Recenzie „Seducția apei” – Monica Ramirez

„Nori grei de un cenușiu voluptos înghit soarele ce se ridică din ocean, lumina conturându-le siluetele întunecate cu nuanțe aurii ca de borangic. Iar cerul… roșu aprins, de culoarea sângelui proaspăt. Un val de căldură îi explodează în stomac, sângele i-o ia la goană prin vene. O simte, aproape o poate gusta. Vine ploaia. O furtună.

Doctorița Nathalie Arnaud se află în drum spre casă, de la Paris la San Francisco. După ce s-a hrănit cu pâine cu gust rânced și a studiat la lumina lămpilor cu ulei, fiind catalogată drept o femeie denaturată, a obținut cu multă trudă diploma de doctor de la L’Ecole de Medicin. Pe vapor întâlnește un Căpitan cu ochi verzi și misterioși, un bărbat iritant care-i provoacă simptome pe care nu știe să le diagnosticheze.

Imediat ce vaporul The Silhouette acostează în port, Nathalie realizează cu surprindere că nimic nu mai este așa cum își amintește. San Francisco s-a extins, Războiul Civil nu s-a oprit la granițele lui, mătușa ei, Catherine Larsson, conduce unul dintre bordelurile de lux ale orașului, dispariția misterioasă a fratelui ei, Claude, pare conectată în mod direct cu dispariția și mai misterioasă a aurului Uniunii, iar activitatea de medic pe frontul Războiului de Secesiune l-a distrus pe mentorul ei, Doctorul James Calhoun. În plus, Maiorul William Wolfe, omul cu puteri nelimitate asupra vieții ei, este cel care poate influența balanța în care se află viața fratelui ei, astfel încât Nathalie este din nou nevoită să lucreze pe ascuns în favoarea Uniunii. De data aceasta în calitate de doctor și nu ca spion.

Don Miguel Samuelle Cabrillo este un bărbat puternic și influent care ascunde multe secrete întunecate. Misiunea lui Nathalie este să-l diagnosticheze și să-l vindece de o boală misterioasă, iar asta chiar împotriva voinței lui. Forțată să facă față balurilor fastuoase și intrigilor de război, pătrunde tot mai adânc în lumea lui plină de secrete omise de programa școlară a școlii de medicină din Paris. Ca una dintre primele femei doctor, Nathalie este obișnuită să întâmpine greutăți în munca ei, dar după o primă întâlnire cu Don Miguel Samuelle Cabrillo își dă repede seama că această nouă misiune va fi probabil cea mai dificilă din toată viața ei. Însă este hotărâtă să descopere cauza misterioasă a bolii lui ciudate și să descifreze taina dispariției aurului Uniunii. Oricât ar costa-o. Și s-ar putea s-o coste chiar viața.”Untitled

Știți prin ce se caracterizează în primul rând cărțile Monicăi Ramirez? Prin aventură, mister și iubire, vă spun eu. Și combinația asta este letargică. Dacă mă urmăriți și-mi citiți recenziile, știți cât de adevărată este afirmația pe care tocmai am făcut-o. Și-n plus, știți cât de mult iubesc eu seria Alina Marinescu, pe care voi continua să o recomand mereu. Dacă sunteți noi și nu știți, aflați aici.

Seducția apei este intrigantă, încă de la început. În secolul al XIX-lea, în timpul războiului de secesiune al Americii, o tânără domniță vine tocmai de la Paris, unde absolvise magna cum laude școala de medicină, pentru a-și împlini visul de a fi doctor în America. A fi femeie emancipată nu e o treabă bine-văzută în acea vreme, iar doctorițele au mult de furcă la acest capitol. Dar Nathalie se descurcă în absolut tot ce situație. Știe cum să se comporte și să abordeze problemele.

Călătoria cu vaporul nu a fost cea mai plăcută, dar nici situația din America nu este diferită. Nathalie trebuue să țină piept vremurilor crude în care trăiește și încearcă din răsputeri să ajute la crearea a ceva bun. Se dedică întrutotul ajutării oamenilor, mai ales bolnavilor, și nu se sperie de sânge, răni infectate sau haine pline de dezinfectant, cum ar face celelalte femei. Pentru vremea în care trăiește, Nathalie este deosebită, o femeie ieșită din comun, nu standardizată și nu poate fi schimbată cu unul dintre celelalte personaje. Eroina face tot ce-și propune, își demonstrează curajul și spiritul de învingătoare în situațiile în care se află și chiar renunță la siguranța ei în încercarea riscantă de a-i salva pe cei dragi.

 

Orașul San Francisco s-a schimbat puțin, din punctul de vedere al oamenilor. Locurile au rămas aceleași, numai că oamenii s-au schimbat. Războiul, soldații și crimele au avut un rol important în această schimbare. Încă se mai organizează baluri fastuase la care participă nobilimea, dar mai există și bordeluri pentru satisfacerea nevoilor pe fugă. Ce pare să nu mai existe este adevărul, încrederea și omenia.

tumblr_ol4k9onlb31sg2l5eo1_500

Constrânsă de maiorul Moore, Nathalie nu are ce face decât să-i îndeplinească ordinele, altfel viața fratelui său s-ar afla într-un pericol mai mare decât se află deja. Claude este un personaj dinamic, periculos prin ceea ce face și prin ce probleme intră. Dar este un tip fermecător, plin de umor și un frate minunat, de care Nathalie ar trebui să aibă grijă când el nu e în stare singur. De aceea, se angajează să-i îndeplinească ordinele maiorului, pentru a-l salva pe preaiubitul ei frate din ce belea a intrat.

Astfel, Nathalie ia contact cu bărbatul după care-i ard călcâiele, Don Miguel Cabrillo, același bărbat care i-a furat ochii pe vaporul de la Paris, și care i-a trimis și un dar neprețuit. Trebuie să-l cunoască, să-i afle secretele și să-l îngrijească de cine-știe-ce-boală-are. Miguel e un mister cu picioare, un don juan foarte cunoscut și apreciat în rândul femeilor, dar și-un temut luptător și căpitan de corabie. Un om cu caracter și cu o voință de fier, cu un trup uluitor și cu o față pe măsură, de care femeile se îndrăgostesc la prima vedere. Chichița este că Donul ascunde multe, multe secrete. Nu doar secrete politice, care pot afecta războiul, ci și secrete personale. În plus, are și foarte mulți dușmani.

Misiunea lui Nathalie poate deveni din ce în ce mai grea dacă nu știe cum să se adapteze. Nu trebuie să dea de bănuit nimănui de ceea ce face și, în final, trebuie să-l vindece pe Don de boala pe care o are. Cei doi se vor apropia tot mai mult și vor forma înspre final și un cuplu, pentru a nu da de bănuit spionilor și dușmanilor, și poate chiar pentru că se plac unul pe celălalt. Merg împreună la balurile societății, lucrează împreună și se dedică aceluiași scop, dar nu se știe cât de bine le va merge împreună. Mulți oameni vor să-i dezbine, de la membrii familiei, la cunoscuți, amante geloase și adversari politici. Nu e ușor să lucrezi împotriva multora, dar este o adevărată aventură.

Seducția apei este un roman ce îmbină războiul cu iubirea și aventura, un roman ce prezintă viața în totalitatea ei, cu bune și cu rele. În același timp, există mister, tragedii, comploturi, trădări și suspans la cote maxime. Și o poveste de iubire, cu personaje excepționale puse în încurcături, dar care să ne încălzească inima.

Mulțumesc, Monica Ramirez. Absolut pentru tot. You’re the best!

 O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

P.S. Nu uitați, în curând va apărea o nouă carte de Monica Ramirez – GEMINI. Mai multe detalii aici.

3 gânduri despre „Recenzie „Seducția apei” – Monica Ramirez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s