5 cărți citite în ultimul timp

N-am mai scris de ceva timp și sper să-mi reintru în mână repede. N-am citit nici foarte mult în ultimele luni (chiar din anul trecut), dar am câteva cărți cărora le-am rămas datoare să povestesc despre ele și aș vrea să vi le și recomand pe repede-înainte, înainte să le fi făcut recenziile propriu-zise.

20190505_133709-01

Cu o noapte înainte, Wendy Walker

Este un thriller pe care l-am citit acum câteva luni și care m-a intrigat. Așa cum fac de obcei, am ales cartea după titlu și a fost o perioadă în care voiam să citesc numai thrillere. Este povestea Laurei Lochner, a unei femei tare ghinioniste în dragoste și cu un trecut care încă o bântuie. Eu am văzut-o pe Laura ca fiind foarte tristă, un personaj prins în jocurile propriei minți, pe care nu o poate controla, iar mersul la psiholog nu prea o ajută. Povestea este chiar și una de familie, pentru că protagonista de întoarce în orașul natal, în casa în care a copilărit și unde locuiește sora ei, măritată și cu un copil. Este un permanent contrast între cele două surori, una dintre ele reușind să-și găsească drumul în viață și întemeindu-și o familie – Rosie – iar cealaltă încă zbătându-se pentru a reuși. Rosie este cea care-și face griji pentru sora ei, deși este un adult care poate avea grijă de propria persoană.

Legăturile de familie și trecutul ”întunecat” nu constituie un motiv suficient de bun pentru a crea un thriller. Povestea se complică și acțiunea ia o altă turnură când Laura începe să-și facă de cap. Nu într-un sens negativ, nu vă speriați. Doar iese la o întâlnire și nu se mai întoarce apoi acasă. În jurul acestui eveniment apar mai multe ”teorii conspiraționale”, despre ce i-a făcut acel bărbat Laurei sau ce i-a făcut ea lui sau ce s-o mai fi putut întâmpla. Începe o căutare detectivistică, menită a găsi răspunsul acestor întrebări. Cartea este scrisă din mai multe perspective, fiindcă urmărește atât această căutare a Laurei, cât și întâlnirea ei, dar, nu în ultimul rând, aduce o retrospectivă a trecutului, prin ședințele de terapiei ale femeii, strecurate printre capitolele palpitante.

Are un plottwist foarte bun și Laura e un personaj interesant de analizat din punct de vedere psihologic.

 

Regatul de aramă, S. A. Chakraborty

Am devorat și cel de-al doilea volum din Trilogia Daevabadului, credeți-mă. Dacă nu ați citit primul volum, vă rog să mergeți aiciși să citiți despre magie, despre blesteme, deșert și ființe himerice, care vă vor vrăji cu siguranță. Nu vreau să vă dau vreun spoiler din primul volum. Revenind, am așteptat cu nerăbdare această traducere, iar cartea este destul de grosuță, însă am citit-o repede. Așa e când te prinde ceva și nu-l mai poți lăsa din mâna. Nu e mai prejos decât primul volum deloc. E suspans întins la cote maxime, Nahri mai puternică decât era, punând pe primul loc soarta poporului ei. Nu mai este fata din deșert, nu mai este fata care-l plângea pe Darayavahoush e-Afshinul ei, a renăscut din cenușă și acum se sacrifică pentru un bine mai mare.

Sfârșitul primului volum a fost epic, într-adevăr, a fost o explozie de adrenalină, iar rănile le-am simțit arzând după ce am citit ultima pagină. Alyzaid aruncat în lacul blestemat, posedat poate de către mariz-I, o luptă pe viață și pe moarte între el și Afshin, soldată până la urmă cu moartea celui din urmă, râuri de lacrimi din partea daevilor, shafiții tot în război cu ei și cu ceilalți djinn-I sunt câteva aspect care trebuie ținute minte. Volumul al doilea vine să despice firul în patru, să ne ofere imaginea de ansamblu a Daevabadului după aceste întâmplări și, poate, să găsească explicații și soluții de rezolvare. Acțiunea e complex, dar lină, personajele sunt foarte bine individualizate și îmi place foarte mult că nu se concentrează doar pe unul singur, ci narațiunea la persoana a III-a urmărește o galerie impresionantă de personaje. M-a luat un sentiment foarte plăcut pe dinăuntru, un entuziasm cald, povestindu-vă despre cartea asta. Abia aștept să vă spun mai multe despre ea. Stați pe-aproape.

Crede-mă când mint, J. P. Delaney

Am citit cartea asta la recomandarea unei prietene, care mi-a povestit puțin cât de mișto e integrată figura lui Charles Baudelaire – poet francez, important reprezentant al Simbolismului – în roman și practic, cum toată acțiunea este țesută în jurul poeziilor lui. O avem în prim-plan pe Claire, care nu are deloc treaba cu Baudelaire, ci cu actoria. Ea vrea să fie actriță și acesta e motivul pentru care e în America, și după expirarea vizei. Lucrează ilegal pentru a se putea întreține și merge la cursurile de actorie pentru care s-a spetit atât, deși breasla actorilor nu este prea prietenoasă. Jobul ei este să facă bărbații infideli să cedeze în fața frumuseții ei, atrăgându-i într-o capcană din care vor ieși doar divorțați.

Un caz special îl reprezintă o femeie înspăimântată de soțul ei, din cine știe ce motive. Profesor universitar și poet, soțul n-ar reprezenta deloc un criminal și nici un infidel, cum demonstrează chiar el, însă uciderea soției îl poate incrimina. O crimă neprevăzută, la puțin timp după ce Claire a întâlnit-o și după ce a încercat să-l testeze pe soțul ei. Faptul că a fost unul din contactele ei o atrage și pe ea în cercul de posibili criminali, însă poliția o roagă să joace un rol, ei crezând cu tărie că soțul este criminalul. Astfel, actrița intră în rolul vieții ei, să intre în mintea unui posibil criminal și să-l cunoască, să îl facă să-și mărturisească păcatele. Profesorul este pasionat de Baudelaire, ba chiar specializat în acest domeniu, iar faptul că există mai multe victime ale presupusului criminal și referiri la opera francezului și la viața lui, îl pun în lumina reflectoarelor. Astfel, romanul e o cursă pe repede-nainte în căutarea criminalului, plin de plottwist-uri care vă vor purta dintr-o parte în alta, iar suspiciunile voastre se vor schimba permanent.

Să nu plângi, Mary Kubica

Oh, câte cărți au tradus prietenii noștri de la Herg Benet semnate de Mary Kubica și eu n-apucasem să citesc niciuna. Este un alt thriller despre care o să vă povestesc puțin, pe care l-am citit mai mult în tren și cred că prin februarie. Am zis că ar fi o lectură rapidă, mai ales că e micuță, are în jur de 350 de pagini. Și e și așa young adult, s-a citit foarte repede, nici nu știu când am terminat-o. Scrisă din perspectiva a două personaje – Quinn și Alex – care sunt mai mult exterioare conflictului, dar în legătură directă cu Esther, îți conferă o viziune mai amplă asupra evenimentelor, deși nu e acea perspectivă clară, a protagonistului.

Totul începe cu dispariția lui Esther, neprevăzută și de neînțeles, care a trezit multe suspiciuni colegei ei de cameră, Quinn. Fata, rămasă în urmă cu zeci de întrebări și semne de îndoială referitoare la Esther, la cine este tânăra și ce tăinuiește ea, cu o scrisoare trimisă „dragostei mele” și un anunț în ziar cum că se caută un nou chiriaș pentru apartamentul în care locuiește. Quinn este, evident, speriată, răscolește toată casa și lucrurile colegei sale de cameră în speranța că poate găsi vreun indiciu. Dar totul i se pare ciudat, mai ales că ea n-ar fi plecat fără geantă și nu și-ar fi lăsat telefonul mobil acasă. Este ceva necurat la mijloc și începe să facă pe detectivul.

În același timp, Alex o întâlnește pe Pearl, o tânără misterioasă, care vine mereu la cafeneaua unde el lucrează, se așază la geam și privește spre casa terapeutului de vizavi. Ce nu știe Alex și vedem noi, din exterior, este că această Pearl seamănă foarte tare, fizic, cu Esther. Este chiar Esther sau nu? A fugit de acasă sau a dispărut? Interesant de aflat, credeți-mă, mai ales când primim informații din două surse care pot fi puse la îndoială și deloc de la sursa care ridică suspiciunile. Citiți și aflați.

Corpuri ascunse, Caroline Kepnes

Vă era dor de Joe Goldberg? Ați citit Tu și/sau v-ați uitat la serial și vi s-a făcut dor de criminalul nostru preferat? Nicio grijă că s-a întors cu o nouă pasiune pentru femei și cu forță de… ucis! Nu știu cât de tare vă place povestea lui, a unui băiat care devine ușor obsedat de femei, obsedat de control și cu teama permanentă că răutățile lui se vor întoarce la el, că doar există karma, nu? Deși a ucis, fără să clipească, 3 oameni și a trecut bine mersi peste moartea lui Beck, a iubitei lui, până la urmă, în Corpuri ascunse revine în forță, îndrăgostit lulea de o tânără, care-i promite marea cu sarea și el face la fel. Este vreo surpriză când Amy, această tânără „focoasă”, îl părăsește și îl fraierește? Îndrăgostit și naiv, crede orbește în dragostea ei și zidul lui se crapă, uită de suspiciuni și îi dă o parte importantă din el –  accesul la cărțile rare și nebunesc de scumpe din „cușcă”.

Când Amy îl părăsește, Joe înnebunește pur și simplu. Tot ce vrea el este să o găsească și, ghiciți ce, să o omoare! Dacă nu v-ați obișnuit cu firea instinctivă a lui Joe, o veți face acum. Lasă tot ce are, părăsește librăria și pe domnul Mooney și părăsește New York-ul, dă Brooklyn-ul pe L.A, poposind direct la Hollywood, unde crede că ar fi falsa lui fostă iubită. Oricât de tare și-ar dori să o găsească pe Amy, ea e mai deșteaptă și el nu o poate prinde. Destinul ia o altă întorsătură, întâlnește alte persoane și o altă fată, care ar putea fi marea lui dragoste. Când e cu ea uită de trecut, de greșelile pe care le-a făcut și de ce a venit la Hollywood. Ar face orice să îngroape trecutul și să nu se mai sperie de fiecare polițist venit să întrebe lucruri mărunte, crezând totuși că ilegalitățile lui îi vin de hac. Este oare acesta drum lui Joe să se „pocăiască”? Există fata care să îl facă mai bun? Volumul al doilea oferă o alternativă la aceste întrebări, dar răspunsul este încă incert acum, îl aflați numai dacă veți citi și-l veți cunoaște mai bine pe Joe Goldberg.

În această perioadă în care stau acasă, printre ”cursuri online” și teme pentru facultate, aș vrea să citesc mai mult. Am citit foate puțin în ultimele luni, acum vreau să recuperez și am vreo 10 cărți care mă așteaptă. Mă găsiți pe instagram, unde vă voi ține la curent. Voi ce ați citit în utlimul timp?

Găsiți toate cărțile menționate de mine pe libris.ro, unde aveți 25% reducere la cărțile editurii Corint, 30% la ale editurii Epica și alte reduceri. În această seară puteți profita de TRANSPORT GRATUIT în toată țara, indiferent de valoarea comenzii. Profitați de reduceri și de timpul liber! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s