Recenzie „Și mă întunec” – Kiersten White

Nimeni nu se așteaptă ca o prințesă să fie violentă.

Dar așa este Lada Drăculea. Încă de când ea și blândul ei frate mai mic, Radu, au fost smulși din țara lor, Valahia, și au fost lăsați de tatăl lor la curtea otomană, pentru a fi crescuți acolo, Lada a știut că neîndurarea este cheia supraviețuirii. Ea și Radu sunt sortiți să fie pioni într-un joc plin de cruzime, în care la fiecare mișcare a lor o sabie nevazută li se leagană deasupra capului. Căci descendența lor, care îi face atât de speciali, îi transformă totodată în ținte.

Lada îi disprețuiește pe otomani și așteaptă răbdătoare, plănuindu-și răzbunarea pentru ziua în care se va întoarce în Valahia și își va cere dreptul câștigat prin naștere. Radu tânjește doar după un loc în care să se afle în siguranță. și când cei doi îl cunosc pe Mehmed, fiul singuratic și sfidător al sultanului, Radu simte ca și-a facut un prieten adevarat – iar Lada speră că în sfârșit a găsit pe cineva vrednic de iubirea ei. Dar Mehmed este moștenitorul imperiului împotriva căruia Lada a jurat să lupte – și pe care Radu îl consideră acum căminul lui. Lada, Radu și Mehmed ajung să formeze un triunghi toxic ce întinde legăturile dragostei și loialității până la punctul de rupere.

PRIMA CARTE DINTR-O NOUĂ SERIE

ÎNTUNECATĂ ȘI FASCINANTĂ, ÎN CARE SE VOR ROSTOGOLI CAPETE, TRUPURI VOR FI TRASE ÎN ȚEAPĂ… ȘI INIMI SE VOR FRÂNGE.tumblr_opxbtx8NWh1vqtb2wo1_500

Și mă întunec e o apariție revoluționară în lumea fantasy-urilor. E o carte originală din foarte multe puncte de vedere. Și o să vă și demonstrez. Să încep cu ideea de bază. Conflictele Țării Românești cu Împeriul Otoman din secolul XV. Hm? Ce ziceți? Ați mai citit ceva asemănător până acum? Trec la personaje: un personaj principal feminin cum n-ați mai întâlnit, care ia locul unei personalități a istoriei noastre. Lada Drăculea este întruchiparea lui Vlad Țepeș pe când era el mic și trimis cu forța alături de fratele său în Imperiul Otoman. Lada nu e fata tipică întâlnită în astfel de romane. Nu este fata frumoasă care fură inimi și prin asta câștigă războaie, dar nici aceea care așteaptă să-i pice totul din cer și să se facă stăpână. Lada este o luptătoare, o persoană conștientă de ceea ce este și de condiția femeii din acele vremuri, dar își dorește să se fi născut băiat. Are voință de fier și ambiție cu carul în a-și demonstra abilitățile. Vrea ca tatăl ei – Vlad Dracul – să o privească și să o iubească. Și vrea ca Valahia să nu fie călcată în picioare de turci.tumblr_or3jszQgSE1s9us8ho1_540.jpg

Dar ea este doar un copil. Și fratele ei, Radu, tot un copil este, dar unul total diferit de ea. Radu ar fi trebuit să fie fetiță, cu frumusețea sa ce fură privirile și cu bunătatea sufletească. El este fricos și înspăimântat de luptă, de tot ceea ce înseamnă moarte. Îi este frică până și de frații și tatăl lor care au băgat spaima-n el. Este un plângăcios, un copil ascuns într-o cochilie șubredă, care nu poate ieși la lumină. Pentru Vlad Dracul nu a contat nicio calitatea sau vreun defect al copiilor lui când i-a trimis în mijlocul dușmanilor în scopul păstrării Valahiei. Deși nu-și arăta afecțiunea pentru copiii lui, acest lucru le-a tăiat toată speranța ca ei să fie vreodată remarcați de părintele lor odată ce i-a aruncat în brațele leilor.

„Prețul vieții pare întotdeauna să fie moartea.”

Din punctul meu de vedere, cel mai original element este Lada, ființa care face totul cum vrea ea, care sfidează regulile și nu renunță la visul ei – de a se reîntoarce în țara mamă – indiferent de împrejurări. Și ideea de bază îmi pare originală și, ca să fiu sinceră, mi-a trezit interesul înainte să mi-l trezească Lada. Eram fascinată de faptul că o bucățică din istoria țării noastre se afla într-o carte. Un lucru care m-a dezamăgit puțin este faptul că în mai mult de jumătate de carte acțiunea se petrece în Imperiul Otoman și doar puțin pe teritoriul de la nord de Dunăre. Se întâmplă astfel pentru că îi urmărim pe cei doi copii ai Dragonului care sunt prada lupilor.

Lada nu se simte în siguranță în noul ei cămin și nu vrea în ruptul capului să se acomodeze. Spre deosebire de ea, Radu încearcă să se acomodeze și să-și creeze un culcuș cald unde se poate simți în siguranță. Nu se dă în lături de la învățat sau de la religie, încearcă să-și facă prieteni și să evolueze. Un personaj care are un rol important în viețile amândurora la curtea sultanului este Mehmed, moștenitorul tronului, care nu se simte nici el în apele lui înconjurat de slugi și oameni falși. Încearcă să-și găsească niște prieteni adevărați, care l-ar susține indiferent de situație și care ar fi capabili să se sacrifice pentu el. Sau vrea doar să se joace cu ei? Nu prea știu, dar cert este că se apropie de cei doi pui de dragon și și-i face prieteni, încă de când ei s-au rătăcit în palatul otoman.tumblr_opxbtx8NWh1vqtb2wo2_500

Timpul petrecut împreună îi apropie pe oameni. Pe Radu îl are la degetul mic, dar Lada este o enigmă. Ei îi place mai mult să-și petreacă timpul în cazărmile ienicerilor, unde se poate perfecționa în lupta cu sabia, decât să învețe despre musulmani sau orice le-ar preda profesorul lor. Deși îl antipatiza pe Radu, acum i-a devenit un frate în adevăratul sens al cuvântului. Nu-l mai scapă doar de belele. Știe că se au doar pe ei și pe nimeni altcineva și că trebuie să aibă grijă unul de altul. Dar nici Mehmed nu este de lepădat când îi zâmbește fermecător și-i face inima să freamăte.

„- Dacă ai vrea… aș face orice ai vrea, orice ar trebui pentru a fi împreună. Orice.”

Credeați că scăpați de o poveste mică de dragoste? Nu, în niciun caz. Ce este o carte fără ceva sentimente care pot încurca planurile oamenilor? Nu există carte fără o acțiune clară, dar nici fără sentimente. Și mă întunec este o combinație de contimente care duce acțiunea la un alt nivel. Suntem duși pe meleagurile seraiului, prin harem, dar și în sala tronului, ori pe câmpul de bătălie. Asistăm la crime, trădări, sacrificii și momente încărcate de tensiune, dar suntem și martori ai unei povești de iubire. Sau la ceva mai mult decât o poveste de dragoste. Nu spun mai multe, vă las să descoperiți singuri.

Mulțumesc editurii pentru acest roman magnific!

 O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

7 gânduri despre „Recenzie „Și mă întunec” – Kiersten White

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s