Recenzie „Dresoarea” – Cristina Nemerovschi

„Ludmila, o tânără dresoare de lei și tigri din Ucraina, vine să lucreze la circul din București. Cu multe speranțe, dar și cu un trecut tulburat și apăsător, ea împrumută prenumele celebrei Lidia Jiga, a cărei poveste o fascinează.

În ciuda pasiunilor pe care le stârnește, de la insistentul Marius și temperamentalul Iuri, până la un admirator secret care îi lasă flori în fiecare zi la intrarea în circ, în sufletul dresoarei pare a fi loc pentru o singură persoană: sora ei, Oksana, dispărută după un accident ce a marcat viața tuturor celor apropiați. Deși o bănuiește pe Oksana că este vinovată pentru accident, Ludmila nu vrea decât să-și reîntâlnească sora și să o ierte.

Demonii interiori scot însă colții pe nepregătite, iar trecutul revine violent și pustiitor, amenințându-i viața. “Ludmila, unde ai fost între 15 și 16 ani?” este întrebarea care o bântuie.

Un thriller psihologic captivant despre împăcarea cu propriul sine, traume negate, bucuria de a trăi, pasiune și libertate.”

circ-1

Iubesc cărțile Cristinei Nemerovschi. Am devorat Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată (despre care am scris aici) și iubesc cu toată inima de la prima până la ultima pagină Păpușile (mai pe larg aici), iar seria Ultima vrăjitoare din Transilvania este fascinantă. Dresoarea m-a fascinant prin poveste – povestea unei dresoarea de lei și tigri care înainte să îmblânzească animalele s-a îmblânzit pe sine. Îmi place modul cum autoarea face legătura dintre partea spirituală, sufletească, greu de descoperit și înțeles, cu partea fizică, materială, vizibilă. Și un mic lucru pe care-l mai apreciez este apropierea foarte mare de realitate – prin personajele care par reale, prin acțiunea realistă, clară și oarecum – nu știu cum să zic – dură, de cele mai multe ori, dar nu numai. Cel mai mult apreciez la cărțile Cristinei sunt aceste frânturi de o realitate fascinantă, expusă incredibil și într-un mod foarte original. Nu toată lumea are curajul de a vorbi despre homosexualitate, despre abuz, despre depresie și anxietate într-o lume critică, conservatoare și ”încuiată”. Ei bine, Cristina Nemerovschi o face. Și iubesc acest lucru. Este ceea ce lumea contemporană are nevoie – de un impuls să se trezească la viață, să fie conștientă de ceea ce se întâmplă în jurul ei, mai ales în spatele măștilor sub care oamenii se ascund. Este fascinant cum tratezi viața reală după ce citești o carte a Cristinei – te uiți la oameni cu suspiciune, te întrebi ce gândesc când îi vezi, te gândești la viața pe care n-o împărtășesc cu tine și într-un fel începi să-i analizezi. Iar să analizezi oameni este absolut fascinant.

„Până la urmă, cu toții murim, iar moartea e doar un moment, pe când viața e o serie de alegeri – mai important este cum trăim decât în ce fel murim.”

Revenind la romanul de față, acesta vorbește foarte clar despre VIAȚĂ, acea viață de care omul conștientizează, căreia îi caută un scop, viața care-i pune la numeroase încercări. Ludmila nu a avut o viață fericită, ba tocmai a fost una îngrozitoare. A fost abuzată, înșelată, distrusă psihic și aproape moartă. A pierdut oamenii dragi și iubirea lor pe rând, dar în același timp a pierdut și oamenii care i-au făcut rău, care și-au bătut joc de ea și i-au împăienjenat conștiința. În ciuda a tot ceea ce a trăit, a tot ceea ce a rănit-o și a afectat-o din toate punctele de vedere, Ludmila reușește să ajungă la linia de plutire, să se contopească cu lumea și să învețe să-și trăiască viața.

Povestea Ludmilei este tragică. S-a născut într-o familie dezastruoasă și-a avut o copilărie întunecată – dominată de certuri, bătăi, muncă și frică. Un tată alcoolic, o mamă înfricoșată și cam indiferentă, o soră luminoasă ce reprezintă singurul sprijin, un iubit înconjurat de-o aură de mister caracterizează copilăria și adolescența eroinei noastre. Această tiradă de personaje mai mult negative decât pozitive, de întâmplări care mai de care mai dureroase ia sfârșit odată cu sfârșitul adolescenței sale, în ziua fatidică în care casa părintească ia foc, iubirea Ludmilei este sfârâmată, iar secretele încep să iasă la suprafață. În această zi, Ludmila își pierde familia, iubirea adolescenței și speranța vieții – sora ei, Oksana.

„Atunci când ești un supraviețuitor, lupți pentru tine. Nu-ți consumi energia pentru alții. Oamenii se schimbă și uneori chiar simți că nu trebuie să-ți riști viața pentru o altă persoană.”

Presimțirea că Oksana este încă în viață o face pe protagonistă să reînvie cu forțe proaspete, să treacă peste acea zi și să-și îngroape trecutul, în speranța că poate o va regăsi. Ludmila începe să lucreze la circ și devine dresoare de animale. Circul devine o parte din viața ei, o bucățică din inima sa, căruia i se dedică absolut. Iubește animalele, iubește ceea ce face și iubește să trăiască emoții pe care numai cineva curajos le-ar putea trăi. Face pe acrobata, leagă prietenii cu oamenii și încearcă să elimene tot ce-i toxic din viața ei. Dar ceea ce face în permanență, fără a-și da seama însă, este să o caute pe sora ei.

Acțiunea romanului este palpitantă, decurge repede și au loc multe schimbări de situații, dar și de planuri – acum suntem în prezent, iar în secunda următoare călătorim în trecutul Ludmilei, care este tenebros și plin de frică. Personaje de tot felul apar și dispar, dar fiecare are rolul său în desfășurarea acțiunii. Autoarea se joacă minuțios cu fiecare mișcare, fiecare vorbă creează un puzzle destul de greu de pus cap la cap. Dresoarea este mai mult decât un roman de analiză psihologică, în care este vorba despre căutarea și descoperirea sinelui, fiind și-unul cu o acțiune cuprinzătoare și savuroasă.

„Nimic nu era mai rău decât să treci prin viață încercând să nu lași nicio urmă, să nu deranjezi pe nimeni și să te stingi în întuneric.”

O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s