Recenzie „Magia fetelor Belles” – Dhonielle Clayton

„Camellia Beauregard este o fată Belle. În lumea opulentă din Orléans, fetele Belles sunt venerate pentru că ele controlează Frumusețea, iar Frumusețea este un bun mai de preț decât orice. În Orléans, oamenii se nasc gri, se nasc damnați și numai cu ajutorul unei fete Belle și a harului său pot să fie transformați și să capete splendoare.

Însă pentru Camellia nu este suficient să fie o fată Belle. Ea își dorește să fie Favorita – acea fată Belle aleasă de către regina din Orléans pentru a locui la palat, pentru a îngriji familia regală și curtea sa, recunoscută astfel drept cea mai importantă fată Belle din lume. Dar atunci când Camellia și surorile sale Belle ajung la curte, îi devine clar faptul că a fi Favorita nu înseamnă tot ce a crezut ea până atunci că ar fi. În spatele strălucirii și luxului palatului se ascund secrete întunecate, iar Camellia află curând că însăși esența existenței sale este bazată pe o minciună – că puterile sale sunt cu mult mai mari și că pericolele pot fi cu mult mai înspăimântătoare decât și-ar fi imaginat. Atunci când regina îi cere Camelliei să își riște propria viață pentru a o salva pe prințesa cuprinsă de boală folosindu-și puterile Belles în moduri nepermise, Camellia se confruntă cu o decizie imposibilă.

Cu viitorul ținutului Orléans și a locuitorilor săi în joc, Camellia trebuie să aleagă: să se salveze pe sine, pe surorile sale și însăși tradiția fetelor Belles, sau să o readucă la viață pe prințesă, să se confrunte cu primejdii teribile și să schimbe pentru totdeauna mersul lumii ei.”tumblr_p5ymmg7dxg1t4onofo2_r5_1280

Dacă ați citit Regina roșie sau Ascensiunea ați venit exact unde trebuie, pentru că Magia fetelor Belles este lectura perfectă pentru voi. O să vedeți imediat de ce.

Inițial, nu am crezut că este o carte fantasy (luându-mă după titlul), dar după ce-am citit prima pagină mi-am dat seama imediat. Gândul mi-a fugit repede la Ascensiunea Rebeccăi Ross, fiindcă și-n această carte există un grup de fete, ajunse la o anumită vârstă, care urmează să se destrame, fiecare fată primind un ”post” în diferite colțurile ale țării. Trebuie să recunosc că ideea este originală, n-am mai citit pe undeva o carte bazându-se pe această idee, și anume frumusețea, explorarea și modelarea frumuseții, într-o lume în care toți oamenii se nasc lipsiți de culoare.

Toată acțiunea se petrece în Orléans, într-o lume nouă, fantastică, guvernată de alte legi și principii. În acest ținut, oamenii se nasc cu pielea cenușie, lipsită de pigment, cu părul cenușiu, fără pic de strălucire, cu ochi spălăciți și fără vreo calitate fizică. Pentru a combate această ”urâțenie”, Zeița frumuseții a creat fetele Belles, cele care emană frumusețe prin toți porii și care pot oferi, la rândul lor, frumusețe. Ele zic că harul frumuseții este în sânge, alții zic că este magie ceea ce fac ele; eu nu știu ce să cred cu adevărat. Fetele Belles sunt crescute împreună, adunate toate laolaltă, învățate bunele maniere, regulile și cum să se conformeze acestora și cum să-și mânuiască harul. La vârsta de 16 ani, fetele vor ajunge părtașe ale unei competiții, luptându-se pentru a deveni Favorita Belles – cea mai importantă dintre Belles, care va trăi în palatul domnesc. După ce participă la această competiție, fetele vor fi împărțite în diferite zone ale țării, unde-și vor practica meseria, aceea de a înfrumuseța populația. Zic că este o meserie deoarce ele sunt plătite în schimbul serviciilor prestate, plus că au și un ”șef”.tumblr_p5ymmg7dxg1t4onofo1_r5_1280

Așa cum am explicat mai sus, se întâmplă și în situația celor 6 fete Belles aflate în prim-planul cărții: Camellia, Amber, Valerie, Hana, Edel și Padma. Dintre ele 6, accentul pică pe soarta Camelliei, pe dorințele și acțiunile sale. Nu este singura care-și dorește să devină favorita, să fie cea mai cea dintre Belles, poate este chiar mai specială decât celelalte. Mama ei a fost favorita, cu ceva timp în urmă, și i-a insuflat Camelliei această dorință, care arde aprig în sufletul ei. Ca să devină favorita, Camellia trebuie să fie cea mai bună, să-și folosească harul într-un mod spectaculos, dar chibzuit în același timp și să fie ascultătoare și înduplecată. Totul bine, mai puțin partea cu ascultatul.

Ceea ce nu știe Camillia, și nici surorile sale, este că doamnele de la curtea regală păstrează un secret, pe care-l păzesc cu propria viață, că sunt însetate de bani și putere și că nicăieri nu ai voie să te simți în siguranță sau să ai încredere în cineva. În interiorul palatului, favorita Belles nu va duce o viață de lux, ci va trebui să fie supusă și să îndeplinească ordinele reginei sau prințesei, pentru a primi recompense și chiar aprecieri. Favorita nu trebuie doar să înfrumusețeze oamenii, ci și să-i urâțească uneori sau chiar mai rău, altfel și-ar pune viața în pericol nesecotind ordinele venite de sus.

„Ai grijă când păstrezi secretele altora la Curte.”

Orléans-ul este guvernat de femei (așa cum se întâmplă și-n Ascensiunea), regine din aceeași descendență. Actuala regină are două fiice – una răpusă de o boală ce-a făcut-o să adoarmă și să nu se mai trezească – și o alta, tânără și neliniștită, pasionată de animale pitice, de modă și frumusețe, dar și de avere și putere. O mică tirană, mai pe scurt, a cărei înfățișare va fi demascată pe parcurs, demonstrând că într-o lume a frumuseții există mai mult ca niciodată urâțenie sufletească, minciună și trădare. Nevoile și planurile familiei regale sunt cele care vor năpăstui regatul, cele care necesită intervenția și atenția favoritei, a cărei viață poate fi pusă în pericol totodată.bellebeauty

Pe lângă aceste aspecte fascinante ale cărții, micile detalii sunt și ele pline de culoare. Atmosfera este atât de plină de mister și de aerul acela de palat regal, cu servitorii, șiretlicuri, jocuri de putere, miniștrii, bani și influență. M-a impresionat începând cu caleștile domnești și culminând cu modul (original) prin care ei își trimiteau scrisori și cu presa, formată din știriști (mai mult de scandal și reviste de modă sau frumoscoape (care-s cele mai frumoase persoane în viață). Ideea și modul cum este abordată această frumusețe este fascinantă, dar și un pic înfricoșătoare în același timp, gândindu-mă la niște oameni pentru care frumusețea fizică are o însemnătate enormă și pentru care sunt în stare să sufere oricât și să plătească la fel.

Pe lângă intrigiile și belelele fetelor Belles, autoarea nu a uitat să ofere acțiunii un pic de romantism. Un pic de tot, dar din acela perfect, frumos și puțin dureros. Nu vreau să vă spun mai multe, trebuie neapărat să citiți acest roman, care vă va ține în suspans, vă va fascina și vă va îngrozi în unele momente (că nu tot ce-i frumos e și bun în esență), dar pe care-l veți adora și a cărui continuare o veți aștepta cu drag.

Romanul a apărut anul acesta în străinătate și-a fost tare repede tradus și publicat și la noi, iar voi trebuie să puneți repede, repede mâna pe el, acum cât e cald. Același lucru s-a întâmplat și cu Al nostru este cerul (recenzia aici), o carte mai aproape de realitate decât aceasta, dar de care sunt sigură că mulți se vor îndrăgosti. Până când apare cel de-al doilea volum (în 2019), voi suferi în suspans.

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii, pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (în seara asta este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Un gând despre „Recenzie „Magia fetelor Belles” – Dhonielle Clayton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s