Recenzie „Fericiți pentru totdeauna?” – Taylor Jenkins Reid

„Un roman surprinzător despre căsătoria modernă și profunzimea legăturilor de familie.

Când mariajul lui Lauren și al lui Ryan ajunge într-un punct critic, cei doi se gândesc la un plan neconvențional: hotărăsc să se despartă pentru un an, în speranța de a se îndrăgosti apoi din nou. Un an, o singura regulă: nu au voie să ia legătura unul cu altul. În afară de asta, totul este permis. Lauren pornește într-o călătorie de autocunoaștere, descoperind că prietenii și familia au propriile idei despre căsătorie. Aceste păreri, alături de procesul ei de vindecare și provocările vieții fără Ryan, îi schimbă concepțiile despre monogamie și căsătorie. Ea începe să se întrebe: când ai parte de iubire fără fidelitate și devotament fără căsnicie – când iubirea și dorința nu mai sunt legate –, ce apreciezi? Pentru ce ești dispus să lupți?

O poveste de dragoste despre ceea ce se întâmplă când iubirea dispare. Despre a rămâne îndrăgostit, a te agăța de iubire, a renunța la ea și a i te încredința cu toată ființa ta. Și, mai presus de toate, este povestea unui cuplu prins în vechiul joc și căutând un nou drum spre fericirea pentru totdeauna.”19209858-_sx540_

Aceasta nu este o carte fantasy, nu e nimic vrăjitoresc, vampiresc sau hackeresc, e numai realitate. Vorbește despre relații, despre căsătorie, despre iubire și toate sentimentele care se alătură acesteia; vorbește deci despre realitatea văzută sau nevăzută a vieților noastre. Povestea lui Ryan și-a lui Lauren poate fi povestea mea, povestea voastră sau a cunoscuților voștri, poate fi povestea oricui. Iubirea nu este aceeași mereu, iubirea crește sau scade, se modifică odată cu trecerea timpului. Iubirea există, chiar dacă o simți sau nu. Uneori ai nevoie de iubire mai mult decât ai în alte dăți, în acele momente în care lumea se destramă în jurul tău și ai nevoie să simți ceva mai puternic decât orice sentiment; ai nevoie să simți toată bunătatea într-un singur loc, toată fericirea și toată speranța într-un singur sentiment, iar acela este iubirea. Când ai iubirea în palmă nu simți cât de importantă este, ci numai atunci când nu o ai realizezi că nu poți trăi.

Doar pentru că poți trăi fără cineva drag nu înseamnă și că vrei asta.

Lauren și Ryan au fost îndrăgostiți încă din facultate. Povestea lor a început frumos, cu fluturi în stomac, cu zâmbete fermecătoare și întâmplări năstrușnice, apoi s-a maturizat, imediat ce aceștia s-au căsătorit.  Au fost îndrăgostiți nebunește unul de altul și nu s-au gândit vreodată că vor ajunge în situația în care fiecare o ia în direcții diferite. Nu s-au gândit vreodată că sentimentul de iubire s-ar spulbera ca un fulg aruncat în vânt deoarece s-au iubit cu patos și s-au dedicat relației lor. Viața nu e doar lapte și miere și îi pune pe oameni la încercare. Deciziile pe care aceștia le iau, greșelile pe care le fac au un rol important în viața lor. Decizia lui Ryan și-a lui Lauren de a se separa pentru un an îi va ajuta să se redescopere, să se cunoască mai bine pe ei înșiși și să învețe să iubească din nou. Deși relația lor a ajuns într-un punct fragil, unde orice lucru stupid putea să o destrame, amândoi speră că după un an, în care se vor depărta unul de altul și de căsnicia lor, totul va fi ca la început.

Tot ce trebuie să faci este să nu renunți niciodată.

Această separere a lor este acceptată cu greu, cu foarte greu de fapt, de amândoi, dar mai ales de Lauren, din a cărei perspectivă vedem noi lucrurile. Ryan a lăsat-o pe Lauren să stea în casa lor și să păstreze și câinele, cât timp el va locui într-un apartament închiriat, condiționându-se amândoi să nu vorbească unul cu altul, să nu se caute, să nu-și scrie. Teoria pare simplă, dar practica este mult mai grea. Toată avalanșa de amintiri care-i curprinde imediat după separare le vor crea o stare de dor insuportabil, de regrete față de decizia luată și-un impuls de a renunța la acest plan care pare stupid. Înfrânarea sentimentelor și-a impulsurilor, acceptarea situației și înțelegerea problemei îi vor face să-și dea seama că decizia lor de a se despărți pentru un an, de a trăi separat și de a face orice și-ar putea dori este una foarte bună. Astfel, ei vor înțelege de ce nu a mers relația lor, de ce au ajuns în acel stadiu și cum ar trebui să trieze problema dacă vor vrea să mai fie împreună.

Cunoașterea propriei persoane în cel mai profund sens înseamnă totul. Dacă te cunoști pe tine însuți, de la cele mai banale până la cele mai ascunse lucruri, știi cum să te raportezi la lume. Iar comunicarea într-o relație este esențială pentru armonia relației. Prin comunicare cei doi parteneri reușesc să se cunoască unul pe altul, ca pe propria persoană. Nu se pune problema că nu mai există iubire, pentru că aceasta există cu adevărat. Nu există comunicare, înțelegere, ascultare. Există numai superficialitate și egoism. Într-o relație nu e fiecare pentru el, ci doi pentru unul. Comunicarea stă la baza unei relații în care iubirea nu este totul. Există probleme pe care iubirea nu le poate învinge de una singură, ci numai dacă partenerii încearcă să le rezolve prin comunicare, cunoaștere și înțelegere.

Fericiți pentru totdeauna? arată că viața nu este ca în povești. Poveștile de iubire nu se termină la adânci bătrâneți, până când îndrăgostiții au fost fericiți. Viața nu e un basm cu final fericit, pentru că totul este mult mai complicat. E mai complicat să trăiești decât să visezi că vei trăi alături de iubirea vieții tale pânâ la adânci bătrâneți. Răspunsul la întrebarea din titlu se găsește în carte, unde fiecare persoană îl percepe în felul său. Din perspectiva mea, da, poți fi fericit pentru totdeauna dacă ești capabil să greșești, să recunoști asta și să-ți remediezi greșeala, dacă ești capabil să privești dincolo de egoismul tău, dacă ești capabil să comunici astfel încât totul să existe în armonie. Cartea aceasta te învață multe, numai să o citești cu atenție, cu inima și mintea deschise.

„Tot ce contează în viața asta este să încerci și să-ți deschizi inima. Să dai tot ce ai și să continui să încerci.”

P.S. Mai vreți ceva de această autoare? Găsiți aici.

Cartea o găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s