Recenzie „Love&Luck. O călătorie norocoasă prin Irlanda” –

“Să călătorești prin Irlanda este o experiență unică. Fiindcă ai de-a face cu un tărâm fermecat, așteaptă-te să ți se întâmple tot felul de lucruri neprevăzute și minunate.

Trei adolescenți pornesc într-o inedită călătorie prin Irlanda și descoperă, treptat, cât de multe lucruri îi leagă și cum se poate vindeca un suflet rănit.

Addie vizitează Irlanda, supranumită Insula de Smarald, cu ocazia extravagantei nunți a mătușii sale. Astfel, speră să-și ia gândul de la o decizie neinspirată, în urma căreia s-a ales cu inima frântă. Dar Ian, fratele ei preferat, nu vrea să o lase să-și uite greșeala, iar pisălogeala lui duce la certuri între ei doi, altădată nedespărțiți.

Când fata descoperă un ghid de călătorie neobișnuit, Irlanda pentru cei cu inima frântă, uită pentru o vreme de zbuciumul ei și de criticile lui Ian.

Apoi totul ia o întorsătură neașteptată. Fata se trezește că face turul Insulei de Smarald în cea mai mică mașină din lume, împreună cu Ian și cu amicul lui, simpaticul Rowan. Pe măsură ce străbat dealuri înverzite și întâlnesc castele parcă desprinse din povești, Addie speră că ghidul ei de călătorie o va ajuta să depășească suferința și să-și recapete încrederea în sine.”

65783913_672782553238616_8392565587853569016_n

Cred că am spus de mai multe ori că Love&Gelato. Vacanţă la Florenţa a fost o carte pe care efectiv am iubit-o. Am citit-o de două ori, am adorat-o de fiecare dată şi m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de Italia. Acum că am citit Love&Luck vă spun că mi-aş dori o mică escapadă în Irlanda şi să am cartea asta în geantă, să urmăresc itinerariul lor, exact cum procedează şi Addie. Dacă aţi pus mâna pe cartea asta, citiţi-o şi după citiţi şi Love&Gelato dacă n-aţi făcut-o deja, ca să vă trezească pofta de călătorit de două ori mai mult.

Addie este o adolescentă model, bună la învăţătură, sportivă şi cu visuri  mari. A fost mereu o fire aventuroasă, căreia îi place să se distreze şi să petreacă timp împreună cu oameni pe care îi simte aproape. Cel mai bun prieten al ei este chiar fratele său, Ian, în compania căruia a fost de când se ştie şi care i-a fost alături mereu. Relaţia dintre ei este una dintre cele mai frumoase relaţii frăţeşti peste care am dat în vreo carte. Sunt foarte apropiaţi, fac aproape toate lucrurile împreună, sunt, practic, nedespărţiţi. Sau erau. Până când s-a produs o ruptură între ei, un secret pe care nu şi l-au împărtăşit şi care i-a făcut să se distanţeze puţin. Ei doi sunt personajele centrale ale romanului, puşi în evidenţă şi din prisma relaţiei, pe care trebuie să o repare.

Aventura începe cu plecarea în Dublin a întregii familii, pentru un eveniment fastuos, la care nu pot lipsi sub nicio formă. Din Dublin, se pare că Addie trebui să zboare la Roma pentru a-şi vedea cea mai bună prietenă, dar planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. Dintr-un noroc sau dintr-un “ghinion chior”, Addie nu mai reuşeşte să prindă avionul spre Roma şi rămâne cu fratele său şi cu noul prieten al acestuia – Roman, un irlandez carismatic – pentru a face turul Irlandei împreună. Aşa se face că Addie călătoreşte cu cei doi băieţi prin minunata ţară, încearcă să ocolească pe cât posibil ruta pe care s-ar afla restul familiei pentru a nu se intersecta şi să-şi vindece inima frântă cu care a venit din state, cu ajutorul unui Ghid de călătorie.

Călătoria asta a fost plănuită cu atenţie de Roman şi Ian care vor, cu ardoare, să participe la un festival. Cu această ocazie Addie află despre fratele său lucruri pe care nu le ştia, este uimită că începuse să nu-şi mai cunoască fratele şi să se îndepărteze mai mult de el, fără să fi observat acest lucru. Există momente în această călătorie în care Addie îşi dă seama ce greşeli a făcut cu ceva timp în urmă şi cum a ajuns în situaţia în care este acum. Dar, cel mai important, îşi dă seama cât de mult a greşit faţă de fratele său.

„Un prieten bun e ca un trifoi cu patru foi: greu de găsit şi aducător de noroc când îl ai.”

Pe lângă toată această relaţie frate-soră, călătorit fără ştirea părinţilor şi vindecare inimii frânte, Addie are ocazia să cunoască un băiat minunat, pe Roman. Aşa că aici, totul rău e spre bine. Se demonstrează că toţi oamenii trec şi prin momente grele, prin faze de care nu sunt mândri, fac greşeli pe care le regretă, dar toate astea trec şi peste ceva timp nu vor mai conta. Şi după ploaie vine curcubeul, şi după zile proaste vin unele mai bune şi momente de fericire, în care chiar ne bucurăm de viaţă şi simţim că trăim cu adevărat.

Love&Luck e povestea unei adolescente care descoperă lumea şi experimentează. A avut primul iubit, are inima frântă pentru prima oară şi găseşte puterea de a merge mai departe împotriva a tot ce a făcut greşit şi a tristeţii care i se ascunde în suflet. Îşi vindecă inima uşor-uşor, este minunat faptul că este înconjurată de oameni frumoşi care îi vor binele şi care o susţin şi eu cred că asta o ajută în procesul de vindecare. Este o lecţie de viaţă de la o frumoasă tânără şi  o invitaţie cu destinaţia Irlanda.

O găsiţi pe libris.ro, alături de Love&Gelato, şi nu uitaţi că aveţi transport gratuit la comenzi de peste 50 de lei oriunde în ţară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s