Recenzie „Două domnii întunecate” – Kendare Blake

„Katharine a așteptat toată viața să urce pe tron.

În sfârșit, a sosit și momentul lui Katharine, dominată de furia reginelor moarte. Dar mulți îi contestă domnia, iar neliniștea ei crește cu atât mai mult cu cât nu știe ce s-a întâmplat cu surorile sale. Apoi, întru totul misterios, valurile încep să aducă la țărm cadavre, iar insula Fennbirn este cuprinsă de panică.

Ascunse pe continent, Arsinoe și Mirabella încearcă să-și vadă de viață departe de tot ceea ce au pierdut. Însă curând simt chemarea insulei; Arsinoe e bântuită de viziuni cu legendara Regină Albastră, moartă cu sute de ani în urmă.

După ce se împrietenește cu o războinică pe nume Emilia, Jules află că există o armată a rebelilor care urmăresc să uzurpe tronul și care vor ca ea să conducă atacul.

Coroana a fost câștigată, dar reginele sunt departe de a fi învinse.”tumblr_p07awhdryn1u4v97go1_500

Dacă m-ați urmărit de ceva timp și mi-ați citit recenziile referitoare la primele două volume ale acestei serii, știți care-i regina mea preferată. Vă reamintesc că mie mi-a plăcut de la bun început de Arsinoe, iar celelalte mi-au fost puțin antipatice din multe puncte de vedere. În volumul ăsta, Mirabella parcă s-a mai dat pe brazdă, o mai agreez, însă pe Katharine… sub nicio formă. Este din ce în ce mai rea, mai egoistă și mai răzbunătoare. Am crezut că volumul al doilea va fi cel decisiv, însă se pare că autoarea are alte planuri. După luarea puterii cu forța de către Katharine și de către toxici, după fuga lui Arsinoe și a Mirabellei pe mare, oamenii din Fennbirn sunt agitați, speriați, revoltați și înspăimântați. Vestea că Jules poartă blestemul legiunii nu este totuși picătura care a umplut paharul; această picătură va fi reprezentată de evenimentele ciudate care încep să se producă pe mare și din cauza ceții.

Așa cum ne-a obișnuit din volumele precedente, autoarea ne prezintă acțiunea din mai multe părți. Un capitol suntem la Indrid Down, în orașul toxicilor, unde-și pune la cale planurile regina încoronată, în altul suntem pe continent, urmărindu-le pe Arsinoe și pe Mirabella, ori poate suntem pe urmele lui Jules, care este amenințată de frica oamenilor și de furia reginei. Îmi place super mult cum este distribuită acțiunea, în așa fel încât să știu planurile fiecăreia dintre tabere. În acest volum, lupta pentru tron nu se va purta între Katharine și surorile ei, ci între ea și Jules, fata care poartă blestemul legiunii, menită să distrugă insula sau să o refacă. Adevărul e că oamenii nu știu de care așa zisă regină să se teamă mai tare; o să vă spun imediat de ce.

Katharine este ciudățică, după reîntoarcerea ei cu ceva timp în urmă, când a căzut – de fapt a fost aruncată – în domeniul Breccia, unde reginele moarte i-au posedat spiritul. Spiritele lor trăiesc în interiorul reginei, o îndeamnă să fie rea, crudă, să-și sperie oamenii și să-și păstreze tronul cu orice preț. Katharine și-a făcut o reputație și este numită, pe ascuns, Moarta Vie, o poreclă dată de oamenii îngroziți de ceea ce s-ar putea întâmpla cu ea la domnie. Obținând tronul cu forța, norocoasă oarecum că surorile sale au abandonat lupta și-au fugit, regina este ușor îndoielnică, poate incapabilă să se afle la conducerea insulei, fără un consort alături de care să poată avea copii și să asigure continuitatea familiei regale. Un factor important care-i amenință domnia lui Katharine îl reprezintă ceața de pe mare, care devine din ce în ce mai densă și care – poate – este cauza multor morți petrecute pe mare. Cadavrele sunt aduse la mal, într-o stare profundă de degradare, marea este agitată și ceața îi înspăimântă foarte tare pe oameni, care n-au mai văzut un fenomen atât de straniu. Astfel, vor izbucni revolte împotriva reginei, considerată a fi principala cauză a acestor probleme.

În fruntea unei astfel de revolte se poate afla Jules. Acea naturalistă curajoasă, impresionantă prin atitudine și prin familiarul său – o pumă superbă – este și fata care poate deveni regină. Jules nu este doar o naturalistă, ci și o războinică, spunându-se astfel că poartă blestemul legiunii. Din această cauză, și ea este considerată un pericol; copiii care ar fi purtat blestemul legiunii ar fi putut înnebuni și ar fi fost omorâți, însă Jules nu este așa. Totuși, asta nu i s-a întâmplat și fetei. Sau nu încă. Nemaiputându-se întoarce acasă la familia ei, ea este nevoită să pribegească departe de casă, ba chiar să meargă în orașul războinicilor. Războinica Emilia este ajutorul ei de nădejde, cea care îi ține curajul și o ajută să ia deciziile corecte. Emilia este cea care-i poate oferi calea de a ajunge regină, de a-i înlătura pe toxici și de a oferi războinicilor șansa de a fi la conducere, după o absență îndelungată.

42796824_315370162528353_756251280584873556_n

În același timp, Mirabella cu Arsinoe ajung pe continent și sunt găzduite de familia lui Billy. Arătând ca scoase din altă lume (de fapt, așa și sunt), cele două fete sunt privite cu suspiciune de către continentali, însă ele încearcă să se adapteze. Vor să uite insula și să înceapă o nouă viață pe continent, însă acest lucru nu este unul simplu. Insula le cheamă, iar ele îi duc dorul. În acest context, Arsinoe începe să aibă niște vise ciudate, alături de niște senzații straine cum că insula le-ar vrea înapoi, ar avea nevoie de ele. Devine neliniștită, îi este dor și teamă de ceea ce s-ar putea întâmpla pe insulă, vrea să se întoarcă, dar parcă nu poate. Mirabella este împotriva dorințelor ei, crezând că este mai bine să lase totul în urmă și să trăiască liniștite aici. Billy nu știe nici el cum să procedeze, însă ar face orice s-o țină în siguranță pe Arsinoe.

Două domnii întunecate complică mai mult lucrurile decât le-a complicat volumul 2, dar le face și mai interesante. Personajele sunt aceleași, dar nu am putut să nu observ schimbarea lor. Devin mai mature, mai atente la acțiunile lor și ale celor din jur, iar situațiile în care vor fi puse sunt pe măsură. Este un volum alert, plin de suspans, în care momentele de respiro sunt rare. La fel ca și momentele fericite sau liniștite. Pericolul își face veacul pe insulă, iar moartea plutește deasupra tuturor. Au loc lovituri de teatru, schimbări bruște de situație, sacrificii, iar personajele cheie vor trebui să aleagă dintre a face ceea ce le dictează inima și a face ceea ce trebuie.

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii, pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

3 gânduri despre „Recenzie „Două domnii întunecate” – Kendare Blake

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s