Recenzie „Kit Black” – Monica Ramirez

„În această carte de dragoste istorică din secolul 18, marea o ademenește pe Kaitlin în căutarea sorții ei efemere. Viața pe mare la începutul anilor 1800 e extrem de periculoasă și plină de neprevăzut, scurtă și lipsită de valoare. Doar cei inventivi, atenți și întotdeauna puternici reușesc să supraviețuiască.

În Ajaccio, Corsica, Kit se deghizează în băiat și visează la o viață plină de aventuri pe mare. Crescută într-un bordel, nu are multe alte opțiuni — devine prostituată ca mama ei ori pleacă pe mare, pretinzând că este bărbat. Din păcate este prea săracă pentru a-și permite perechea de cizme și sabia, ambele obligatorii pentru a se putea înrola. Așa că atunci când aude o discuție între doi ofițeri navali francezi, se hotărăște să-și vândă virginitatea pe aur.

De îndată ce-l cunoaște pe ofițerul Armand Etienne Dupuis, un bărbat pe punctul de a se căsători cu o altă femeie, Kit nu-și pierde numai virginitatea, ci se și îndrăgostește împotriva dorinței ei. Dar nu acceptă propunerea lui de a-i deveni amanta, ci se înrolează pe un vapor englezesc, devenind inamicul bărbatului pe care-l iubește. Însă Kit nu se oprește aici, ci merge chiar mai departe, devenind căpitan pirat în flota lui Jean Lafitte.”9fc88b256168d512f1475b0f9a31b184

Kit Black este o carte pe care o începi acum și o termini 2 ore mai târziu. Sau într-un timp mai scurt; depinde cât de repede citești. Din punctul meu de vedere, este o carte mult prea scurtă. Totul se întâmplă cu o viteză fulgerătoare și nu este timp de dat înapoi sau de regrete. Când citești, nu ai timp de respirat sau de reflectat la ceea ce tocmai s-a întâmplat. Urmărind-o pe Kit Black, plecăm dintr-un loc și ajungem în altul, dar și în alt timp. Simțim ceva, iar pagina următoare altceva.

Kit este însuși o antiteză. Se ascunde sub masca unui băiat, uitând că este femeie și trăind visul ei de veacuri – acela de a călători pe mare. Mama sa este o prostituată și amândouă trăiesc într-o cămăruță din bordel. Tatăl ei a fost odată marinar, unul care i-a furat inima mamei sale și i-a dat ei viață. Nu l-a cunoscut niciodată, dar vrea să trăiască și ea pe o corabie, asemenea tatălui său. Întâmplarea face ca mama ei să moară și ca viața ei să se schimbe. Nu vrea să devină o prostituată care să moară asemenea mamei ei, dar este în stare de orice pentru a se îmbarca pe una dintre corăbiile acostate în port.tumblr_of5rkoysel1vc24elo1_500

Pentru a putea fi primită pe o corabie (deghizată în băiat, bineînțeles) ea trebuie să facă rost de o sabie și să-și ia o pereche de cizme pe măsura ei. După ce-a trăit prin ascunzișuri și în sărăcie lucie, este hotărâtă să pună ce are de preț la bătaie și să-și permită o pereche de cizme să-și protejeze picioarele și o sabie pentru a fi acceptată pe o corabie. Norocul dă peste ea când aude o discuție dintre doi marinari francezi și profită de ocazie, vinzându-și virginitatea pe 2 monezi de aur. Marinarul cel chipeș nu zice nu când i se oferă așa ceva și-o invită seara la hotelul unde era cazat. Zis și făcut.

Între Kit și Armand încep să apară scânteile dragostei. Ea nu este o fată urâtă, iar trăsăturile ei frumoase sunt vizibile dacă este curată și bine îngrijită. Iar Armand este clar un bărbat frumos, tânăr, în flota franceză, care sigur a avut multe cuceriri la viața lui. Totuși, își propune ca eroina noastră să fie ultima lui cucerire pentru că urmează să se căsătorească. Tatăl său i-a aranjat o căsătorie încă de când era copil, iar acum trebuie doar să se întoarcă în Franța să-și pună pilostriile. Însă își mai permite o singură distracție. Una care îl costă mai mult: sabia, cizmele și sufletul. Amândoi sunt îmbătați de iubire și copleșiți de sentimente noi, ca mai apoi să devină prizonieri ai unei povești de dragoste imposibile.

Deși francezul îi poate oferi o viață bună, Kit nu vrea să fie aflată sub aripa lui protectoare, ci-și dorește să fie independentă . Nu vrea ca totul să-i fie adus pe tavă, ci să lupte pentru ceea ce-și dorește. Prin tăria sa de caracter, Kit se îmbarcă pe-o corabie cu un căpitan înspăimântător și încearcă să supraviețuiască, atât mării, cât și echipajului. Aici intervine un personaj simbolic, Roger, tatăl pe care ea nu l-a avut niciodată, persoana care a vegheat asupra ei și care o face în continuare. El este cel care-i apără spatele din umbră, cel în care-și poate pune întreaga încredere, dar și cel care o ghidează prin labirintul de alegeri pe care trebuie să le ia.tumblr_o5jevigw5a1ubbvy2o1_500

Armand și Kaitlin își promit să se reîntâlnească într-o bună zi. Dar nimeni nu s-ar fi gândit că s-ar putea revedea după ani petrecuți la distanță și ca sentimentele lor să fie neschimbate. Nimeni nu s-ar fi gândit că fata va ajunge căpitan pe-o corabie de pirat, iar el va fi căsătorit cu o femeie frumoasă ce i-a dăruit și-un copil. Timpul nu stă în loc, dar sentimentele se pare că stau. Aceeași iubire mocnește între cei doi, pare să-i aducă unul împotriva celuilalt căci nu-și pot consuma povestea de dragoste, iar soarta nu este prielnică.

Este o carte despre iubire, prietenie, destin și lupta cu destinul. Fără a lupta pentru ceva, nu ai cum să exiști. Trebuie să te dedici unui anumit scop, să faci sacrificii, dar să nu încetezi să speri la zile mai bune. Este o aventură purtată de marea învolburată dintr-un colț în altul al lumii, unde visezi la un moment de respiro, de care nu se poate să te bucuri când în față și se încrucișază două săbii. Trebuie să fii vigilent, să prinzi informațiile din zbor și să mergi mai departe indiferent de circumstanțe, fie că vrei, fie că nu. Dar nu trebuie să încetezi să speri.

O poveste originală, cu-n personaj principal feminin cum rar întâlnești și cu-o lecție de viață mai mult decât interesantă, pe care  o găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Mulțumesc autoarei pentru carte!

Un gând despre „Recenzie „Kit Black” – Monica Ramirez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s