Recenzie „Acum mă înalț” – Kiersten White

NU ARE ALIAȚI, NU ARE TRON. TOT CE ARE E CEEA CE A AVUT ÎNTOTDEAUNA: PE EA ÎNSĂȘI.

„După eșecul de a pune mâna pe tronul Valahiei, Lada Drăculea pornește să pedepsească pe oricine îndrăznește să i se pună de-a curmezișul în drumul ei presărat cu sânge. Plină de o furie arzătoare, străbate țara, însoțită de oamenii ei. Dar forța brută nu îi aduce Ladei ceea ce își dorește. Iar gândul la Mehmed, pe care îl poartă în adâncul inimii ei, continuă să o tulbure.

Ceea ce îi trebuie Ladei sunt subtilitatea și priceperea fratelui ei Radu. Dar Mehmed l-a trimis la Constantinopol, căci dorește controlul asupra orașului, iar Radu a căpătat însărcinarea nedorită de spion dublu în spatele liniilor inamice. Pentru prima dată în viață, Radu refuză rugămințile neașteptate ale Ladei pentru ajutor. Împărțit între lealitatea față de credință, de otomani și de Mehmed, el știe că nu îi datorează nimic Ladei. Dacă ea moare, el nu și-o va ierta niciodată – dar dacă el nu izbândește în Constantinopol, oare Mehmed îl va ierta vreodată?

În vreme ce națiunile se prăbușesc în jurul lor, frații Drăculea trebuie să ia o hotărâre: ce vor sacrifica pentru a-și împlini destinul?”tumblr_owf88bWdgO1qgmmbko1_500

Știți cât am așteptat după continuarea aceasta? Și mă întunec a fost o carte după care am fost înnebunită (vedeți mai multe detalii aici) și am așteptat cu sufletul la gură să aflu povestea Ladei mai în amănunt, să văd ce urmează să i se întâmple. Lada e imprevizibilă, e ambițioasă și hotărâtă și capabilă să-și ducă la îndeplinire planurile. Plecarea ei din Imperiul Otoman, însoțită doar de o mână de oameni, era de așteptat. Visul Ladei de a avea Valahia, de a fi conducătorul ei și de a o duce pe culmile gloriei este mai important decât relațiile cu fratele său sau iubirea pătimașă pe care i-o poartă lui Mehmed. Deși cei doi bărbați nu-i sunt alături în aventura ei, Lada nu arată niciodată vreo fărâmă de slăbiciune și luptă cu zel pentru visul său, pentru Valahia.

Cel de-al doilea volum al seriei ne-aduce fix în mijlocul acțiunii, al planurilor care au început să fie puse în aplicare. Lada este în Valahia, dar tronul nu este al ei, ci al dușmanilor săi – familia Dăneștilor – fiind nevoită să-și croiască drum spre tron singură. În drumul său întâlnește tâlhari, dușmani, dar și oameni care-i devin aliați. Grupul ei nu îi poate recăpăta tronul într-o singură luptă, și de aceea Lada creează groază, încearcă să-și creeze relații care-o pot ajuta în recucerirea tronului și ucide. Mai ales pe trădători.

„Era un dragon. Era un prinț. Era singura nădejde pe care o avusese vreodată Valahia de a prospera. Și ea avea să facă orice ar fi trebuit pentru a ajunge acolo.”

Așa cum Lada este hotărâtă să devină „prințul Valahiei”, Mehmed își dorește cu ardoare să cucerească inima creștinismului – orașul Constantinopol. În acest sens, Mehmed urzește planuri fără a le face publice, fără ca trădătorii din seraiul său să știe ce se întâmplă, iar Radu este în continuare mâna sa dreaptă, în care are încredere deplină. De la construirea unei flote care să ia cu asalt Constantinopolul pe mare sau de la construirea unor tunuri ce promit să dărâme ziduri întregi, Mehmed își înfiltrează spioni la curtea Împăratului creștin, sacrificându-l astfel pe Radu, prietenul său cel mai bun. Mehmed îl consideră pe Radu un prieten, cel mai bun prieten, dar sentimentele adevărate ale lui Radu depășesc granița prieteniei. Dacă Mehmed este conștient sau nu de acest lucru nu se știe, însă relația dintre cele două personaje este tensionată, mai ales fiindcă Radu știe că prietenul său are sentimente pentru îngrozitoarea-i soră. Îmi place însă că autoarea abordează și iubirea această, între persoane de același fel, surprinzând-o diferit în relația lui Radu cu Mehmed – o iubire neîmplinită, toxică –  și în relația dintre Nazira și Fatima – iubire împărtășită și fericită.tumblr_osw8faRxID1wns815o1_1280

Cei doi Drăculești sunt separați definitiv. Sau cel puțin așa se întâmplă acum. Deși Lada îl vrea pe Radu alături de ea, susținându-i cauza și ajutând-o să-și ducă la îndeplinire planul, Radu nu poate renunța la Mehmed și la viața pe care și-a creat-o alături de otomani. Renunță la propria soră, cu care împarte același sânge, pentru a-i fi alături lui Mehmed, cel care-l tratează ca pe un prieten, iar câteodată ca pe un pion în jocul său măreț, punându-l în pericol. Sultanul este cel care stă în calea reunirii celor doi Drăculești, ținându-l pe Radu aproape și lăsând-o pe Lada să se îndepărteze.

Din punctul meu de vedere, atașamentul lui Radu față de Mehmed are o influență proastă asupra sa, asupra psihicului și vieții lui. Este capabil să facă orice pentru sultan, omul în care are cea mai mare încredere, neîndoindu-se nicio secundă de el. Cea mai mare temere a lui este să nu-l dezamăgească pe Mehmed, să nu-i încurce planurile și să lupte pentru obiectivul prietenului său, mai mult decât ar fi făcut-o vreodată pentru un scop propriu. Astfel, Radu devine iscoada lui Mehmed în Constantinopol, unde încearcă să afle informații esențiale pentru distrugerea orașului și unde poartă masca unei persoane care și-a trădat sultanul. Făptura sa miloasă nu poate rezista fără a se implica emoțional și înlăuntrul său se va duce un război între rațiune și simțire, între datoria sa față de Mehmed și datoria sa morală față de prietenii pe care și i-a făcut în noul oraș.

„Când îți petreci întreaga viață învățând cum să le arăți oamenilor numai ceea ce vor ei să vadă, astfel încât sinele său cel mai adevărat să rămână în siguranță, atunci devii chiar priceput.”

În paralel cu ce se întâmplă pe meleagurile turcești, urmărim ce se întâmplă în Valahia și pe unde mai trece Lada, însoțită de ostașii ei de nădejde, valahii cu care a fugit din Imperiul Otoman. Fiica lui Vlad Dracul este aceeași ființă nemiloasă și cu foc în priviri care era și când a pășit prima dată pe meleaguri turcești. Aceeași hotârâre și ambiție o caracterizează, conferindu-i puterea de care avea nevoie. Iscusită în mânuirea sabiei și-n tragerea cu arcul, Lada crede că-și poate câștiga tronul prin luptă. Însă, acest lucru nu e de ajuns într-o țară în care boieremea are o influență puternică. Astfel, Lada renunță pentru un moment la crezul ei – de a nu fi umbrită de un bărbat – și își caută aliați. Cel mai important aliat îl reprezintă Huniade, bărbatul care i-a omorât tatăl, dar care cunoaște secretele de la curțile împărătești și care-i poate oferi un avantaj în câștigarea tronului. Astfel, bărbatul care a devenit ”faimos” prin luptele pe care le-a purtat îi va deveni Ladei un prieten, cu ajutorul căruia Lada are o șansă în plus de a-și câștiga tronul. Un alt aliat al Ladei este însuși Mehmed, bărbatul care i-a furat și inima. Dorința de a-l avea pe Mehmed se lovește cap în cap cu aceea de a fi voievodul Valahiei și din păcate, nu le poate avea pe amândouă. Iubirea de țară și iubirea pentru un bărbat o pun pe Lada în situația de a alege, de a face această alegere decisivă pentru viitorul ei. Ghiciți ce va alege Lada ori citiți și veți afla!tumblr_o9r6r1fwSp1s9gly9o1_500

Acum mă întunec continuă seria de secrete întunecate, de iubiri imposibile de realizat și de scopuri mărețe ce-a început în Și mă întunec. În acest volum va exista mai multă adrenalină, mai ales în timpul luptelor purtate prin codrii sau al celor de pe front, pe lângă tensiunea dinăuntrul palatelor de piatră, unde au loc comploturi și trădări. Acțiunea este sângeroasă pe alocuri, iar scenele de luptă sunt minunat descrise. Personajele se înmulțesc și fiecare deține ceva ce-i numai al lui, o trăsătură care iese în evidență. Îmi place faptul că privesc întâmplările prin ochii unui narator obiectiv, iar planurile narative alternează, aflându-ne când pe teritoriul turcesc, când pe cel valah. Și mie normal că-mi plac mai mult scenele cu Lada, ce credeți :)).

O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (uneori este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Un gând despre „Recenzie „Acum mă înalț” – Kiersten White

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s