Recenzie „Dorothy trebuie să moară!” – Danielle Paige

„Amy Gumm este o adolescentă inteligentă, care avea deja suficiente probleme în Kansasul natal și fără să fie silită să supraviețuiască unei tornade. Iar atunci când furtuna o aruncă într-un tarâm magic în care lucrurile par să fi scăpat de sub control, viața sa o ia cu totul razna. În curând, tânăra se vede târâtă în mijlocul unui adevărat razboi civil care se poartă în ținutul Oz între popoarele asuprite și cei care îi sunt loiali lui Dorothy Gale, care nu mai e, nici pe departe, inocenta și drăgălașa fetiță pe care credeam că o știam cu toții din romanul lui L. Frank Baum, Vrăjitorul din Oz. O aventură palpitantă, un thriller în care forțele revoluționare ale Ordinului Celor Răi se confruntă cu o tirană nemilostivă și plină de cruzime. Concluzia rebelilor e una singură: DOROTHY TREBUIE SĂ MOARĂ! ”

Trebuie să recunosc că am fost sceptică la început, dar am fost și entuziasmată. Să vă spun ceva amuzant – eu credeam că Dorothy este personul principal (adică Amy ar fi intrat în Oz și ar fi devenit Dorothy) și că nu știu din ce cauză ea trebuie să moară și de fapt trebuie protejată, trebuie să învingă împotriva răsculaților. Așa că am început să citesc cu acest gând (pentru că eu nu citisem descrierea cărții integral!) și nu îmi prea dădeam seama ce se întâmplă și care-i faza cu nuvela NICĂIERI NU E CA ÎN OZ, care anticipează întâmplările din acest volum. Ei bine, acum mi-am dat seama și voi fi în stare să vă fac și pe voi să înțelegeți.

Ținutul Oz din cartea lui Frank Baum nu mai este același. S-a schimbat, nu din vina magiei care diversifică și împrospătează locul, ci din cauza lui Dorothy, care nu mai este nici ea fetița care a salvat-o Ozul pe vremuri. Dorothy este acum o tirană, conducătoarea însetată de magie, de putere și de control, însetată de sânge și de răzbunări. Dorothy este cea care conduce ținutul, în umbra căreia se află adevărata prințesă – Ozma – flancată fiind de Omul de Tinichea, de Sperie Ciori, de Leul cel Fricos și de Glinda, vrăjitoarea ce bună. Dorothy și armata ei de ”buni” pare că au pus gând rău ținutului și ființelor ce trăiesc aici. Dorința ei de a fi stăpâna magiei, de a avea puteri nelimitate, a împins-o să sustragă toată magia din ținut, din fiecare colțișor, și să le interzică supușilor să o folosească. Secarea ținutului de magia brută, de magia care-l ținea viu, dar și subjugarea cetățenilor, transformarea lor în niște marionete sub comanda ei au dus la revoltele oamenilor. Deși mulți sunt revoltați, stau ascunși în umbră fiindu-le prea frică să reacționeze. Cei care au cu adevărat inițiativă sunt membrii Ordinului Celor Răi, care luptă sub deviza: Dorothy trebuie să moară!

Acum că v-am explicat ce este cu Dorothy, vă explic și ce este cu nuvela anticipatoare. Ei bine, Nicăieri nu e ca în Oz prezintă transformarea lui Dorothy, din eroină în tirană, sub influența magiei.

În Dorothy trebuie să moară!, protagonista este Amy, o adolescentă din Kansas care aterizează în mijlocul ținutului Oz adusă se o tornadă (exact ca și Dorothy). Amy nu a fost cea mai norocoasă fată în lumea reală, în Kansasul natal, fiind batjocorită la școală și lăsată de izbeliște de mama sa alcoolică, care-și petreceea zilele ba întinsă pe canapea, nefăcând nimic altceva, ba în bar. Amy a învățat să trăiască pe cont propriu, să meargă cu capul sus în ciuda a tot ceea ce se spune despre ea și să nu se lase influențată. N-a avut parte de prieteni buni, de iubiți și nici de aventura vieții ei. Însă călătoria în Oz poate i le va oferi pe toate.

„Nu contează cât de puternic te crezi, există chestii care te lovesc din plin și, de obicei, e vorba de lucruri mărunte. La care nu te așteptai.”

Când Amy pășește în Oz, habar nu are pe ce lumea trăiește, vorba aia. Până să ajungă alături de Ordinul Celor Răi, Amy hoinărește pe drumul pavat cu cărămizi galbene, dorind să ajungă în Orașul de Smarald. Numai că Amy nu știe regulile impuse de Dorothy, nu cunoaște magia și nici cum să se comporte în situații limită. Nici bine n-a ajuns în Orașul de Smarald, că ea și dă de bucluc, ba chiar de un bucluc imens pentru că Dorothy vrea să o ucidă – din gelozie poate, pentru că Amy a intrat în Oz la fel cum intrase ea prima dată și că provin și din același loc, ori poate de frica a ceea ce se aude – că Amy ar putea fi cea care să o ucidă de conducătoare.

„Aceia care se sacrifică au întotdeauna mai mult de pierdut.”

Salvarea ei de la pedeapsa capitală se regăsește într-o vrăjitoare a Ordinului Celor Răi și cu care face un legământ. Odată legată de Ordinul Celor Răi, Amy nu mai poate da înapoi, ci trebuie să se conformeze planului, să învețe să folosească magia și să lupte cu forța pentru ca mai târziu să fie cea care o ucide pe Dorothy. Suspicioasă și plină de îndoieli, Amy nu se simte în siguranță nici în acest grup, în special că se numesc ”Cei Răi” și pentru că-și doresc să-și ucidă conducătoarea. Amy însă nu știe tot ceea ce e de știut, nu știe cine sunt cu adevărat aliații sau dușmanii săi și nu știe ce influență are magia asupra oamenilor. Cu inima îndoită, Amy acceptă aparent să se alăture scopului revoluționarilor și să ce are ea mai bun în a se pregăti să-i ia viața prințesei. Învățând magia de la o vrăjitoare mai bătrână, care-i devine prietenă, bunele maniere de la sora Vrăjitorii lui Dorothy și cum să se lupte de la Nox, băiatul ciudat și răutăcios, care își focusează atenția numai asupra planului lor, Amy încearcă să se convingă că totul va fi bine, că va face ceea ce trebuie și că va capabilă să o facă. Asta dacă nu cumva planul lor va fi dat peste cap de vreun impediment, de vreo moarte, de vreo vrajă făcută greșit, de un secret prea bine ascuns.

Related image

Dorothy trebuie să moară! nu a fost cea mai tare carte pe care am citit-o, însă mi-a plăcut, cu adevărat. Mi-a plăcut la început când am întâlnit-o prima dată de Amy, apoi am avut o stare ciudată după ce-am pătruns în tărâmul necunoscut, ale cărui secrete nu le știam, ca după începerea acțiunii pe bune să nu o pot lăsa din mână. Recunosc, mi-a plăcut mult de Nox și de când a apărut am fost mult mai entuziasmată de poveste. Nici Amy nu-mi este antipatică, ba chiar empatizez cu ea și-mi place determinarea ei, inteligența și bunătatea. Vitează, dar neînsetată de vărsarea de sânge, cu scopuri nobile și cu puterea de a le realiza, Amy este speranța că va aduce Ozul înapoi în culmile sale de glorie, că-i va reda magia ținutului și libertatea cetățenilor, că va învinge monștrii din spatele lui Dorothy și pe aceasta însuși. Pentru că în final, atât Amy, cât și cititorul, își vor da seama că singura soluție este că Dorothy să moară.

O carte magică, fermecată, cu o protagonistă curajoasă și inimoasă și o acțiune vibrantă, care vă ține în suspans. Când citiți cartea, aveți senzația că țineți în mâini pumnalul înfierbântat de magie al lui Amy. O carte imprevizibilă, care-ți va da așteptările peste cap și cu o galerie impresionantă de personaje, care mai de care mai misterioase și mai magice, de la cel mai mic animal, până la mari vrăjitori consacrați.

Disponibilă pe site-ul editurii sau pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (uneori este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s