Recenzie „Viața invizibilă a lui Addie LaRue” – V.E. Schawb

Franța, 1714.

 Într-un moment de disperare, o tânără pe nume Adeline întâlnește un străin periculos și face o greșală cumplită.

Pe măsură ce își dă seama de limitele pactului său faustian – abilitatea de a trăi veșnic și de a fi uitată de toți cei pe care îi întâlnește – Addie alege să fugă din micul ei sat, atunci când tot ceea ce a iubit odată este distrus.

Dar încă are visuri și o viață de trăit și este hotărâtă să găsească entuziasmul și satisfacția în lumea largă – chiar dacă este condamnată să fie singură pentru totdeauna.

Sau nu chiar atât de singură, căci, în fiecare an, de ziua ei, seducătorul Luc vine în vizită pentru a verifica dacă este pregătită să renunțe la sufletul ei. Jocul lor palpitant și întunecat se desfășoară de-a lungul veacurilor, Addie fiind martora momentelor istorice în timp ce acestea au loc, luptându-se să se recapete pe sine însăși, în timp ce traversează oceanele și încearcă să își construiască vieți diferite.

Vor trece trei sute de ani înainte ca ea să descopere o librărie ascunsă și pe cineva care își amintește numele său – și brusc, totul se schimbă din nou.

Victoria Schwab este o scriitoare atât de cunoscută și atât de apreciată în întreaga lume, încât nu puteam să nu citesc și eu nici măcar o carte de-a ei. Norocul meu a fost să încep cu cartea asta, cu care mi-am început de altfel și anul 2022 și m-aș bucura enorm dacă toate lecturile mele vor fi la fel de bune ca aceasta. M-a atras în primul rând titlul, am citit printre rânduri descrierea, dar ce m-a covins, a fost numele autoarei și era imposibil să nu fi ieșit o carte bună din mâna ei. N-am dat greș deloc. Mi-a plăcut la nebunie, am devorat-o din scoarță în scoarță, am citit-o de pe o zi pe alta și nu îmi doream ca povestea să se termine. You know the struggle, right?

Viața invizibilă a lui Addie laRue îmbină trecutul cu prezentul, greșelile cu norocul, iubirea cu durerea și momentele limită cu cele de fericire supremă. Este o combinație interesantă de emoții care-ți răvășesc sufletul și de întorsături de situație. Povestea începe cu prezentarea adolescenței lui Addeline, care crește repede și se transformă într-o domnișoară minunată. La începutul secolului al XVIII-lea, într-un mic orășel din Franța, destinul fetelor nu era altul decât să se mărite, să-și întemeieze o familie și să crească o droaie de copii. Însă Addie nu-și dorea asta, simțea că viața obișnuită din sat nu e pentru ea și că viața îi poate oferi lucruri mult mai bune. A trăit înconjurată de poveștile lui Estelle și a crezut în cuvântul și în rugăciunile ei. Așa că, atunci când este pusă în fața unui mariaj aranjat, pe care nu și-l dorește, Addie se roagă să scape din această capcană, în care s-ar îneca toate visurile și speranțele ei.

Speriată, la capătul puterilor și disperată, Addie încheie un pact cu singurul „zeu” care i-a răspuns, în mijlocul pădurii și în întuneric. Uită de sfatul lui Estelle, să nu se roage celor din întuneric, și renunță la tot ce are în schimbul unei noi vieți. Trezită din nebunia serii și a alegerii pe care a făcut-o, constrânsă de situație, Addie se reîntoarce în sat și descoperă limitele pactului său – nimeni nu o mai cunoaște, imediat ce se întoarce cu spatele, persoanele o uită și totul e ca și cum nici nu a existat. Își privește părinții cu ochii în lacrimi, care nu o mai recunosc și o alungă, își ia adio de la satul în care a crescut și pleacă să-și găsească drumul ei în viață, în rochia de mireasă și cu o pereche de cizme furate. Aceste momente și multe dintre peripețiile lui Addie sunt pline de o tristețe covârșitoare, din cauza faptului că este singură, speriată, rătăcită și nici măcar nu-și poate pronunța numele.

De-a lungul a 3 secole, Addie a pribegit prin lume, a cunoscut singurătatea și falsa apropriere de oameni, a cunoscut tristețea și deopotrivă iubirea, a fost impresionată și a impresionat cu personalitatea ei, reușind să imprime idei și inspirație. A trăit o viață doar a ei, s-a obișnuit cu gândul singurătății și nu s-a plictisit deloc. Momentul de răscruce din viața ei este când întâlnește un băiat care nu o uită după ce iese pe ușă. Într-un moment rușinos, Addie descoperă prima persoana în fața căreia își poate pronunța numele și lângă care poate trăi fără teama de a o uita. Între cele două personaje se creează o conexiune instantanee, care îi surprinde pe amândoi, dar mai ales pe Addie.

Astfel, tânăra încearcă să se adapteze unei vieți din care să pară un  om obișnuit. Însă înșelătoria e o monedă cu două fețe, cu care este periculos să se joace. Iar ea știe asta, trebuind să decidă dacă va mărturisi adevărul despre viața ei sau va păstra aparențele. Viața ei a fost un joc cu oamenii și un joc al sentimentelor interzise, care o vor bântui mulți ani după ce s-au consumat. Descoperind limitele umanității, este împlinită pentru cât a trăit și pentru cât a experimentat, câți oameni iluștri a cunoscut și câte momente unice a petrecut. Însă niciunul nu se compară cu sentimentul apropierii și cu iubirea sinceră, la care nu vrea să renunțe.

Eroina romanului este plină de carismă și de entuziasm, de voioșie și plăcere, în ciuda a tot ceea ce a trăit. Personalitatea ei luminează întreaga încăpere în care se află, însă după ce pleacă, oamenii rămân doar cu impresia că a fost cineva fermecător acolo, dar nu-și dau seama cine. Avantajele și dezavantajele existenței sale i-au adus bucurie, dar și suferință. E un personaj complex, format din lumini și umbre, care și-a păstrat umanitatea vie.

Povestea este fermecătoare, presărată de momente limită, de întorsături de situație, de emoții puternice și covârșitoare. Mi-a plăcut enorm de mult, aș reciti-o cu o mare plăcere și sunt sigură că m-ar fermeca în același fel. Aș putea vorbi neîncetat despre ea, dar nu vreau să dau vreun spoiler. Și pentru motivul ăsta, am și păstrat o parte fascinantă secret, ca să o descoperiți citind.

Pentru că mi-a plăcut atât de mult, mi-am dorit mult să dăruiesc cuiva cartea aceasta și editura Bookzone a făcut posibil acest lucru. Am postat giveaway-ul aici, pe instagram și sper să vă înscrieți cât mai mulți și cel mai norocos să câștige.

Cartea o găsiți pe site-ul editurii Bookzone, la cel mai bun preț.

Lasă un comentariu