City Break – Un weekend în Brașov

Brașovul este unul dintre cele mai vizitate orașe din România și eu trebuie să recunosc că mi-am dorit foarte mult să ajung să îl vizitez. Vorba aia, multe drumuri duc… la Brașov, în cazul ăsta 😊. Este un oraș frumos, într-adevăr. Are un vibe aparte, eu mă simt altfel atunci când calc în Brașov și văd muntele acela frumos cu semnul inscripționat. Și pentru că am fost la Brașov recent, cu trenul (DA!), o să vă povestesc puțin despre oraș, ce am vizitat, ce mi-a plăcut foarte mult și cum să puneți de un city break aici! Nu vreau să vă vrăjesc cu cât de frumos este, o să vă arăt, spunându-vă ce trebuie să faceți neapărat când ajungeți!story_20200308091346

Să presupunem că ați ajuns cu trenul (eu am ajuns cu trenul de la București, face în jur de 3 ore, iar prețurile le puteți consulta aici) și vreți să ajungeți în centru, unde toată lumea vrea să ajungă. Eu vă sfătuiesc să vă urcați în autobuz și să nu stați pe loc, să vă împotmoliți în gară. Piața Sfatului e locul de unde începe aventura pentru că toate atracțiile se învârt în jurul acestui loc. Dacă v-a impresionat arhitectura clădirilor, străduțele înguste și vederea spre munte, din Piață, e numai bine.salvo_6235854087839128416

Sunteți curioși dacă Biserica Neagră este un obiectiv care merită vizitat? Este un simbol al orașului, da, nu neagă nimeni asta. Este uriașă, când ești lângă ea parcă ai mers înapoi în timp, te-ai transpus într-o altă epocă. Sau așa am simțit doar eu. Deși un obiectiv important, am auzit chiar că „nu ai ce vedea înăuntru” și că n-ar merita să dai cei 12 lei (bilet întreg) ca să intri. Am vrut foarte tare să intru și am făcut abstracție de preț și de vorbele din jur, dar știți ce m-a deranjat? Că nu ai voie să faci poze. Și nu înțeleg nici motivul pentru care nu ai voie să faci poze în ditamai biserica de piatră. Poate vouă nu vi se pare deranjant, însă mie da pentru că sunt o amatoare de poze. Și știți ce e și mai și? Că stau oamenii ăia cu ochii pe tine ca pe butelie, să nu care cumva să faci vreo poză.

Biserica Neagră este impresionantă pe dinăuntru, am rămas surprinsă de detaliile arhitecturale și de colecția de covoare turcești expuse acolo. Vă spun din memorie cum arată, că nu am cum să vă arăt. Pe afară e neagră, da, dar pe dinăuntru e albă. Și este foooarte frig înăuntru, dar nu vă speriați, e normal într-un loc atât de mare și făcut din piatră. Am fost curioasă să văd vestita orgă, care este chiar deasupra intrării. Cam jumătate din biserică, aș zice, este ocupată de băncuțele pe care stăteau enoriașii catolici. Edificiul este grandios, un altar care te lasă fără cuvinte, dar de care nu te poți apropia, iar la balcon nu poți avea acces. Este ca o buclă în timp, într-o altă perioadă, în care nu ai voie să faci poze, doar te așezi pe o băncuță să privești în jurul tău, să te minunezi de frumusețea ei.

Cel mai palpitant lucru pe care TREBUIE să îl faceți este să urcați pe Tâmpa. E o senzație de nedescris, credeți-mă, mai ales dacă vă e frică de înălțime, ca mie. Cu telecabina, dacă vreți să vedeți cum e să vă fugă pământul de sub picioare și alegeți varianta ușoară sau pe jos, pe traseul recomandat, dacă sunteți în formă fizică și vă riscați să vă întâlniți și cu niște animăluțe.

20191215_130943-01
Din telecabină

Eu am urcat cu telecabina (prețul este de 16 lei dus-întors) și am rezistat eroic, cu frica mea de înălțime, pentru că mă treceau toți fiorii văzând cum mă îndepărtam de pământ. Priveliștea îți taie răsuflarea într-adevăr. De la câteva sute de metri deasupra Brașovului puteți vedea întregul oraș, împrejurimile, să ajungeți la semnul pe care scrie mare BRAȘOV și să explorați și puțin muntele.

IMG-20191215-WA0114-01

Dacă totuși nu v-ați risca să urcați până pe Tâmpa, puteți vedea orașului și din alte locuri. Primul care-mi vine minte este Aleea de sub Tâmpa (fix așa de numește, Sub Tâmpa), la care ajungeți mergând pe străduțele frumoase și înguste din centrul vechi (așa ajungeți și spre telecabină). Există chiar și un restaurant la poalele muntelei, dacă vreți să aveți o priveliște frumoasă atunci când mâncați. Este restaurant chiar și pe munte, dacă ajungeți sus. Pe această alee sunt câteva edificii pe care le puteți vedeam, ruine ale cetății Brașovului: Bastionul Postăvarilor, Bastionul Funarilor, Bastionul Țesătorilor, Turnul Pulberăriei.

Alt loc de unde mai puteți vedea Brașovul este Turnul Alb, unde puteți să ajungeți și cu mașina, dar vă recomand să mergeți pe aleea După ziduri și să urcați spre edificiu.

20200307_131242-01
După ziduri

Iar vi se va tăia respirația, nu de la câte scări sunt de urcat, ci de la imaginea Brașovului de acolo. După ce ați poposit puțin aici și v-ați tras sufletul, luați-o pe aleea de lângă, prin natură (doar urmați drumul) și ajungeți și la Turnul Negru. Așa marcați 2 dintre obiectivele importante ale orașului și de la care puteți să îl priviți pe tot.

Un alt punct înalt din Brașov este Cetățuia de pe Strajă (Cetatea Brașovului), la care puteți ajunge pe jos și cu mașina. Din păcate, cetate nu poate fi vizitată și înăuntru. Era un om ”de strajă” acolo și chiar am văzut lumină înăuntru, dar nu avem voie să intrăm. Mi s-a părut că seamănă, la exterior, cu Cetatea Râșnovului, zidurile sunt înalte și din cărămidă, iar de lângă aveți o priveliște asupra orașului. Eu am fost acolo într-o zi cam mohorâtă și era ceață peste tot, nu mai zic și de ploaia înceată.

Ne întoarcem în centru și știu că vreți neapărat să vedeți cea mai îngustă străduță din România, vestita Strada Sforii.

De aici, propun să o luați spre Poarta Schei și fix lângă veți vedea Poarta Ecaterinei.

Dacă mergeți înainte, treceți pe sub poarta Schei, ajungeți în Piața  Unirii, unde se află Prima Școală Românească și Biserica Sfântul Nicolae.20200308_102713-01

Ce muzee puteți vizita în Brașov?  Eu am vizitat un singur muzeu, cel de artă, dar mai puteți vizita și altele, dacă sunteți împătimiți. Găsiți o listă a lor aici.

 

story_20200308090323

 

 

Încă sunteți în Brașov și nu știți ce să mai faceți? Mergeți la Paradisul Acvatic sau la mall! Sau, părăsiți Brașovul și dați o fugă până la Bran sau Râșnov, în căutare de noi aventuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By the way, în Brașov, pe strada Mureșenilor, găsiți multe cafenele frumoase, Cărturești, Okian și Librăria Șt. O. Iosif (Libris).

De mâncare bună nu mai zic, există o varitate de restaurante și pub-uri, începând cu clasicul McDonald’s (sau cafeneaua Starbucks) și încheind cu afaceri locale. Dar cele mai bune paste le găsiți la Cucinino, unde este o atmosferă foarte plăcută. Un local cald și cu oameni amabili, pe lângă faptul că mâncare este foarte bună.

20191215_150803

Călătorie plăcută și să aveți vreme bună, că totul e mai frumos când e cald și soare afară!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s