Recenzie „Fără speranță” – Colleen Hoover

„Îndrăgita autoare de bestselleruri Colleen Hoover istorisește, la această primă întâlnire cu publicul din România, fascinanta poveste a doi tineri cu un trecut tulburător, care pornesc într-o pasionantă şi palpitantă călătorie pentru descoperirea sensurilor vieţii, iubirii, încrederii şi, mai presus de orice, a puterii vindecătoare pe care numai adevărul o poate avea.

Sky, elevă în ultimul an de liceu, îl cunoaşte pe Dean Holder, un tip cu o reputaţie îndoielnică, rivalizând cu a ei însăşi. Încă de la prima lor întâlnire, acesta o îngrozeşte şi, în același timp, o captivează. Ceva inexplicabil legat de el îi declanşează amintiri din adâncurile trecutului ei tulbure, dintr-o perioadă aproape ștearsă din memoria ei. Deşi Sky e hotărâtă să se ţină la distanţă de el, insistenţele lui neabătute şi zâmbetul enigmatic îi doboară barierele protectoare, iar legătura dintre ei creşte în intensitate. Însă misteriosul Holder ascunde, la rândul lui, destule secrete, iar de îndată ce acestea sunt dezvăluite, Sky cunoaşte o transformare ireversibilă, iar capacitatea ei de a avea încredere în semeni poate deveni o pierdere colaterală provocată de adevăr.

Numai înfruntând cu mult curaj dezvăluirile crude, Sky şi Holder pot spera să-şi vindece rănile sufleteşti şi să găsească o cale de a trăi şi de a iubi pe deplin. Fără speranță este un roman care vă va tăia respiraţia, captivându-vă şi amintindu-vă de prima voastră iubire.”tumblr_ouomep4okf1v7dtojo2_1280

Fără speranță voiam să citesc de mai mult timp. Îmi place autoarea și-mi place cum scrie. Știam că-mi va plăcea și nu m-am înșelat deloc. Cartea de față este inocentă, dulce și ispititoare. Este una care vă poate ține de cald într-o zi friguroasă și care vă va îmbunătăți ziua în mod vizibil. Spune povestea unor adolescenți, a unei iubiri nou-descoperite și pasionante și-a unei copilării îngrozitoare. Colleen Hoover explorează în această carte viața de familie, iubirea în toate formele ei și ființa umană.

Sky este o adolescentă un pic ciudățică, separată de lume de mama sa adoptivă. A fost educată acasă, nu are voie la telefon sau televizor, iar cea mai bună prietenă locuiește vis-a-vis. Anul în care se petrece acțiunea aduce mai multe schimbări în viața ei. Deși reușește să-și convingă mama să o dea la un liceu de stat, prietena ei cea mai bună pleacă să studiezi în altă țară și-o lasă singură în primul ei an de școală publică. Trebuie să învețe să se obișnuiască cu bârfele care circulă neîncetat, cu fetele și băieții înfumurați, la al căror nas nu poate ajunge nimeni, dar și cu problemele care i se vor ivi în cale odată ce iese din casă.

Ador (asta-i ultima, jur) felul în care, când am văzut Forces of Nature şi pe Sandra Bullock plecând la sfârșit şi eu m-am apucat să urlu la televizor că e un final atăt de urât, tu doar ai ridicat din umeri și mi-ai zis: Aşa e în realitate, Six. Nu poți să te enervezi pe un final ca în realitate. Unele dintre ele sunt urâte. Doar pe falsele finaluri fericite ar trebui să te enervezi tu.

N-o să uit asta niciodată, pentru că ai avut dreptate. Şi știu că n-ai avut de gând să-mi dai o lecție, dar mi-ai dat-o. Nu totul o să meargă așa cum vreau eu și nu oricine are parte de un final fericit. Viața e reală și uneori e urată, iar tu trebuie doar să înveţi cum să te împaci cu asta. O s-o accept și eu, cu o doză din indiferenţa ta, și-o să merg mai departe.”

Pe lângă schimbările ”banale” ce vor avea loc, cea mai importantă este că se va îndrăgosti. Și nu de oricine, ci de băiatul ”rău” al școlii, după care toate fetele salivează – Dean Holder. Nu e ca și cum Sky nu a mai avut de-a face cu băieți, numai că aceștia nu-i dădeau senzațiile pe care i le dă Holder, nu o făceau să se topească pe dinăuntru și să-i bată inima mai repede decât ar putea. Holder e cel care îi reinventează credința despre dragoste și care-o face să simtă absolut tot. Și-n plus, Holder e mai mult decât tipul cu care aleargă, cu care se ține de mână, cu care gătește sau cu care se sărută. Este mai mult decât un iubit găsit acum. Este un prieten vechi pe care l-a pierdut odată și pe care l-a regăsit fără să știe.

“– Eu vreau să te sărut, îmi spune. Crede-mă, vreau.

– Dar, dacă vrei într-adevăr, atunci de ce n-o faci? îl întreb, gândindu-mă cu groază că ar putea să-mi toarne un pretext care să cuprindă şi cuvântul iubită.

Îmi cuprinde acum amândoi obrajii şi-mi ridică faţa spre el. Îmi mângâie pomeţii cu degetele mari şi-i simt ritmul rapid al ridicărilor şi coborârilor pieptului, aproape lipit de al meu.

– Fiindcă, îmi răspunde în şoaptă, mi-e teamă că n-o să-l simţi.”

Astfel, apariția lui Dean în viața ei nu-i aduce numai exuberanța, pofta de viață și iubirea, ci și secrete la care nu avea acces, amintiri adânc îngropate în inconștient și situații care-i vor rupe inima. Dean o trece printr-un carusel de emoții și face tot posibilul s-o știe bine, în siguranță și plină de viață. Este tipul de băiat care se sacrifică pe el pentru binele persoanei iubite, cu un zâmbet de milioane și gropițe care te fac să te scurgi privindu-l. El știe ce înseamnă să fii rănit, trist, cu moralul la pământ și fără dorința de a trăi. Și în același timp știe și cum trebuie să fii ca să poți trăi în continuare. Nu-ți poți trăi viața în suferință și printr-un mod sau altul trebuie treci peste, să îngropi suferința și să descoperi lucruri și oameni care să te facă să-ți dorești să trăiești. Ca să treci printr-un moment greu ai nevoie de sprijin. Oamenii care te iubesc vor fi mereu acolo și te poți sprijini pe el. Holder a fost sprijinul lui Sky când a aflat ce catastrofă a fost copilăria ei pe care nu și-o amintește, ceea ce i s-a întâmplat și cine sunt părinții ei.tumblr_ouomep4okf1v7dtojo1_1280

Fără speranță e o incursiune în trecut, cu o fată ce vrea să-și amintească copilăria, prietenii, părinții care i-au dat viață. Trecutul este prezentat clar, exact așa cum este: cu bune și cu rele, fiindcă mereu există ceva rău într-un ocean de bine. Cele două parcă nu pot exista una fără cealaltă. De asemenea, e povestea adolescentină pe care-o vei iubi pentru fiecare emoție pe care ți-a oferit-o. O vei iubi pentru fiecare zâmbet care ți-a încolțit pe buze când Holder și Sky flirtau sau când făceau ceva sweet. O vei iubi pentru fiecare lacrimă pe care-i vărsat-o pentru că nimic nu-i mai frumos decât să simți emoții care să te facă să ții minte cartea. Și pentru fiecare zâmbet pe care-l vei avea când îți vei reaminti de ce carte frumoasă ai citit.

 O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

2 gânduri despre „Recenzie „Fără speranță” – Colleen Hoover

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s