Recenzie „Societatea Trandafirului” – Marie Lu

„Cândva, signorina Adelina Amouteru, una dintre Tinerele Elite, adolescenții care dețin puteri uriașe și neobișnuite, părea să aibă tot ce și-ar putea dori cineva: un tată, un prinț care o iubea și un grup de prieteni uniți în Societatea Pumnalului care juraseră să se apere unul pe altul chiar și cu prețul vieții.

Numai că și tatăl, și prietenii au trădat-o, iar prințul pe care îl iubea a murit din vina ei. Așa că Adelina și-a părăsit țara și, sub numele de Lupul cel Alb, a alcătuit Societatea Trandafirului, în care a adunat toate Tinerele Elite care au jurat să lupte împotriva Axei Inchiziției.

Dar puterile Adelinei sunt alimentate de ura și spaima celor din jur, iar eroinei noastre îi e din ce în ce mai greu să nu se lase ea însăși mistuită de cele mai întunecate sentimente. Va reuși ea, oare, să își controleze nemăsuratele forțe și să lupte de partea binelui? Sau va cădea pradă urii?”therosesociety-1024x1024

Sfârșitul primei cărți m-a lăsat fără cuvinte, așa cum cred că v-a lăsat și pe voi. Moartea lui Enzo a fost brutală, sângeroasă, dureroasă, neașteptată; nimeni nu s-ar fi așteptat ca autoarea să-i ia viața unuia dintre personajele principale. Destrămarea Societății Pumnalului, fuga Adelinei și dorința dușmanilor ei de a o ucide au făcut din finalul romanului unul mistuitor, care te face să nu-ți dorești altceva decât să citești continuarea. Ei bine, eu am avut ceva de așteptat ca să citesc următorul volum, care m-a bulversat și mi-a dat orice așteptare peste cap.

Cred că îmi place foarte tare la Marie Lu capacitatea ei de a-ți da așteptările peste cap, de a face lucrurile din complicate mult mai complicate. Marie Lu dacă-ți dă o situație grea, ți-o va da împovărată de mult mai multe. A, da, și-mi mai place și că nu-i e teamă să omoare personajele, să le distrugă fizic sau chiar psihic. Nu îi e frică să facă dintr-un suflet bun unul rău sau să-i accentueze mai mult partea întunecată. Așa o construiește ea pe Adelina Amouteru, protagonista noastră, care nu știe spre care parte a ”binelui” să încline.9be01026d0cb1a947b2ecba23a56b5a9-book-fandoms-book-quotes

Transformarea Adelinei din primul volum este vizibilă acum, când este capabilă să-și controleze puterile, dar tot are mici scăpări, când acestea par să o controleze pe ea. Adelina se hrănește  cu frică, cu teama celor din jur și cu furia acestora. Puterile ei se amplifică și-i dau mai multă forță când ”extrage” aceste emoții din oamenii din juru-i. Deși are doar intenții bune, vocile din capul ei o împing spre rău, o încurajează să distrugă mai mult. În acest război desfășurat pe două planuri – unul în propria minte și unul între ea și celelalte personaje – Adelina va fi susținută și ajutată de sora sa, Violetta, o tânără elită și ea.

Când am menționat destrămarea Societății Pumnalului m-am referit la ruperea Adelinei  de ei. Trădarea fetei, care a fost sau nu trădare, depinde cum o vedeți fiecare, a fost picătura care a umplut paharul pentru Pumnale. Fuga ei era inevitabilă, însă dorințele sale au însemnat o surpriză. Astfel, despărțită de Pumnale, Adelina și cu sora sa merg în căutarea altor Tinere Elite care să li se alăture scopului lor. Și care-i acest scop? Well… la început e unul – răzbunarea asupra Axei inchiziției – însă el se va dubla sau poate tripla pe parcursul acțiunii. 😉d922a79c412613e6960284714fcc35b9

În timp ce Adelina își caută aliați, luptă cu propriile-i gânduri și încearcă să treacă peste moartea lui Enzo (pentru care se învinovățește), Pumnalele – sau ce a mai rămas din ele – se regrupează și nu stau deloc degeaba. Deși și-au pierdut cei mai influenți sponsori din Kenettra, regina Beldainului este încă de partea lor și, susținându-i pe ei, încearcă să-și mărească influența asupra Kenettrei, condusă acum de regina Giulietta. Raffaele este încă omul de bază, cel care ține gruparea strânsă și care ia cele mai importante decizii. Astfel, trebuie să cântărească bine riscurile pe care și le asumă, vorbele pe care le adoptă în negocierea situației și, nu în ultimul rând, pe cine să considere prieten și pe cine dușman.

Pe când Adelina și Raffaele plănuiesc  să redea egalitatea poporului, aceea între malfetto și ceilalți, precum și să nimicească Axa inchiziției, Giulietta și Teren, inchizitorul general, se iubesc și plănuiesc să ”curețe” lumea de malfetto. Fiecare conducător al fiecăreia dintre cele 3 grupări are metodele proprii, mai cuviincioase sau nu, de a-și atinge scopul. Rămâne de văzut cine va ieși victorios în final și dacă finalul acestui volum este cel pe care și-l dorește toată lumea.

Mai vibrantă și mai misterioasă decât prima carte din serie, pregătind terenul pentru sfârșitul mult așteptat.

Găsiți cartea pe site-ul editurii, pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro, unde în această perioadă sunt reduceri pentru cadourile de Crăciun. O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s