Recenzie „Un tron întunecat” – Kendare Blake

Bătălia pentru coroană a început, dar care dintre celetrei surori va câștiga?

„În lumea lor magică întunecată, Katharine, Arsinoe și Mirabella își continuă lupta. Pe viață și pe moarte. Katharine cea toxică, sora cea mai plăpândă, este acum mai puternică decât oricând. Naturalista Arsinoe, descoperind adevărul despre puterile ei, trebuie să-și dea seama cum să-și folosească talentul secret în propriul interes, fără să îl dezvăluie însă nimănui. Elementala Mirabella se confruntă cu atacuri pe care nu le poate împiedica și care îi pun în pericol pe cei din jurul ei. Mister, intrigi, comploturi, crime, răzbunări și trădări, totul este permis în lupta celor trei surori pentru coroană.”

DOAR UNA VA FI REGINĂ!tumblr_p6bgi7EIW21r9whnxo1_500

Trei coroane întunecate s-a terminat surprinzător, nu? Sau n-ați citit-o? Dacă nu ați citit-o, mai bine citiți recenzia asta unde vă conving să o faceți, pentru că aici vor apărea multe spoilere din primul volum.

Cum ziceam, s-a terminat surprinzător. La început credeam că ori vor supraviețui toate, ori va supraviețui doar una. Dar nu așa cum s-a întâmplat de fapt. Festivalul Beltane a fost decisiv, demonstrând că până și prințesele lipsite de har sunt puternice în felul lor, folosind sau nu tertipuri. Vorbind de har, am înțeles că Mirabella este elementală pur-sânge, dar cu Arsinoe și Katharine ce se întâmplă? Arsinoe este sigur toxică, dar eu tot nu înțeleg ce este cu Katherine – e naturalistă deoarece și-a îmblânzit acel șarpe sau e semi-toxică pentru că ingerează otravă mai ceva decât toți toxicii la un loc. Voi ce credeți?

Dacă în primul volum am avut parte de schimbări bruște de situație, de sentimente contradictorii și suspans, nu vă îndoiți că aceste elemente ar putea lipsi din volumul al doilea. Cele 3 regine știu acum clar că una este menită să supraviețuiască și dacă nu se luptă pentru viața lor și-ar putea-o pierde. Nu știu ce să zic, care ar fi factorul care le influențează ambiția, dar cert e dorința de a fi regină sau dorința de a se răzbuna. După ce Mirabella a fost atacată de ursul vrăjit al lui Arsinoe la Beltane, își dorește să-i facă acesteia rău, în semn de răzbunare, iar reîntoarcerea surprinzătoare a lui Katharine, după ce-a fost aruncată în domeniul Breccia (unde trăiesc într-un fel de abis sufletele reginelor dinaintea lor, care au fost înfrânte de una din surorile fiecăreia), are un singur scop – să devină regina insulei și să arate tuturor cât de puternică este „micuța și fragila Katharine”.e92a0d570fdd1f2d8a41b8dd3be3ee9f8bdad67a_hq

Arsinoe, în schimb, nu-și dorește să-și omoare surorile și încearcă să acceptul faptul că una dintre ele îi va veni de hac într-o zi. Așa cum ziceam și în recenzia primului volum, Arsinoe este prințesa pe care o îndrăgesc cel mai mult și de care mă simt cel mai apropiată, prin simplu fapt că nu se dă cine nu este și nu abuzează de puterile sale. Înainte de a fi regină, Arsinoe este o fată, un om normal, care se îmbracă la fel ca ceilalți, stă și mănâncă alături de oameni umili și are prieteni pe care nu-i tratează ca pe slujitorii săi. Aceste aspecte nu sunt la fel și în privința celorlalte regine, care au slujitori și trăiesc într-un ”palat”, dorindu-și luxul de a fi regine, chiar dacă și-ar permite sau nu. Pentru Katharine sau Mirabella, pețitorii sunt pețitori, nimic mai mult, slujnicile la fel, iar apropiații sunt ținuți la o oarecare distanță, mai ales în cazul Katharinei, care s-a transformat radical. Accentuez că-mi place mai mult Arsinoe pentru că este mult mai umană decât celalte, iar relațiile ei cu oamenii din jur sunt pline de afectivitate și de sinceritate (mai ales cea cu Jules, iar mai apoi cu Billy – care ar trebui să fie iubitul ei – și cu Joseph).

„- Deci ai încredere în mine?

– Niciun pic.”

Anul Ascensiuni este perioadă în care se hotărăște soarta reginelor – cine moare și cine trăiește. Acest An al Ascensiunii este cunoscut pentru vărsarea de sânge regal, pentru conflicte intense, trădare și comploturi. Acum, se așteaptă ca reginele să se omoare între ele, iar ca una să supraviețuiască și să devină regină, una puternică, fără doar și poate. Și pe lângă acest lucru, în acest an reginelor li se face curte, de diferiți tineri veniți de pe continent (mai mult trimiși de părinți care au legătură cu insula Fennbirn, cum ar fi comercianții de pe continent), alegându-se la finalul marii bătălii unul care să devină rege-consort.tumblr_p2z0uhR2kE1whcfm0o1_1280

Un tron întunecat găzduiește personaje minunate prin istețime și viclenie. Spun asta pentru că multe personaje sunt părtașe la comploturi și nu se dau înlături de la a-și trăda aliații pentru propriile nevoi. Puterea asupra insulei influențează oamenii să ia decizii, unele pripite, dar altele foarte bine gândite. Cele trei eroine sunt foarte istețe, clar. Dacă nu sunt într-atât de bune încât să-și ucidă adversarul, măcar sunt destul de deștepte încât să scape cu viață dintr-o confruntare. Niște personaje interesante sunt și cele secundare – cum ar fi Jules, Billy, Madrigal sau Natalia Arron, dar nu numai. Ați putea urmări personalitatea fiecăruia și-ați putea creiona un tablou minunat de trăsături.

„-Nu te-am auzit niciodată vorbind așa.

– Înseamnă că niciodată nu m-ai ascultat.”

Îmi place imprevizibilul, iar această carte abundă de întâmplări imprevizibile. Îmi place misterul și aici se găsește destul, acțiunea fiind învăluită în mister. Fiecare eroină ascunde un secret – cum ar fi magia joasă pe care o folosește Arsinoe sau atuurile de toxică pe care ea le are – fie că este unul material sau unul spiritual. Bătălia dintre cele 3 regine este plină de suspans, mai ales că niciodată nu știi cum se va termina, cine va sfârși ucis de mânia cui.

Un tron întunecat e mai întunecată decât Trei coroane întunecate, e mai dură și mai sângeroasă. Reginele au trecut pragul adolescenței și întâmplări prin care-au trecut le-au făcut să se maturizeze și să-și dea seama de îndatoriile lor, morale sau nu, dar și de dorințele lor. Pe lângă putere, este vorba și despre iubire, despre familie și despre sacrificiu. Și despre modul cum fiecare regină se raportează la aceste aspecte.

P.S. Ați citit aceste cărți ale lui Kendare Blake și vreți mai mult? Editura Corint a mai publicat o serie a ei – o găsiți aici.

O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (uneori este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

2 gânduri despre „Recenzie „Un tron întunecat” – Kendare Blake

  1. Mie mi-a plăcut mult de Katherine în primul volum, dar acum am început s-o simpatizez pe Arsinoe. Sincer, chiar mi-e milă de Katherine, eu cred că era o naturalistă nedescoperită, dar corpul ei s-a obișnuit cu otrava și de când e posedată de vechile regine (altfel nu-mi explic schimbarea ei bruscă) rezistă mai bine la toxine. Dar tot naturalistă cred că e, de fapt 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Si eu cred ca e naturalista. Razboinica nu e sigur. Aceeai impresie o am si eu, ca s-a obisnuit cu otrava si parca nu-si mai face efectul pe ea :))
    P.S. Ma bucur ca regina mea preferata a devenit si a ta ❤

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s