Recenzie „În cel mai întunecat colț” – Elizabeth Haynes

„Atunci când tânăra și adorabila Catherine Bailey îl întâlnește pe Lee Brightman, parcă nu-i vine să creadă ce noroc a lovit-o. Splendid, carismatic și un pic misterios, Lee pare mult prea perfect pentru a fi adevărat.

Dar ceea ce începe ca un șir de atenții copleșitoare și cu partide de sex spontane și pasionale se transformă în gelozie și furie, iar Catherine descoperă în curând că ochii albaștri fermecători ai lui Lee și trăsăturile lui angelice ascund o natură violentă. Tulburată de comportamentul lui din ce în ce mai haotic și obsesiv, ea încearcă să rupă relația. Apelând la prieteni pentru ajutor, e șocată să afle că aceștia nu o cred. Aproape complet izolată și împinsă în cel mai întunecat colț al propriului univers, Catherine planifică disperată o cale de ieșire.

Patru ani mai târziu, Lee a ajuns în spatele gratiilor, iar Catherine – care acum își spune Cathy – încearcă să-și reconstruiască viața într-un nou oraș. Deși trupul i s-a vindecat, trauma din trecut încă o mai bântuie. Până ce Stuart Richardson, noul și atractivul ei vecin, se mută alături. Încurajând-o să își înfrunte temerile, el aprinde scânteia speranței pentru a iubi din nou și a avea o viață normală.

Până în ziua în care sună telefonul…”

A trecut aproape o oră de când am terminat de citit cartea asta genială. A durat puțin până am respirat adânc și mi-am zis – Doamne, cât de bună a fost cartea asta! – după ce mi s-a făcut pielea de găină și m-au trecut fiori pe spate citindu-i sfârșitul. Și am făcut un mic update în legătură cu ea pe instagram –  nu uitați că mă găsiți aici, unde vedeți primii ce mai citesc și cum este cartea. Vreau să scriu recenzia asta acum, cât încă subiectul este cald și nu m-am desprins cu totul din universul ei. și până nu uit numele personajelor, fiindcă am început să am boala asta, de a uita numele personajelor, chiar și pe ale protagoniștilor.

Revenind la carte, nu știu de unde să încep și ce mi-a plăcut mai mult. Am iubit fiecare cuvințel, fiecare bucățică din Cathy, fiecare sentiment, chiar dacă era de teamă profundă sau de iubire sinceră. Mi-au plăcut muuuulte, iar ideea de bază este atât de reală și de dureroasă că m-a făcut să o apreciez și mai mult. Cu toată admirația mea, vine ura necruțătoare, pentru bărbat, pentru situație, iar uneori pentru atacurile de panică, teama și neliniștea omniprezentă. Este o carte dură, pentru cineva care să reziste în fața bătăilor aspre, violurilor și fricii, care devine aproape tangibilă. Dacă vreți să cunoașteți procesul de vindecare, inevitabil trebuie să treceți prin aceste fapte, ca să înțelegeți totul, de-a fir a păr.

Romanul debutează cu un moment din sala de judecată, care m-a bulversat mai mult decât  să-mi ofere indicii. Acțiunea este împărțită pe două planuri – trecut și prezent, mai exact momentele de DINAINTE și de DUPĂ despărțirea definitivă a lui Cathy și a lui Lee. Nici eu nu am înțeles din prima ce și cum e, dar nu vă speriați când citiți ceva datat în 25 octombrie 2003 și pagina următoare narează din 31 octombrie 2007. Cu cât avansați cu lectura, lucrurile vor începe să devină clare. și vă voi da și eu câteva indicii. Cele două părți – să le zic TRECUTUL (2003-2004) și PREZENTUL (după 2007) – prezintă, parcă, două vieți și două persoane diferite.

Viața lui Cathy s-a schimbat sub dominația lui Lee, iar ea a devenit o altă fată după relația pe care a avut-o cu acesta. Obișnuia să fie o fată veselă, dornică de atenție și pusă pe distracții. Înainte să-l cunoască pe cel care i-a schimbat viața, petrecea tot timpul cu prietenele sale, prin cluburi sau la cumpărături, neținând cont de nimic, ci doar trăind. Odată ce relația avansează, apar schimbări – Cathy nu mai iese atât de mult cu fetele, petrece mai mult timp cu Lee și încearcă să facă totul cum îi spune el, ca nu cumva să-l supere. Cu timpul, teama ei cea mai mare devine bărbatul de care s-a îndrăgostit și care-i spune că o iubește, se teme să nu facă vreun lucru greșit sau să spună ceva ce-l poate irita și îi poate declanșa un acces de furie. Și oricât ar încerca, se pare că nu mai poate scăpa din capcană în care este prinsă de el.

Lee apare în viața fetei ca un bărbat excepțional. Arătos, fermecător și plin de el, Lee poate lua mințile oricărei fete, dar  pune ochii pe Cathy și nu o mai lasă să scape de niciun fel. Pare a fi bărbatul excepțional, bun în toate și care iubește necondiționat. În aparență este. Ce e de admirat la el este că e un tip foarte deștept, însă șiretlicurile sale sunt de-a dreptul îngrozitoare. Are un serviciu secret, e antrenat în urmărire și știe cum să-și distrugă prada. Nu duce lipsă de imaginație, fabrică povești ce par credibile în ochii străinilor, întoarce lumea împotriva lui Cathy, iar el este, în esență, un monstru. Trebuie să v-o zic și trebuie să țineți minte că Lee este bărbatul ideal, în aparență, și dracul în persoană, cu adevărat. Nimic nu îi explică nebunia, dorința de a controla totul și acțiunile sale ăngrozitoare, urmate de păreri de rău nefolositoare.

Cathy se pierde cu totul. Își pierde viața, care devine controlată de acest bărbat. Își pierde prietenii și orice urmă de ajutor care ar putea veni din partea acestora, fiindcă Lee este un maestru al manipulării. Nu știe ce și cum să facă pentru a scăpa din acest coșmar, care devine din ce în ce mai rău. Poate o minune a făcut să scape, temporar, de bărbatul ăsta, pentru că ea știe că nu va înceta niciodată să o caute după ce va ieși din pușcărie.

Există un contrast între Cathy de atunci și cea de acum. Anxietatea și teama domină în această parte. Cathy este urmărită de trecut, nu-și poate scoate din minte imaginea bărbatului, al cărui nume nu-l mai poate pronunța, și nici ororile prin care a trecut. Devine, practic, un robot, care verifică locuința de zeci de ori, mecanic, de teama ca nu cumva el să fi intrat și să o aștepte. Planifică orice lucru mărunt pe care-l face, întârzie zilnic la serviciu, uită să mănânce, dar nu uită niciodată să verifice totul în locul în care trăiește. Începe cu ușa de la intrare și culminează cu geamul de la baie, care nici măcar nu se deschide. Verifică de zeci de ori și de fiecare dată când vine sau părăsește casa, dar teama nu o părăsește niciodată.

Speranța spre vindecare și spre construirea unei noi vieți vine cu tânărul și chipeșul Stuart, noul ei vecin și psiholog de meserie. Stuart este un bărbat bun, un tip cumsecade și care nu vrea să profite de situația lui Cathy. El vrea să-i fie, momentan, prieten și să o ajute cum poate. El este un factor important în procesul de vindecare și îi oferă ei sentimentul de siguranță. Fără niciun prieten și doar ocupată cu serviciul și verificările de casă, Cathy are nevoie de un om care să îi fie alături, fie că o recunoaște sau nu. Stuart poate fi acea persoană. O îndeamnă să meargă la terapie, o susține și încearcă, în același timp, să o aducă la normalitate. Cel mai greu pas al vindecării este confruntarea cu trecutul, iar Cathy știe precis că temerea ei cea mai mare va prinde viașă, într-un bună zi.

În cel mai întunecat colț este un roman grozav, credeți-mă. Tratează un subiect sensibil, dar este scrisă cursiv, plină de suspans și oferă o adeărată lecție de viață. E cartea unui suflet distrus, care încearcă să revină pe linia de plutire și să-și demonstreze forța. Totul se află în noi, iar dacă ne dorim cu adevărat, o puytem face. Chiar să ne înfruntăm și cele mai mari frici.

O găsiți pe site-ul editurii –  cu 35% reducere – , pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s