Recenzie „Love & Gelato. Vacanță la Florența” – Jenna Evans Welch

„Oamenii vin în Italia pentru două lucruri: love și gelato, i-a spus cineva odată. Dar uneori au parte de mult mai mult.

Lina își petrece vacanța de vară în Toscana, dar nu pentru că ar fi fascinată de ținuturile însorite, ca de basm, ci pentru că a fost ultima dorință a mamei sale ca ea să vină aici să-și cunoască tatăl. Dar ce tată stă departe de familie timp de șaisprezece ani? Așa că tot ceea ce Lina vrea este să se întoarcă acasă.

Dar înainte de a-și pune în practică hotărârea, primește un jurnal pe care mama ei îl ținuse cât timp trăise în Italia. Dintr-odată, Lina descoperă o lume magică de iubiri ascunse, artă și brutării secrete, care o împinge, alături de foarte chipeșul Ren, pe urmele pașilor mamei sale și-i dezvăluie un secret ascuns de ea de prea multă vreme. Un secret care îi va schimba tot ceea ce știa despre mama ei, tatăl ei, și mai ales despre ea însăși.”tumblr_nzvg3q8lzl1rwqk0po1_500

Căutați acea carte care să vă facă să zâmbiți involuntar pe toată durata acțiunii? Dacă sunteți în căutarea ei, vă anunț că ați găsit-o. Love & Gelato e acea aventură adolescentină de care poți să-ți amintești cu drag. E povestea excelentă pentru vară, care te face să visezi la Florența și la gustul înghețatei italienilor.

Lina este nevoită să ia zborul spre Italia ca să îndeplinească ultima dorință a mamei sale. Tristă și cu moralul la pământ după moartea mamei sale, Lina se simte singură singurică peste ocean, departe de bunica și prietena ei cea mai bună, locuind într-un cimitir cu un tată pe care nu l-a văzut niciodată în cei 16 ani ai ei. Nu știu ce a fost mai îngrozitor, faptul că întâlnește un bărbat care-i este tată sau faptul că trebuie să locuiască în mijlocul unui cimitir dedicat eroilor americani, ceea este hilar. Niciunul dintre aceste lucruri nu-i convine Linei și este mai mult decât hotărâtă să se întoarcă în America curând sau măcar după terminarea vacanței și sub nicio formă nu-și dorește să înceapă liceul în Italia. Asta până când să simt gustul aventurii și-al italienilor ori al bunătăților specifice Italiei.

„O viață fără iubire este ca un an fără vară.”

Lina este legată de Italia prin intermediul mamei sale, care-i lasă un jurnal în care și-a notat toate peripețiile prin care-a trecut în perioada șederii sale în Italia, dinainte să o nască pe Lina. Dorința de-a descoperi adevărul din spatele cuvintelor mamei sale și de-a explora ceea ce a explorat și ea în tinerețe o țin captivă pe Lina mai mult timp decât s-ar fi așteptat. Cumva, Italia, străduțele sale întortocheate și misterele pe care acestea le ascund îi oferă Linei aventura de care avea nevoie vara aceasta. Și lucrul cel mai de preț pe care-l va cunoaște Lina în Italia este iubirea, în toate formele posibile.

Fata parcurge Florența în căutarea amintirii mamei sale alături de Ren, băiatul care locuiește în casa de turtă dulce și care îi devine cel mai bun prieten. Ren este jumătate american și învață la școala italiano-americană din oraș, unde se poate înscrie și Lina. El este cel care-i face cunoștință Linei cu posibilii ei colegi, dar și cu Florența și secretele ei. Băiatul îi este partener de aventură, dar și confident, cel care-i dă Linei ajutorul de care are nevoie în orice moment.

– Hei, tocmai m-am gândit la ceva.

– Ce?

– Când suntem împreună, suntem un italian întreg.

Love & Gelato este savuroasă, o carte care te molipsește  cu bucuria ei. Deși Lina este sceptică și tristă la început, cel care-i dă pofta de distracție și-i condimentează viața este Ren, care promite să-i arate tot ce-are Florența mai frumos. Relația lor este una neprețuită, o prietenie care se leagă repede și pe care o găsești foarte greu; o prietenie menită să dureze, dar care se poate transforma și-n ceva mai mult. Vara petrecută în micul oraș italian pare a fi cea mai tare vară trăită vreodată de Lina, atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere material. Lina nu pică doar într-un paradis al pizzei și-al celei mai bune înghețate, presărat și cu multă dragoste, ci și-ntr-un montagne russe al sentimentelor și-al amintirilor ce ies din paginile jurnalului mamei sale. Cutreieră Florența dintr-un capăt într-altul, de la Ponte Vechio, până la brutăria cu minuni delicioase, dar se-aruncă și într-un tren cu destinația Roma, pentru a afla adevărul despre propria ei persoană, un adevăr care-i poate nărui speranțele sau le poate face să prindă viață.7fb80c9a7d1e902ab65a6414160a560e

Emoția cu care se hrănește acțiunea este palpabilă la fiecare filă. Este o emoție pe care nu știi cum s-o prinzi într-un cuvânt, ceva care-adună și bucuria, și tristețea, și entuziasmul, dar și dezamăgirea. Orice emoție negativă ai simți, nu-ți face griji, că zâmbetul este nelipsit din carte. Nu știu dacă mi-a plăcut mai mult descrierea orașului italian ori al înghețatei, al gărui gust aproape că l-am simțit pe buze, ori sentimentul pur de iubire. Autoarea vorbește de mai multe tipuri de iubire, de la cea adolescentină la iubirea neîmpărtășită, de la iubirea de frumos până la iubirea de senzații, toate marcând cumva cartea și lăsând lucruri de analizat. Ori mi-a plăcut cel mai mult faptul c-a fost vara perfectă pentru o adolescentă condimentată cu multe descoperiri? Nu știu ce mi-a plăcut mai mult și mai mult, dar mărturisesc că este cea mai frumoasă și mai adolescentină carte pe care-am citit-o anul acesta, una care a cuprins magia adolescenței și care mi-a oferit o părticică de Italie de savurat.

Este lectura pe care o puteți citi cu gândul la vacanță. Dacă vreți să vă antrenați mintea cu plănuirea unei vacanțe de vis, vă invit aici, de unde vă puteți inspira următoarea călătorie.

 O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

5 gânduri despre „Recenzie „Love & Gelato. Vacanță la Florența” – Jenna Evans Welch

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s