5 cărți – un sejur european

Ce e mai plăcut decât mersul prin lume, mai frumos decât descoperirea minunatelor locuri care vor rămâne în inima noastră pe vecie? Aș putea spune că lectura… pentru că prin intermediul ei călătoresc prin mai multe locuri decât aș putea eu merge.

Ei bine, vă voi arăta sejurul pe care vi l-am pregătit prin 5 orașe europene care vă vor fermeca.

Propun să începem din zona estică a Europei, mai precis din Rusia, unde vom fi purtați pe meleagurile Sankt Petersburgului de secol XIX citind Jocul Coroanei de Evelyn Skye. Povestea fantastico-magică a Imperiul Țarist ne va arăta principalele atracții turistice ale orașului așa cum nu le-am mai văzut niciodată. Este o abundență de magie și frumusețe în toate lucrușoarele, creându-se o atmosferă de vis.

„Deși Vika se plimbase pe lângă Palatul de Iarnă în fiecare seară de când venise în Sankt Petersburg, grandoarea acestuia nu înceta să o uimească. Era o capodoperbă barocă în nuanțe de verde descis și alb, cu cele trei etaje marcate de etaje de coloane și arcade albe, și aproape două mii se ferestre aurite. Pe o latură a palatului se afla râul Neva – spera ca familia imperială să aibă o priveliște clară asupra fântânii ei, primul ei dar pentru țarevici de ziua acestuia -, iar pe cealaltă, Piața Palatului, unde se aflau cele două cutii bizare și în jurul cărora se adunau mai multe sute de oameni acum.”

De aici ne aruncăm în mașina timpului și aterizăm tocmai în Praga, unde Karou din Născută din fum și os va zbura alături de noi și ne arăta frumusețea orașului. Povestea fantasy ascunde o călătorie feerică prin lumea lui Karou, presărată cu mister și adrenalină. 6190314163_91324dbd83_b

Din Praga ne îmbarcăm în avion și-aterizăm în Paris, așa cum a aterizat și Chloe în Îmbrățișări la Paris. Vom merge într-o călătorie franțuzească, delectându-ne cu croissanturile specifice și cu privileștile Franței. Un roman care se petrece fix în capitala iubirii, este numai bun când iubirea se îmbină cu acțiunea și adrenalina.

„Îl urmez, dar nu-mi pot lua ochii de la scenele care mi se dezvăluite la fiecare pas. Bărci albe împestrițează lacul sclipitor enorm.  Plutesc fără niciun țel, fără griji, fără vreo destinație anume, neimplicate în nicio întrecere. Copii mici râd hârjonindu-se în iarbă, cu părinții așezați pe băncile frumos aliniate pe sub copacii umbroși, iar munții se înalță pe deasupra frunzelor ce foșnesc în vânt. Aerul e proaspăt și răcoros și miroase a pin. Ne întoarcem cu spatele la lac și, în timp ce străbatem străzile pietruite, aroma de ciocolată și cafea care plutește în aer îmi lasă gura apă și-mi face stomacul gol să-mi chiorăie de foame.”

Din Paris zburăm direct la Veneția, unde Monica Ramirez ne așteaptă cu un mister de elucidat și-o poveste de dragoste ce-a dăinuit secole la rând în Viață dublă la Veneția. Veneția de astăzi este pusă în contrast cu cea din secolul XVI, de pe vremea prințeselor și jocurilor de scenă, dar este la fel de frumoasă, cu gondolele sale care te invită la aventură.

„Era reconfortant să vadă că în jurul lor oamenii își vedeau  mai departe de viața lor. Nici nu era greu să te lași învăluit în misterul măștilor viu colorate și în atmosfera de basm a epocii medievale. Duci mândri și delicate ducese, gondolieri chipeși și curtezane, prinți și prințese, toți înveșmântați în haine elegante de epocă împodobite cu volane și zorzoane, ele cu chipurile ascunse de măști delicate cu un aer misterios și seducător, ei cu măști reprezentând personaje din Commedia dell’Arte și pălării în trei colțuri. Muzica viorilor, sălile de bal ascunse în palatele de pe Grand Canal, focurile de artificii ce se oglindeau în apa verzuie, totul părea ca rupt din altă lume.”

Și dacă tot suntem în Italia, zic să dăm o tură până la Florența, unde Lina încearcă să conviețuiască alături de tatăl său abia descoperit, în Love&Gelato. Adolescenta noastră va avea parte de peripeții la care nu s-ar fi așteptat nici în visele ei și va cunoaște aromele de  gelato, precum și cea mai bună pizza. Vom vedea alături de ea vestitul Duomo și ne vom îndrăgosti pe Ponte Vechio. Și vom zâmbi non-stop citind-o și gândindu-ne la ce călătorie cu peripeții am avut.

“AŞADAR… ÎNGHEŢATA ITALIENEASCĂ. Înmulțiți deliciul unei cupe obişnuite de îngheţată de un milion de ori şi presăraţi-l cu cornuri de unicorn pisate. Ren s-a văzut t voit să mă oprească după a patra cupă. Probabil c-aş fi conuat la nesfârşit.”

Și dacă această călătorie prin Europa nu v-a satisfăcut cerințele, vă propun să mergeți pe peronul 3/4 și să vă îmbarcați în trenul spre Hogwarts, unde vă veți juca de-a magia.article-2016696-002b038b000004b0-232_634x389

Găsiți cărțile  pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, sunt disponibile și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). Le puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

2 gânduri despre „5 cărți – un sejur european

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s