Recenzie „Mathias” – Cristina Nemerovschi

„După întâmplările petrecute în V., Alexandra încearcă să redevină adolescenta normală de dinainte de a fi prinsă în povestea contesei-vrăjitoare. Însă Mathias apare surprinzător la uşa ei, arătând cu 10 ani mai tânăr şi fiind perfect adaptat la decorul şi viaţa de noapte din Bucureşti. Mathias nu este însă singurul care revine… Alexandra se trezeşte într-un triunghi de forțe întunecate, iar răpirea Norei, fiica Lorenei, este doar începutul pentru o serie de întâmplări înfricoşătoare. Până să se dezmeticească, Alexandra ajunge din nou în satul V., pe care-l găsește schimbat, cu atmosfera lui tihnită complet evaporată, devenind un fundal pentru crime, iubiri regăsite, răzbunări. Noi figuri, întunecate şi diabolice, îşi fac apariţia în miezul poveştii. Vor reuşi Mathias şi Alexandra s-o împiedice pe Aneke să-şi realizeze planurile malefice?

Două lumi distincte se întrepătrund: lumea adolescenţilor de azi, cu Facebook, concerte rock, tatuaje şi pierce-uri, şi lumea contesei dispărute, cu intrigi de curte şi poveşti uitate.

Un mistery romance în tonuri întunecate despre incest, superstiţii, trădări, secrete, legende transmise peste veacuri.”

Primul volum al seriei Ultima vrăjitoare din Transilvania mi-a plăcut, m-a fascinat, așa cum se desprinde și din recenzia mea. Contesa Aneke a fost intro-ul în lumea mistică a Transilvaniei, în lumea întunecoasă și vrăjită a satului V., iar Mathias este o continuare a aventurii mai fabuloasă, mai palpitantă și mai înțesată de magie. Din Bucureștiul monoton, în care singura distracție este mersul prin cluburi, Alexandra se reîntoarce în V., locul căruia i-a dus dorul și care nu se lăsa dus din mintea sa. Ceea ce o face mai tare să se reîntoarcă în satul transilvănean după măcelul din primul volum sunt chiar cele trei personaje misterioase care-i ies în cale în orașul natal: Mathias, Lorena și însuși Aneke.

Alexandra, deși fascinată de V. și de povestea lui Aneke, este însă sceptică și nu-și poate explica modul cum cei trei vin în București, mai tineri cu câțiva ani și mai plini de viață ca niciodată. Sau mai normali ca niciodată, în condițiile în care sunt pe pământ de mai mult timp decât orice muritor și s-au luptat cu moartea în satul de proveniență. Principalul motiv pentru reîntoarcere fetei în V., și a celor 3 frați inclusiv, este însă răpirea lui Nori, fetița Lorenei, care s-a dezvoltat mai mult decât și-ar fi putut imagina Alex și care a devenit din copila cu ochi inocenți care privea prin geamul ferestrei o adolescentă vie, energică și neînfricată. Când tot ceea ce-și dorea eroina noastră era să se reîntoarcă în V., să mai trăiască o altă aventură și să scape de dramele mamei sale, ocazia care i s-a oferit este de nerefuzat. Astfel, Alexandra acceptă fără să se opună să meargă în V. pentru a o salva pe Nori, neștiind însă ce o așteaptă și ce pericole îi mai pot ieși în cale.

„Sunt lucruri pe care nu le poți schimba, trebuie doar să le accepți.”

Mathias, Lorena și Aneke sunt legați de un blestem. Ei sunt însă diferiți ca oameni, ca personalitate, ca dorințe, ca scopuri. Însă toți trei reprezintă, în fond, câte un mister fascinant și greu de elucidat pentru Alex, adolescenta inițiativă în vară în V., care se dă în vânt după pericol, după vrăji și după secrete. Mathias o atrage cel mai tare pe fată în acest volum, reușind să se creeze o legătură între cei doi. Alexandra nu vrea să dea cu piciorul legătura pe care o are cu Mathias, fluturii care-o însuflețesc pe dinăuntru, în ciuda faptului că simte că-i greșit ceea ce face sau e periculos. Pe Lorena o consideră încă o persoană prietenoasă, o prietenă pe care a pierdut și cu care-i este greu însă să restabilească legătura. Pe de altă parte, Aneke este greu de cunoscut. Contesa care a băgat satul în sperieți, care a amplificat ura și furia țăranilor și care și-a găsit (teoretic) moartea în mâinile lor este poate diferită de tânăra superficială, energică și amuzată care s-a întruchipat acum. Poveștile pe care Alexandra le-a auzit despre contesă nu au putut-o ajuta în a-și forma imaginea de ansamblu, în a o putea cunoaște cu adevărat pe aceasta din urmă. De ceea ce va fi Alex sigură până la final este că Aneke este imprevizibilă, o fire luptătoare și răzbunătoare, misterioasă, dar totuși sinceră, devotată.

Sătucul în care se reîntorc aceste patru personaje nu mai seamănă deloc cu satul în care a venit Alexandra în vară, pentru prima dată. Rudele sale sunt acum moarte, satul pare pustiit și deasupra sa tronează o atmosferă întunecată, potrivită pentru ceea ce urmează să se întâmple. Acțiunea este alertă, dominată de intrigi, secrete și vrăji ascunse, puternice, menite să schimbe cursul firesc al evenimentelor. Găsirea și recuperarea lui Nori se vor dovedi mai dificle, mai ales când Aneke are și ea un plan pe care vrea să-l pună în aplicare, unul în care vrea să-și stârpească dușmanii o dată pentru totdeauna și să-și reînvie vechii prieteni și aliați.

„Așa pățim cu toții atunci când ne îndrăgostim cu adevărat, când ne îndrăgostim definitiv, fără putință de vindecare: nu realizăm imediat ce ni se întâmplă.”

Volumul acesta mi-a plăcut un pic mai mult decât primul. Sau poate dacă l-aș fi citit și pe primul mai acum, mai recent și aș fi fost mult mai atentă mi-ar fi plăcut la fel ambele. Prologul și epilogul mi-au plăcut cel mai tare, le-am simțit atât de frumoase și de emoționante, ambele scrise din perspectiva lui Mathias. Mi s-a părut mai aprofundat, mai sensibil și cu un înțeles mai clar decât primul, deși observ că Alexandra este un personaj cam plat, fără să se impună cu adevărat în acțiune sau să aibă vreun cuvânt de spus. Îmi place de Mathias și-mi place Aneke, iar în volumul 3 sper ca Alexandra să se schimbe, să evolueze, să învețe din tot ceea ce i s-a întâmplat și să înțeleagă rostul lucrurilor din V. și cum o influențează pe ea. A fost un volum alert, vrăjit, încărcat de suspans.

Seria este disponibilă aici, pe site-ul editurii, alături de celelalte cărți ale autoarei (pentru trei dintre ele găsiți recenziile aici). O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (uneori este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish

Un gând despre „Recenzie „Mathias” – Cristina Nemerovschi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s