Recenzie „Eliberează-mă” – Tahereh Mafi

“Juliette a ajuns la Punctul Omega. E un loc pentru oameni asemenea ei – oameni înzestrați – și, de asemenea, sediul opoziției, al rebelilor.

A scăpat, în cele din urmă, de cei din Restaurație, dejucându-le planul de a o folosi drept armă, iar acum e liberă să-l iubească pe Adam.

Însă Juliette descoperă că nu va putea scăpa niciodată de atingerea sa letală.

Sau de Warner, care o dorește mai mult ca oricând.

Bântuită de trecutul ei și îngrozită de viitorul care o așteaptă, Juliette știe că va fi nevoită să ia hotărâri importante. Hotărâri care ar putea s-o oblige să aleagă între ceea ce-i dictează inima și viața lui Adam.”

Deşi nu am citit multe distopii, aceasta are ceva aparte, o simt aproape de sufletul meu într-un anume fel. Nu ştiu exact ce mi-a plăcut cel mai mult, dacă este vorba despre protagonistă sau despre ideea centrală – o lume controlată de Restauraţie, în care cetăţeanul nu este nimic altceva decât un pion uşor de dus cu zăhărelul. Mărturisesc că am văzut în acest aspect o iluzie a comunismului, a regimului care se opune libertăţii persoanelor, care ştie totul despre oricine, controlează pe toată lumea şi nimeni nu are de câştigat, în afara câtorva oameni sus-puşi.

Să citesc Spulberă-mă a fost destul de dureros, mai ales pentru că am îndrăgit-o mult pe Juliette şi de multe ori mi se făcea milă de ea. Îmi părea rău că se simţea abandonată, izolată într-un ospiciu şi mai apoi folosită ca armă într-un război pe care nu-l cunoştea deloc. Plecarea ei de la ospiciu a fost ca o salvare, un lucru pe care şi-l dorea cu ardoare, dar care nu părea realizabil. Finalul primului volum a fost palpitant, încărcat de emoţie şi de mai multe descoperiri stranii: Adam o poate atinge, dar o poate atinge şi Warner, şi, în plus, există un loc unde micul grup de fugari se poate refugia, unde se pot adăposti de furia soldaţilor şi o pot lua de la capăt.

În interiorul punctului Omega, Juliette chiar descoperă o nouă viaţă. Se poate mişca liberă şi îşi poate face prieteni. Este primită cu braţele deschise şi invitată să se acomodeze, să poată numi acel loc „acasă”. În ciuda acestor aspecte, Juliette încă se simte o intrusă, încă se simte vinovată de harul său şi crede că oamenii se tem de ea. E greu să se acomodeze unei lume vesele, sau care măcar menţine acea aparenţă de veselie, ea venind dintr-o lume închisă, mohorâtă, unde s-a cunoscut doar pe sine. Aici, tânăra are şansa să evolueze, să înveţe să îşi controleze puterile şi să participe la înfrângerea Restauraţiei. Primeşte un costum personalizat, care îi poate proteja pe ceilalţi de atingerea sa letală. Deşi nu crede cu adevărat, ea face parte din marea familie care locuieşte aici şi este importantă din multe puncte de vedere.

În acest volum, relaţia dintre ea şi Adam este pusă la încercare. Există o conexiune de netăgăduit între cei doi, iar faptul că Adam o poate atinge fără să i se întâmple nimic trezeşte câteva semne de întrebare. Poate nu există o conexiune doar la nivel emoţional şi psihic, ci şi una fizică. La punctul Omega trebuie să existe o explicaţie pentru tot, nimic nu mai este obişnuit într-un spaţiu unde trăiesc persoane cu puteri nebănuite –  vindecătoare, invizibilitate, elasticitate etc. Adam poate avea chiar el puteri neştiute, iar descoperirile pe  care le vor face aici la bază îi vor ajuta mai târziu. E mai bine să ştie dinainte puterea lor proprie, ca să se poată pregăti teminic pentru războiul ce se lasă aşteptat.

În acest „buncăr” al celor deosebiţi şi care doresc o schimbare, lumea exterioară pare că nu există, deşi este urmărită îndeaproape de informatorii lor. Populaţia trăieşte în linişte şi pace, în mare măsură, există rareori conflicte. Şi se plănuieşte în tăcere şi sub atenta supraveghere a conducătorului, a celui care a pus bazele punctului Omega, înlăturarea Restauraţiei, chiar de se va face prin vărsare de sânge sau nu.

Deasupra, în lumea subjugată regimului, lucrurile nu stau deloc bine. Warner este rănit, distrus emoţional, dar nu renunţă nicio secundă să-şi caute prizoniera şi cei doi soldaţi trădători: Adam şi Kenji. Are susţinerea tatălui său şi armata Restauraţiei este împrăştiată peste tot, pregătită de luptă. Într-un astfel de context este imposibil să nu existe măcar o luptă între ei şi opozanţii, să nu fie vreun şiretlic sau vreo răsturnare de situaţie. Vă asigur că veţi avea destule răstunări de situaţie şi surprize, care vin unele după altele.

În Eliberează-mă, se remarcă personaje pe care trebuie să le ţineţi neapărat minte, fiindcă sunt importante pentru acţiune. Veţi observa cum totul se leagă, cum fiecare piesă se potriveşte la locul său pentru că personajele au un rol decisiv în acest lucru. Nu mai este vorba doar de triunghiul Adam – Juliette – Warner şi nici doar de Kenji sau James, lucrurile se complică, camarazii lor participă activ şi nu trebuie uitaţi. Galeria de personaje se măreşte şi devine impresionantă, la fel ca acţiunea, care evoluează cu cât capitolele curg, suspansul creşte şi misterele parcă nu pot fi elucidate, marea problemă cu atât mai greu de rezolvat.

Găsiţi cartea pe site-ul editurii, pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, cartea este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s