Recenzie „Măreţ vom arde” – Kiersten White

CINE VA TRĂI? CINE VA MURI? ȘI CINE VA DOMNI TRIUMFĂTOR?

UNELE IUBIRI VINDECĂ

Chinuit de faptul că nu știe ce s-a ales de Nazira și de Ciprian, Radu e chemat înapoi în noua capitală. Mehmed clădește un imperiu, devenind sultanul de care are nevoie poporul său. Ca împărat, Mehmed e mai puternic ca niciodată… dar îngrozitor de singur. Oare asta înseamnă că Radu va putea în sfârșit să aibă ceva mai mult cu Mehmed?

UNELE IUBIRI DISTRUG

Domnia Ladei de dreptate absolută a creat o Valahie lipsită de crime. Însă Lada nu va avea liniște până ce lumea nu va afla că hotarele țării ei sunt inviolabile. Astfel că atunci când se hotărăște să-i trimită lui Mehmed cadavrele solilor lui de pace, sultanul și Radu nu au de ales – trebuie să-i declare război fetei prinț, care a devenit cu adevărat un dragon. Dacă Ladei îi este îngăduit să continue, doar moartea va triumfa.

UNELE IUBIRI NU SFÂRȘESC NICIODATĂ

Numai distrugând tot ce-a fost înainte – inclusiv relațiile sale – va putea Lada cu adevărat să-i clădească țara pe care și-o dorește. Radu se teme că ei subestimează voința de neclintit a surorii lui, însă Mehmed continuă să o iubească. Și o înțelege. Ea trebuie să piardă în fața lui, astfel încât să o poată feri de primejdii. E singura cale… nu-i așa?

REVENDICĂ TRONUL! CERE COROANA! CONDU LUMEA!

Dacă nu ştiaţi (pentru că nu aţi citit recenziile mele pentru Şi mă întunec şi Acum mă înalţ), seria asta este una dintre preferatele mele. Mi-a plăcut subiectul, îmi plac personajele foooarte mult şi acţiunea este superinteresantă. Seria asta a fost una complexă încă de la început, primul volum a fost chiar impresionant, motiv care m-a determinat să o iubesc. Lada este un personaj pe care îl admir foarte mult, un personaj construit mai degrabă după tiparul unui bărbat decât al unei femei. Întruchiparea feminină a lui Vlad Ţepeş e un protagonist puternic, care sacrifică totul pentru idealul ei. Dacă nu v-a convins în volumele anterioare, mai ales în cel de-al doilea, că este în stare de orice, cu siguranţă o va face acum.

Acum mă înalţ mi-a frânt inima de câteva ori. Lada a fost dură, hotărâtă, dar a făcut de fiecare dată alegerea corectă pentru ea şi pentru Valahia. Demult, să fie domnitor peste Valahia era un vis, însă acum este un adevărat. Certitudinea este că Lada a reuşit, prin forţe proprii, cu o mână de ostaşi pe care îi avea ca fraţii, cu o tactică magistrală, să devină prinţul Valahiei. Domnia ei oferă oamenilor o nouă impresie despre libertate, despre proprietatea asupra pământului şi despre ce înseamnă Valahia. Dintr-o ţară subjugată de turci, împânzită de pericole, tâlhari la drumul mare şi boieri trădători, Lada o transformă într-una fără hoţi, cu drumuri sigure şi oameni mulţumiţi, care primesc pământ şi se îngrijesc de el pentru bunăstarea familiei.

Deşi ţara ei o duce binişor, Lada nu a înlăturat tot pericolul. Încă există oameni care vor să o trădeze şi duşmani care vor să îi ia ţara. Iar ea trebuie să lupte cu toţi. În timp ce tânăra încerca să ia Valahia şi să o modeleze după dorinţele ei, Mehmed cucerea Constantinopolul şi îşi extindea dominaţia. Radu este încă sfetnicul lui, un om de încredere şi care nu se poate opune prieteniei lui. Pe fondul evenimentelor cuceririi Constantinopolului, al mutării de la Erdine în oraş, prietenia lor revine în scenă şi este pusă uşor la încercare.

Radu are momente de ezitare, momente în care îşi doreşte să uite de Mehmed şi să se refugieze într-un loc unde totul este bine. Nu mai vrea să facă compromisuri, să aleagă între ceea ce iubeşte, dar, în final, conştiinţa îl doboară şi face ceea ce datoria îi cere. Odată rămas în Imperiul Otoman, Radu s+a integrat perfect. Şi toate lucrurile ce ţin de otomani i-au intrat în sânge, nu mai există cale ca el să redevină parte a ceea ce a fost cândva, înainte ca el şi sora sa să fie duşi în marele imperiu, înainte să îl cunoască pe Mehmed.

Ca de fiecare dată, Radu va fi prins la mijloc între Lada şi Mehmed. Cei doi trebuie să facă un compromis, pentru a se înţelege, sau altfel vor ajunge să-şi încrucişeze săbiile, pentru a se lupta pentru Valahia. Lasa vrea ţara independentă, nu vrea să plătească tribut şi nu vreau să-şi dea tinerii ca să fie făcuţi ieniceri. Vrea o ţară în care valahii să trăiască în linişte şi pace, o ţară unde domină siguranţa. Mehmed însă nu îi poate oferi aceste lucruri. Să-i dea Ladei Valahia fără nimic în schimb ar crea rumoare, celelalte popoare s-ar răscula. Dacă ar face pentru că o iubeşte este mai mult posibil decât să o facă din datorie, din bunăcredinţă. Fiecare are scopul şi mijloacele sale de operare, însă Radu este cel care poate media conflictul, dacă nu va fi pus să aleagă, din nou, pe unul dintre ei.

Voiam să citesc acest volum, deşi ultimul, să o văd pe Lada victorioasă, fiindcă este, cu siguranţă, personajul meu favorit. Nu pot spune că mi-a oferit exact ce am dorit. Am primit vărsare de sânge, sacrificii, durere, lacrimi amare. Am pierdut personaje importante, bătăliile dintre inimă şi conştiinţă. Dar au fost şi unele momente care au adus un zâmbet pe buze. Mi-a plăcut foarte mult, mult de tot, pentru că-mi place cum scrie autoarea, cum acţiunea este construită pe mai multe planuri, cum ele se întrepătrund exact în momentul potrivit şi cum răsturnările de situaţie vin exact când mi-e lumea mai dragă. A fost o încheiere totală a seriei, dar nu a fost ceea ce îmi doream eu. Sfârşitul m-a dat peste cap şi mi-a spulberat orice aşteptare pe care aş fi avut-o. Dar rămâne seria mea preferată.

 

Măreţ vom arde şi celelalte volume sunt disponibile pe site-ul editurii, pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, sunt disponibile și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). Le puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s