Recenzie „Warcross” – Marie Lu

„Pentru milioanele de utilizatori care se loghează în fiecare zi, Warcross nu e un simplu joc, ci un mod de viață. Obsesia a început cu zece ani în urmă, iar gruparea de fani s-a întins acum pe întregul mapamond. Unii se grăbesc să scape de realitate, iar alții speră să facă profit. Zbătându-se să supraviețuiască, tânăra hackeriță Emika Chen lucrează ca vânător de recompense, urmărind jucători care pariază ilegal pe Warcross. Dar competiția este nemiloasă, iar supraviețuirea, deloc ușoară. Ca să facă rapid rost de bani, Emika își asumă un risc și intră ilegal în jocul de deschidere al Campionatului Internațional de Warcross, însă alunecă accidental în plină acțiune și se transformă peste noapte în subiect de senzație.

Convinsă că va fi arestată, Emika este șocată când, în schimb, primește un apel de la misteriosul creator al jocului, tânărul miliardar Hideo Tanaka. Oferta este de nerefuzat: el are nevoie de un spion în turneul de anul acesta, pentru a descoperi originea unei probleme de securitate, și dorește ca Emika să preia acest rol. Cât ai clipi, tânăra e transportată la Tokyo și aruncată într-o lume a faimei și bogăției, la care îndrăznise numai să viseze. Curând, însă, investigațiile sale dezvăluie un complot sinistru, cu urmări grave pentru întregul imperiu Warcross.

În acest thriller SF, autoarea Marie Lu creează o lume captivantă, fermecătoare, în care să alegi în cine să ai încredere poate fi cel mai periculos pariu dintre toate.”tumblr_owqnmyNtyN1vqc3wfo1_1280

Am citit această  carte cu mult, mult timp în urmă și abia acum îi fac o recenzie. Sper că voi fi cât de cât coerentă și n-o voi lua pe arătură. Nu mai citisem nimic de Marie Lu. Dar mi-a plăcut foarte mult Warcross, mai ales că abordează un subiect nu atât de utilizat. Lu creează o lume virtuală, a unui joc ce schimbă realitatea. Cele două lumi – cea virtuală și cea reală – se intersectează și în unele momente nu-ți dai seama în care dintre ele se desfășoară acțiunea.  Adrenalina este peste tot, atât în viața reală, cât și în joc, pentru că aceste două lumi depind una de alta. Dacă n-ar mai fi Warcross, omenirea s-ar prăbuși într-un abis, deoarece nu este un simplu joc de care oamenii sunt obsedați; pe Warcross se fac pariuri, se pun milioane de dolari la bătaie, iar Warcross este un joc pe viață și pe moarte.

Emika este o fană mare a jocului, dar nu intrat niciodată în joc, să fie parte din luptă. Emika s-a ținut la distanță și-a preferat să facă bani pe la spatele jocului. Numai că, fără să vrea, va ajunge chiar ea să joace, să se dedice Warcross și să lupte pentru a câștiga. Abilitățile sale în IT au ținut-o pe linia de plutire în viața de zi cu zi, ajutând-o să trăiască. Aceleași abilități o pot propulsa în spatele gratiilor, dar o pot duce și pe culmile succesului. Norocul face ca Emika să fie recrutată de însuși creatorul jocului pentru a rezolva o problemă în sistem și este introdusă în joc, unde rolul său este mai dificil decât s-ar fi gândit vreodată.tumblr_owpd9lDHn31wbfsbvo1_1280

Hideo Tanaka a creat jocul la numai 13 ani și acum este miliardar, fiindcă 90% dintre persoanele cu vârste de până la 30 de ani joacă Warcross măcar săptămânal. Tehnologia jocului se bazează pe sistemul de ochelari NeuroLink care se joacă cu imaginația oamenilor și îi transportă pe aceștia în lumea jocului. Warcross este o luptă între două echipe, la finalul căreia cea mai bună învinge. Celor mai buni jucători Warcross, din campionat, li se alătură Emika, care trebuie să avanseze repede pentru a-i prinde din urmă și care este în același timp și jucător, și spion.

„Fiecare om are o modalitate diferită de a scăpa din hățisul întunecat al minții sale.”

În interiorul jocului există un intrus, de care Hideo se teme. Acest intrus poate compromite jocul, poate distruge visurile a sute de oameni și implicit pe ale lui Hideo. Emi trebuie să-și joace cărțile, să se integreze în acest univers virtual și să-l demaște pe intrusul care vrea să distrugă jocul și care ar fi în stare de orice pentru a-și duce planul la bun sfârșit. Deși cunoștea secretele întunecate ce se țeseau în jurul jocului, de la jocuri până la pariuri ilegale, odată intrată în campionatul Warcross, ca prin magie, descoperă un mister mai mare decât ea înșiși. Concurenții îi sunt și prieteni, și dușmani, este înconjurată temeri și incertitudini, iar sentimentul dominant este adrenalina, care pompează în venele tuturor. Emika nu se poate încrede în nimeni, numai însăși, nu se poate lamenta și nu poate renunța, sperând că va reveni la propria ei viață cu o sumă imensă în cont.

Protagonista romanului este uluitoare. Este foarte inteligentă, ambițioasă și cu-o personalitate puternică. Viața Emikăi nu a fost lapte și miere, ba din contră, pentru că a rămas orfană de la 11 ani și-a fost nevoită să crească în orfelinate. Nu a avut multe șanse care să-i surâdă, dar a încercat să se autodepășească. Creatorul jocului Warcross a devenit idolul ei încă de pe vremea când era o copilă și faima lui au motivat-o pe Emika să muncească, să învețe și să devină un as al computerelor. Cu toate abilitățile ei, fata are și niște defecte care-o aduc în cele ami dificile situații. Impulsivitatea, ancorată de iubirea puternică, a pus-o în situația de a avea cazier, fapt care-i afectează viața profesională. Emika este conștientă de aptitudinile și lipsurile sale, iar la ivirea unei șanse care i-ar putea lumina viitorul face tot ce-i stă în putință pentru a profita pe deplin de acea oportunitate.tumblr_p3bd9gGuvk1x023lqo1_1280

Warcross este o lume plină de minciuni și secrete, de dușmani și de prieteni, cu o acțiune cuprinzătoare, ce se desfășoară pe repede-înainte. Adrenalina îți umple venele, situațiile critice îți fac inima să se oprească pentru un moment, iar întorsăturile de situației și dezvăluirile secretelor vor crea un puzzle pe jumătate complet la finalul cărții. Cel de-al doilea volum va completa cealaltă jumătate, în care, sper eu, lucrurile se vor lămuri complet, iar binele va câștiga.

„Orice lacăt are o cheie.

Orice problemă are o soluție.”

O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

7 gânduri despre „Recenzie „Warcross” – Marie Lu

  1. Îmi plac thrillerele, dar nu citesc Sf…așadar, este o carte pe care nu o voi citi curând. Dar îmi place ce ai scris despre ea. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu