Recenzie „Sărutul câștigătorului” – Marie Rutkoski

„Războiul împotriva imperiului a început și Arin se află în mijlocul lui, alături de aliați noi, în care nu se încrede. Deși s-a convins singur că nu o mai iubește pe Kestrel, nu a uitat-o, dar e încredințat ca ei îi pasă mai mult de imperiu decât de viețile oamenilor nevinovați – și, cu siguranță, mai mult decât îi pasă de el. În nordul înghețat, Kestrel este prizonieră într-un lagăr de muncă brutal. În vreme ce caută disperată o cale de a scăpa, își dorește ca Arin sa știe ce a sacrificat pentru el, își dorește ca imperiul să plătească pentru chinul la care a supus-o. Dar simpla dorință nu poate aduce nimănui ceea ce vrea… Războiul devine tot mai nimicitor, iar Kestrel și Arin descoperă că lumea începe să se schimbe. Estul și vestul se confruntă într-o luptă nemiloasă, iar ei doi sunt prinși la mijloc. Cu atât de multe de pierdut, poate cineva să câștige cu adevarat?”

UNELE SĂRUTĂRI AU UN PREȚ GREU DE PLĂTIT.

8c392cb5e7906ea96f74ea81540d79f4

Nu știu pentru voi cum e, dar când mă apropii de sfârșitul unei serii care îmi place mult mi se îngreunează sufletul, este acaparat de multe emoții, multe de nostalgie și de dor cu privire la începutul poveștii dintre personaje. Trilogia asta a Câștigătorului mi-a plăcut la nebunie, începând cu primul volum, de când am descoperit în Kestrel un personaj minunat, puternic, devotat, inteligent peste medie și cu un spirit de sacrificiu imens. I-am admirat fiecare mișcare, fiecare plan și gând al ei, deși uneori mi-a frânt inima prin deciziile radicale pe care le-a luat, prin îndepărtarea sa forțată de Arin. Acțiunea acestei serii devine mai palpitantă cu fiecare volum, pericolele se înmulțesc și piedicile puse în calea celor doi apar ca niște ciuperci după ploaie. Deși trecuți prin multe situații grele, învinși sau victorioși, prieteni sau dușmani, în Sărutul câștigătorului e ca și cum Arin și Kestrel ar lua-o de la capăt, ar începe o nouă luptă împotriva a ceea ce au creat până la acel moment.

„Nu-ți voi face nicio promisiune pe care tu nu mi-ai face-o mie.”

Întâmplările dezastruoase din Trădarea câștigătorului sunt cele care pregătesc terenul și o pregătesc – sau o distrug – pe Kestrel pentru ceea ce va urma. Spionajul și trădarea ei o pun în cea mai grea situație posibilă, căci pe lângă ceea ce i se întâmplă, moartea poate ar fi fost un sfârșit mai milostiv. Deși viața îi este cruțată, Kestrel este trimisă într-un lagăr de muncă din tundră, unde viața ei devine un calvar. Drogată zilnic, lipsită de apărare sau de speranța evadării, Kestrel se transformă radical, devine o marionetă supusă unei munci interminabile și aproape-și pierde memoria, definitiv. Remușcările nu-și mai au loc, însă gândurile la tatăl ei sau la Arin nu-i dau pace. Până într-un moment, când totul dispare.7bda3103630e065e2b9f7f946bc8fe53

Deznădăjduită și sortită unui sfârșit lent și crud, Kestrel va fi în final salvată de Arin, tânărul sclav, revoluționar și suflet pereche pe care-l avea, pentru care ea s-a sacrificat. Problema este că drogurile din lagăr i-au distrus memoria fetei și astfel Arin devine o umbră a unui trecut pe care nu-l mai cunoaște, un trecut pe care-l trebuie să-l redescopere prin ochii altor personaje. În timp ce Arin se luptă cu armata valoriană, având aliați serioși, dar o mică șansă de izbândă, Kestrel se luptă cu propria minte care refuză să-i dea amintirile înapoi și cu sentimentele contradictorii pe care le are, cu privire la orice. Pe lângă acest lucru, implicarea ei în război este inevitabilă.

„Dacă vrei să te războiești fără să-ți asumi riscuri, atunci vei pierde.”

Deși temătoare, neîncrezătoare și cu puterile slăbite, Kestrel încearcă din greu să revină la vechea Kestrel, deși este sigură că nu o mai poate face. Timpul petrecut în lagăr a schimbat-o  din multe puncte de vedere. Conștientizarea a ceea ce a trăit în lagăr în momentul reîntoarcerii  în lumea în care obișnuia să trăiască este dură și îngrozitor de dureroasă. Iar faptul că tatăl său este cel care a osândit-o la o asemenea soartă face totul să pară mai rău. Astfel, suferința lui Kestrel devine uneori agonizantă, ura pe care aceasta o poartă în adâncul sufletului ei o macină și uneori îi întunecată judecata sau o impulsionează. Kestrel este inteligentă, aceasta fiind cea mai importantă calitate pe care viața în tundră să nu i-o fi distrus. Se pricepe la jocuri psihologice, la strategie și-și cunoaște tatăl, din frânturile pe care și le mai amintește, deci poate deveni o armă, dar una cu două tăișuri – care poate aduce victoria, dar poate aduce și înfrângerea. Sfârșitul războiului nu depinde doar de ea, ci de multe alte lucruri pe care nu poate să le controleze. Nimeni nu poate, dar nimic nu-i ține de parte de cauza pentru care luptă.71a9417bd33353eb514e41b8e00dc3ec

Kestrel e aceeași și totuși nu e. Arin e același și totuși nu. Secretele pe care le-a aflat, dezvăluirile a ceea ce s-a întâmplat și situația în care se află iubita sa de mult pierdută l-au schimbat, într-un sens bun. Scopul luptei sale rămâne același. Încearcă să-i salveze pe herrani, să le ofere pâmântul lor și poate chiar să distrugă Imperiul Valorian. Alianța sa cu regina dacrană are un puternic impact asupra războiului și-l va avea și-asupra finalului acestuia.

Relația dintre Kestrel și Arin parcă începe să dea roade în acest volum, să fie așa cum și-o doresc mulți cititori. Două firi independente, încăpățânate și luptătoare, cei doi se ciondănesc, își fac griji unul pentru celălalt, dar încearcă din răsputeri să fie sinceri, să-și mărturisească sentimentele și să creeze o legătură strânsă. În jurul poveștii lor, se alătură și alte personaje, unele mai interesante decât altele, mai misterioase sau mai întunecate, dar de admirat.ad921044f4fabfccbc3d0f4a412d72c7

O serie impresionată prin personaje, prin acțiune, prin istorie, prin emoțiile transmise, cu un ultim volum pliat pe sufletele cititorilor.

Este disponibilă pe site-ul editurii,  pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (în această perioadă sunt reduceri crăciunistice). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s