Recenzie „Refugiul de la Stillhouse Lake” – Rachel Caine

“Gina Royal este aparent definiția banalității: o gospodină timidă din Midwest, cu o căsnicie fericită și doi copii adorabili. Dar când un accident de mașină dezvăluie viața secretă de criminal în serie a soțului ei, este nevoită să se reinventeze ca Gwen Proctor, mama luptătoare care ar face orice pentru a-și apăra copiii.

Cu fostul soț acum în închisoare, Gwen și-a găsit într-un final refugiu într-o casă nouă din îndepărtatul Stillhouse Lake. Deși mai este încă o țintă pentru hărțuitorii de pe internet, care sunt convinși că a avut un amestec în crimele soțului, ea îndrăznește să creadă că și-ar putea crește fiul și fiica în liniște și siguranță.

Dar chiar pe când începe să se simtă bine în pielea noii ei identități, un cadavru apare plutind pe apele lacului și Gwen începe să primească scrisori de la o adresă pe care o cunoaște foarte bine. Gwen Proctor va trebui să-și adune prietenii cât mai aproape și să-și țină dușmanii sub control, pentru a evita ca identitatea ei reală să fie dezvăluită – altfel, își va vedea copiii devenind victimele unui criminal sadic care găsește plăcere în a o chinui.

Un lucru însă e sigur: a învățat cum să se lupte cu răul. Și nu se va da în lături de la nimic.”

În ultima perioadă am citit puţin, dar am citit cărţi bune. Refugiul de la Stillhouse Lake este una dintre cărţile care m-au impresionat cel mai mult, fiindcă m-a ţinut în suspans de la început până la sfârşit, a avut multe plottwist-uri care m-au dat peste cap şi finalul a fost picătura care a umplut paharul, să nu cumva să uit cartea până îi citesc coninuarea. Este un thriller construit frumos, cu o galerie impresionantă de personaje, unele pe care să le iubeşti, iar altele pe care să le urăşti din tot sufletul. Nu ştiu să vă spun dacă mi-a plăcut mai mult firul narativ sau personajele, în special Gwen.

Să-ţi începi o viaţa de la zero este extrem de dificil. Nu numai din punct de vedere legal, al actelor ce trebuie falsificate atent, ci pur şi simplu fizic şi moral. Să pleci dintr-un oraş în care ai trăit toată viaţa, să-ţi iei o casă într-un loc în care nu ai mai fost până acum şi cât mai departe de oraşul natal şi, cel mai important, să-ţi uiţi propria identitate. Poate cel mai greu lucru este acesta: să uiţi cine ai fost, să-ţi uiţi numele şi să laşi totul în urmă. Gwen a fost nevoită să facă acest lucru şi nu doar o dată. Şi nu a făcut-o doar pentru ea. A renunţat la Gina Royal şi a fugit de toate necazurile pe care i le-a adus acel nume, luându-şi copiii cu ea, nevoiţi, şi ei, să-şi schimbe identitatea.

Au făcut asta de nenumărate ori, fiindcă fantomele trecutului n-au încetat niciodată din a-i urmări. Când Gwen simte că nu mai sunt în siguranţă într-un anumit loc, îşi ia copiii şi pleacă în secunda următoare. Micuţii nu mai spun nimic, nu încearcă să se opună fiindcă ştiu că mama lor încearcă doar să îi protejeze. Au găsit un adăpost mai bun într-o căsuţă de lângă lac, într-un oraş mic. Au decorat-o şi au făcut să se semene mai mult a “acasă” decât ca o simplă casă, copiii au început să meargă la şcoală, iar identităţile lor au rămas Gwen Proctor, Lanny şi Connor.Deşi au un loc care le place mult şi în care se simt mai în siguranţă decât oriunde altundeva, tot trăiesc  cu teama că într-o zi fericirea le va fi spulberată într-o clipă, când hărţuitorii le vor da de urmă.

Cu câţiva ani în urmă, liniştea le-a fost distrusă într-o secundă, din cauza unei maşini care a plonjat direct în garajul lor, acolo unde au fost descoperite ororile ascunse de Melvin Royal, soţul Ginei. Un criminal în serie, nebun fără limite, nu ştiu cum să-l descriu, dar cert este că e un personaj sadic, oribil în toate modurile. Înăuntrul casei sale juca rolul soţului perfect şi al tatălui iubitor, iar în timpul liber îşi dădea frâu liber nebuniei, sechestrând şi omorând, cu sânge rece, femei. Toată această manie a lui  a ţinut-o ascunsă, foarte bine ascunsă, încât nimeni nu a bănuit nimic. Nu numai că familia este oripilată de ceea ce ascundea Melvin, dar devine şi o ţintă pentru obsedaţii internetului, care au avut sau nu vreo legătură cu victimele criminalului, în special Gina, pe care o consideră micul lui ajutor. O perioadă lungă Gina este reţinută, cercetată şi suspectată, iar chiar după ce îi este demonstrată nevinovăţia, hărţuirea în online continuă.

Revenind în prezent, când Melvin este la închisoare şi viaţa lui Gwen şi a copiilor ei începe să se aşeze pe făgaşul normal, se produce un declic. Ororile trecutului revin în amintirea lui Gwen, când descoperă un cadavru plutindpe lacul de lângă casa lor. Nimeni nu ştie cum a ajuns acolo, nimeni nu ştie cine este persoană ucisă sau cine e criminalul. Totul e o enigmă, pe care poliţia din oraş trebuie să o elucideze. Începe o anchetă în jurul acestei morţi şi care o viyeayă, cum+necum, şi pe Gwen şi pe copiii săi. Tot încercând să se ţină la distanţă de necazuri, a nimerit într-unul fără să vrea. Asta şi pericolul pe care încă îl mai reprezintă Melvin şi din închisoare, plus hărţuitorii din online, o fac să se îndoiască de siguranţa ei şi a copiiilor şi caută soluţii de evadare din această situaţie.

În acest roman se mai învârt şi alte personaje, care au un rol important în acţiune. Sunt poliţişti în care nu-ţi vine să te încrezi, dar parcă ajungi să o faci, dar sunt şi poliţişti buni. Mai sunt oameni binevoitori, dar care ascund secrete întunecate, ca cele ale lui Gwen. Şi aceste secrete vor ieşi în final la iveală, când măştile tuturor personajelor cad şi adevărata lor faţă iese la iveală.

Acţiunea cărţii este lineară, dar foarte palpitantă. Este încărcată de suspans şi fiecare plottwist creat te lasă cu fiori reci pe spate. Frica este omniprezentă. Încrederea este foarte greu de găsit, fiindcă există suspiciuni la tot pasul. Iar finalul, oh, finalul… nu este sub nicio formă ce vă aşteptaţi a fi. O carte foarte bună, credeţi-mă, care se joacă atent cu minţile voastre şi frica reuşeşte să se infiltreze uşor-uşor.

Profitaţi de reducerile de Black Friday şi o puteţi lua cu 40% reducere şi transport gratuit la comenzi de peste 50 de lei de pe libris.ro. O găsiţi şi în reducerile de la elefant, dar şi pe cărtureşti.ro sau cartepedia.

Un gând despre „Recenzie „Refugiul de la Stillhouse Lake” – Rachel Caine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s