Recenzie „Anomalii” – Sadie Turner & Colette Freedman

„În viitor, nu mai există boală. Nu mai există război. Nu mai există nemulțumire. Toți cetățenii sunt membri supuși ai Guvernării Globale. Însă o singură vară este pe cale să schimbe totul. Keeva Tee tocmai a împlinit cincisprezece ani. Este pe punctul de a pleca în multașteptata excursie la Tabăra Monarch, pentru a primi imprimarea celui care i-a fost desemnat partener de viață. Dar în clipele fericite și lipsite de griji petrecute în Comunitatea Oceanică a auzit și zvonurile de temut despre “anomalii” – cetățeni care nu pot fi imprimați. Iar când Keeva ajunge la Tabăra Monarch, cel mai întunecat coșmar al ei devine realitate – este și ea o anomalie. Din acel moment, începe să se îndoiască de toate convingerile din trecut. Dacă libertatea și individualitatea au fost sacrificate de dragul siguranței? Găsind un avertisment scrijelit sub patul din tabără, Keeva începe să înțeleagă: revolta va fi pedepsită, dezacordul nu este o opțiune, iar răzvrătiții vor fi anihilați.”

Eu nu prea citesc cărți SF. Când zic de cărți SF mă refer strict la cele științifico-fantastice care au legătură cu pământul pe care eu trăiesc în acest moment. Nu-mi place să mă gândesc la ceea ce se poate întâmpla într-un viitor apropiat, cum poate fi distrusă omenirea sau cine știe ce își mai imaginează mintea umană. Pe mine nu mă atrage pur și simplu ideea de știință, de îngroșarea a problemelor de astăzi ale lumii până la extrem, ducând la ștergerea oamenilor de pe suprafața terestră. Și nu-mi plac nici alea ființe venite de pe alte planete să se amestece în multitudinea de oameni, dar să zicem că pe astea le mai agreez.

Anomalii prezintă o lume ruptă din viitor, unde nu mai există decât câteva fâșii de pământ, nu mai există boală sau conflicte, dar nu mai există nici gândire liberă. Din punctul meu de vedere este o lume supusă unui dictator, în persoana lui Sobek Vesely, și unui regim strict, numit Guvernanța Globală. Toate acestea au loc după un război mai mult decât distrugător, care a șters de pe suprafața Terrei jumătate din întinderile terestre. Acțiunea se petrece pe o fâșie de pâmânt din America, înconjurată de ocean, unde oamenii sunt împărțiți în comunități și împerecheați cu cineva, după dorința liderului lumii.

„Pentru că lucrul pe care-l căutăm cutreierând lumea e, mereu, chiar sub nasul nostru.”

Totul este în armonie perfectă atunci când oamenii se iubesc și fac ce li se cere fără să pună întrebări. Dar în această lume perfectă, mai există și oameni problemă, denumiți anomalii. Nimeni nu  vrea să fie o anomalie. A fi una dintre anomalii este un coșmar. Ele nu se potrivesc sistemului, nu se pot adapta în lumea lui Sobek și mințile lor nu pot fi îngrădite. Sunt singurii care gândesc cu propria minte, fără a fi controlați de liderul lor. În același timp, anomaliile pot fi reciclate. În lumea aceasta, ele nu au ce căuta. Ar putea-o face să se răzvrătească. Ar putea-o distruge.

„Dacă ștergi sinele, nu mai ești tu, doar o infinitate de posibilități.”

Keeva nu vrea să fie o anomalie, dar este. Cel ai mare coșmar al său este realitatea cruntă. Nu a putut fi întipărită pentru că băiatul care i-a fost desemnat a murit cu mult timp în urmă. Încearcă să se scuze cum că nu este vina ei că a devenit o anomalie, ci moartea băiatului a făcut-o să fie una. Keeva nu este conștientă de abilitățile sale, nu realizează ce dar a primit prin simplul fapt că este diferită de toți prietenii ei și de toată societatea lui Sobek. Ea vrea să fie asemenea celorlalți și nu se gândește la ce poate face împreună cu celelalte anomalii care au fost salvate de Subteran, un grup care plănuiește o revoluție.

Anomaliile din acest an sunt infiltrate și ele în subteran, unde gândirea nu le va fi îngrădită și unde vor afla adevărul din spatele societății perfecte în care au trăit pentru 15 ani. Dacă nu au fost îndepărtate încă de când au pus piciorul în tabăra Monarch, să știți că nu este timpul trecut. Sobek Veseli face orice-i stă în putere pentru a reprima acțiunile de revoltă și a continua să fie liderul acestei lumi. Ba chiar își instruiește și fiul cum să-l conducă atunci când îi va oferi ocazia să-i fie urmaș la conducerea lumii.

„Trebuie să te concentrezi mereu pe prezent și să trăiești momentul ca să vezi posibilitățile ce se deschid în fața ta.”

Împărțită pe două planuri, acțiunea este dinamică și surprinzătoare, plină de nerv și cu multe situații limită. Acum suntem în mintea Keevei și vedem încotro o ia viața ei, iar în momentul următor îl urmărim din urmă pe Sobek cum își instruiește fiul. Mistere, trădări, sacrificii, comploturi și prieteni falși sunt la tot pasul, dar nu știi unde să te uiți ca să vezi sinceritatea și prietenia adevărată, nu știi în cine să ai încredere și cum să nu te mai temi de inevitabila moarte. În viitorul prezentat aici, lumea este chiar mai mică decât ne-am putea aștepta, dar se împletește cu ceva neobișnuit, ieșit din tipare, care îi este superior din toate punctele de vedere. O carte misterioasă, în care trebuie să fii atent la tot ce mișcă și ce nu, să urmărești vigilent personajele din umbră și să nu uiți detaliile. Niciun detaliu.

 O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Un gând despre „Recenzie „Anomalii” – Sadie Turner & Colette Freedman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s