Recenzie „Totul se termină cu noi” – Colleen Hoover

„Uneori, cei care te iubesc te rănesc cel mai tare. Lily Bloom nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o niciodată să muncească din greu pentru a-și îndeplini țelurile. A evoluat foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere. Când Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid, un chipeș neurochirurg, se simte imediat foarte atrasă de el si viața i se schimbă brusc.

Ryle este un tip hotărât, încăpățânat și poate chiar puțin arogant. Este, de asemenea, sensibil, deștept și foarte atras de Lily. În plus, arată dumnezeieste în uniforma de medic. Lily nu și-l poate scoate din minte. Însă el respinge categoric ideea de a avea o relație serioasă și de lungă durată. Chiar și atunci când Lily pare să devină excepția de la această regulă, ea tot vrea să afle motivul care l-a facut să nu-și dorească decât aventuri de o noapte. Pe măsură ce întrebările legate de noua ei relație o copleșesc, apar și gândurile cu privire la Atlas Corrigan, prima ei iubire, cu care a avut o legătură deosebită. Atunci când Atlas reapare brusc în viața lui Lily, tot ce a clădit împreună cu Ryle amenință să se destrame.

Cu acest roman îndrăzneț și profund, Colleen Hoover spune o poveste sfâșietoare, despre iubire și sacrificiu, care explorează orizonturi noi.”

Am citit pentru a doua oară Totul se termină cu noi fiindcă am citit-o acum doi ani în engleză, dar pot să spun că am simțit-o mai tare acum decât la prima citire. Este o carte care m-a marcat, și prima dată, și acum, iar amprenta pe care și-a lăsat-o în sufletul meu este profundă. Pentru mine, este cea mai bună carte pe care am citit-io de la Colleen Hoover, la care am plâns cel mai mult de până acum, aici referindu-mă la orice altă carte citită. Totul se termină cu noi nu prezintă doar povestea de dragoste a lui Lily, ci mai mult decât atât, însă nu vă voi spune ce, altfel vă voi da un mare spoiler, iar frumusețea emoțiilor pe care le transmite este covârșitoare, acaparează sufletul oricărui cititor, vă garantez.

Știu că multe persoane se țin departe de această carte pentru că urăsc triunghiurile amoroase. Personal, nu aș spune că există aici un triunghi amoros. Da, Ryle este iubitul lui Lily și da, Atlas este primul ei iubit. Întâlnirea dintre Lily și Atlas nu este, însă, începutul unei povești de dragoste ori amintirea unei iubiri trecute, chiar de mai există vreun sentiment sau nu. În plus, băieții ăștia doi vă vor intra la suflet, vă va fi imposibil să nu-i iubiți și garantez acest lucru, fapt pentru care nu trebuie să începeți să o citiți cu idei preconcepute referitoare la vreunul dintre ei sau la Lily. Așteptările vă vor fi date peste cap.

Pe când avea doar 16 ani, Lily s-a îndrăgostit de Atlas, într-un context mai complicat. Băiatul era  mai degrabă orfan decât să aibă o familie, locuiește singur într-o casă abandonată vizavi de cea a lui Lily și merge la aceeași școală cu ea. Singur, trist și neajutorat, Atlas supraviețuiește cum poate, iar când Lily va încerca să-i acorde o mână de ajutor se va ivi și speranța că viața lui va începe să fie mai bine. Prietenia dintre ei începe așa, cu ea ajutându-l pe el, ajungând mai târziu să însemne mai mult decât s-ar fi gândit că poate fi vreodată. Sunt prieteni și se îndrăgostesc în același timp, dar totul este sortit pieirii, fiindcă au loc niște evenimente neprevăzute și viețile lor se despart.

– Tu ești persoana mea preferată.

– Dintre câți oameni?

– Dintre toți.

Povestea ei adolescentină de dragoste a însemnat enorm la acea vreme, când în familia ei pacea era rară. Un tată abuziv și-o mamă victimă a abuzurilor au marcat adolescența fetei, care a început să-și urască tatăl și slăbiciunea mamei. Acest fapt a făcut-o pe protagonistă să-și construiască părerea despre bărbăți și despre cum își dorește ea o relație.

Câțiva ani mai târziu, după ce-a părăsit orașul natal și s-a mutat în Boston, iar viața sa începe să se schimbe radical, Lily îl întâlnește pe Ryle, într-o situație neplăcută. Abia își pierduse tatăl, iar înmormântarea fusese cât se poate de ciudată, și se refugiase pe acoperișul unei clădiri unde dă nas în nas cu Ryle, furios și trist din cauza unui eșec. Aș zice că între ei este dragoste la prima vedere, pentru că eu așa o simt. Nu au stat împreună, pe acel acoperiș, în acea seară, mai mult decât câteva minute, minute în care și-au mărturisit unele dintre cele mai adânci secrete, temeri și dorințe. Mult mai târziu, cel doi se vor reîntâlni și vor încerca să dea naștere unei relații, pe care nu și-o doreau în acea seară.

„Cineva mi-a spus odată că nu există oameni răi. Toți sunt uneori oameni care fac uneori lucruri rele.”

Ryle este un tânăr neurochirurg, cu vise mari și multă ambiție. Băiat deștept, foarte arătos și puțin arogant, nu este totuși genul unei relații de lungă durată. Problema este că Lily îi sucește mințile și se îndrăgostește nebunește de ea, uitând de toate concepțiile sale greșite referitoare la relații și iubire. Își împarte timpul între serviciu și iubita sa, iar lucrurile decurg bine între cei doi. Până în momentul când trecutul și prezentul lui Lily se ciocnesc – momentul când Lily îl reîntâlnește pe Atlas, iar Ryle îi află identitatea. Se produce un mic conflict, Ryle devine posesiv și gelos, fie că are motiv sau nu, iar reacțiile sale o sperie pe Lily, care devine îndoielnică referitor la propriile sale acțiuni sau gânduri.

„Mi-ai spus că ești ca un drog. Dar nu mi-ai spus cât de repede dai dependență.”

Nu știu cât să vă spun, pentru că nu vreau să vă dau vreun spoiler. Ryle și Lily sunt îndrăgostiți unul de altul, dar lucrurile încep să se complice dintr-un motiv sau altul, nu neapărat din cauza primului iubit al fetei, exact când lumea le era mai dragă. Între ei există totuși ceva care-i unește pe vecie, indiferent dacă vor rămâne împreună sau se vor despărți. Sinceritatea este un lucru important într-o relație, dar nu este singurul. Trebuie să coexiste cu încrederea, cu respectul, cu grija și cu siguranța. Frica nu-și are locul, iar situațiile critice nu ar trebui să existe. Cumva, relația dintre Lily și Ryle devine șubredă. Toate momentele frumoase, fericirea deplină care i-a cuprins la un moment dat sunt umbrite de ceva, însă iubirea continuă să existe. Dorul este omniprezent. Tristețea și părerile de rău existe și ele. Numai decizia capitală este greu de luat.

„Poate că dragostea nu este un cerc închis. Ea doar apare și se retrage, ca un val, vine și pleacă, la fel ca oamenii din viața noastră.”

Totul se termină cu noi prezintă o poveste de dragoste puternică, genul acela de iubire care te sfâșie pe dinăuntru; așa a simțit-o Ryle și așa am simțit-o și eu. Dar nu este doar atât. Este despre maturizare, despre înțelegerea pe care oamenii o dobândesc cu timpul și despre sacrificiu, acel gen de sacrificiu pentru care te bucuri și care-ți rupe sufletul pe din două. Vă spun sincer că în a doua parte a cărții sunt momente în care te bucuri maxim și plângi în același timp, dar nu din fericire, ci din cu totul alt motiv. Cele mai frumoase momente sunt atât fericite, cât și triste, pe de o parte. Am simțit cum mi se umple inima de bucurie și cum mi se frânge în mii de bucățele în același moment.

Am învățat multe lucruri din această carte. Scrisă frumos și cu o mulțime de scene – lecții de viață, Totul se termină cu noi transmite mesaje puternice, interpretate diferit de cititori, în funcție de propria sensibilitate. Revin la ”triunghiul amoros” și vă spun că nu este ceea ce credeți voi. Nici nu vreau să vă dau mai multe detalii, ci vreau să le descoperiți voi. Să descoperiți povestea lui Ryle și-a lui Lily, ceea ce îi leagă și ceea ce-i desparte și cum se va termina. Ce v-am spus eu este nimic în comparație cu ce este ea întrutotul.

Cartea este disponibilă pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, cartea este disponibilă și pe elefant.ro (poate aveți noroc de vreun BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

Lasă un comentariu