a fost mai mult decât blestemată să-și piardă persoanele dragi în aceeași zi, într-un accident de mașină cauzat de un șofer beat. Kacey era o adolescentă la vremea aceea și se afla în aceeași mașină cu cei menționați mai sus. A fost nevoită să-și audă mama cum își dă ultima suflare și să simtă cum căldura părăsește corpul iubitului său care se afla exact lângă ea, pe bancheta din spate. Ea este singura supraviețuitoare a acestei tragedii, care i-a sfărâmat jumătate de corp și i-a distrus sufletul. S-a recuperat cu greu, fizic vorbind, dar suferința sufletească și-a ascuns-o într-un colț al sufletului și a încercat să trăiască fără să simtă, fără să se îndrăgostească sau să încerce să fie fericită. Singura persoană care contează este surioara ei, Livie, pe care încearcă să o protejeze și să-i ofere tot ce își dorește.

După 4 ani de la accident, Kace o ia pe sora ei și pleacă amândouă din casa mătușii lor și se mută într-un apartament din Miami. Noua Kacey este o rebelă, o fire ușor iritabilă și problemele care se iscă în casa mătușii ei o fac să-și ia lumea în cap. Este încrezătoare în forțele proprii și de aceea pleacă în Miami, unde-și poate face o nouă viață și unde-i poate oferi surorii ei o viață diferită, departe de a fi abuzată sau învățată superstiții religioase, departe de a fi captivă într-un glob de sticlă.18685389_876450229160818_610389025_n

Cele două surori sunt extrem de diferite, antitetice chiar, dar ceea ce le leagă mai mult ca orice este iubirea. Amândouă și-au pierdut părinții în acea zi fatidică, dar au reușit să supraviețuiască și să meargă mai departe, fiecare în felul ei.

„Pe când eu sunt un nor de furtună ce se profilează amenințător la orizont, ea este soarele care străpunge norul.”

Kacey de dinainte de accident a murit odată cu celelalte victime ale accidentului. Noua Kace și-a obligat inima să se oprească din simțit și a izolat-o cu pereți groși de indiferență și ignoranță. Și-a canalizat toată furia și toată indignarea în kick-boxing, care a ajutat-o, totuși, să-și întărească trupul. Este dură, înțepată, are mereu o replică sarcastică la îndemână și-un arsenal de priviri nepăsătoare. Toate sentimentele pozitive pe care le-ar fi putut trăi au dispărut, iar când sunt aproape să se ivească, tânăra le împinge mai mult în golul din sufletul său. Nu vrea să-și facă prieteni de teamă să nu-i piardă, nu vrea să primească milă și priviri îndurerate din partea celor care-ar putea afla povestea tragică a vieții ei. Nu vreau să se apropie de nimeni, ci pur și simplu să muncească pentru a-și susține sora deoarece doar asta contează.

La polul opus, Livie este fata timidă, sensibilă și prietenoasă, care luptă din greu cu firea rece a surorii ei. Oricât de mult a suferit în cei 4 ani, Livie a rămas acceași fată calmă, inocentă pentru care relațiile interumane înseamnă mult. Nu-i place să se izoleze, să-i respingă pe ceilalți, ci vrea să se apropie de oameni și să-i facă prieteni adevărați. Livie o va încuraja pe Kacey să renunțe la indiferența ei și să se apropie de oameni, să-și construiască noua viață la care visează. Primul pas ar fi să se împrietenească cu vecinii săi, cu Storm și fetița acesteia, să relaționeze cu oamenii cu care  interacționează, ca mai apoi să-și permită să se îndrăgostească de vecinul lor chipeș – Trent.

”Focul pe care a reuşit să-l aprindă în corpul meu încă mai arde, numai că acum simt nevoia să mă lupt împotriva acestor flăcări care mă consumă.”

Noile persoane care intră în viața celor două surori sunt raze de soare, zâmbete pline de speranță și suflete iubitoare. Storm este o tânără mămică a unei fetițe adorabile, pe care o crește singură și pentru care muncește din răsputeri pentru a-i oferi tot ce-i mai bun. Storm are și ea un trecut zbuciumat, dar asta n-a împiedicat-o să fie persoană prietenoasă și inimoasă care este acum. Ea îi va oferi lui Kacey prietenia ei și-o va ajuta să se pună pe picioare.18643729_876450219160819_410028149_n

Un chip frumos cu gropițe și cu un zâmbet irezistibil, un trup bine sculpat și un suflet indescifrabil îi va atrage atenția frumoasei noastre roșcate și-i va încinge picioarele. Trent este băiatul din vecini, o contradicție incitantă, drăgălaș și ușor obraznic, un contrast al simțurilor. După 2 de când nu s-a mai apropiat de vreun băiat, Kacey se simte mai mult decât atrasă de tipul care o lasă fără respirație și care o face să-și înghită toate replicile sarcastice. Numai privirea lui Trent o face să uite ce gândește, iar zâmbetul său să înghită în sec. Dar Trent este periculos căci zidurile de protecție se prăbușesc din moment ce Kace se pierde în ochii lui albaștri. Distanța pe care încearcă să o adopte nu o împiedică să-și ocupe mintea cu vecinul ei misterios.

„Îşi întinde degetul arătător şi mă mângâie, alunecând în jos pe tâmplă, pe obraz, ca să se alăture celeilalte mâinii făcute căuş, care îmi cuprinde maxilarul. îşi freacă buricul degetului mare de buza care îmi atârnă în vreme ce mă holbez la el cu gura căscată. Nu pot să mă mai mise deloc. Nici măcar să mai clintesc un muşchi, de parcă atingerea lui ar avea puterea să mă paralizeze.

— Eşti atât de frumoasă.

Nervii mei sunt un ghem de contradicţii. Vârful degetului său îmi dă o senzaţie a naibii de plăcută pe buză şi totuşi, vocea aceea interioară îmi strigă: Nu! Opeşte-te! Pericol!

 — Şi tu la fel, mă pomenesc eu şoptind, ca imediat apoi să o blestem pe trădătoarea din mine.

Nu. Lăsa. Să. Se. întâmple. Aşa. Ceva.

Se apleacă mai aproape, şi mai aproape de mine, până când respiraţia lui îmi dezmiardă gura. Sunt paralizată. Pot să jur că mă va săruta.

Înjur pentru că am de gând să îl las să o facă.

Dar se îndreaptă de spate, de parcă şi-ar fi amintit ceva. îşi drege glasul şi îmi spune, facându-mi cu ochiul.

— Pe curând, Kacey.”

Băiatul de la 1D este salvarea ei, la propriu și la figurat; este cel pe care ea nu-l aștepta pentru a-i trezi simțurile și a-i face inima de gheață să se topească; este cel care îi înțelege privirile și care-i caută un remediu pentru rănile trecutului. Trent nu vrea decât ca ea să zâmbească, pentru că nu zâmbește suficient, să o ajute să treacă peste trauma trecutului pentru că știe mai bine decât oricine cum se simte durerea; chiar el este o victimă a trecutului, dar încearcă să se vindece de suferință. Trent este colacul de salvarea al lui Kacey, cel care va reuși să o susțină la suprafața apei și care-i va vindeca sufletul, reînviind-o pe vechea ea.

Povestea lor nu este atât de simplă pe cât pare. Atmosfera este încărcată de mister, iar secretele sub puse la naftalină, până când unul va zdruncina întreaga cartea. Ceea ce vom afla de tulburător, o iluzie ce nu poate fi adevărată. Dar poate este. Ne vom învinovăți că am fost trași pe sfoară și că înșelăciunea era chiar sub nasul nostru.

O găsiţi pe libris.ro, unde avețitransport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

3 gânduri despre „Recenzie „Zece respirații scurte” – K. A. Tucker

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s