Recenzie „Trandafirul și Hangerul” – Renee Ahdieh

„Într-un tărâm aflat în pragul războiului, Șeherezada este smulsă din brațele iubitului ei soț, califul din Khorasan. Cândva, îl considerase un monstru, un ucigaș fără inimă, ce curma viața soțiilor lui, răspândind pretutindeni în jur durere și suferință dar, pe când îi deslușește tainele, descoperă un om extraordinar și o iubire căreia nu i se poate împotrivi. Cu toate acestea, un blestem amenința s-o despartă pentru totdeauna de Khalid.

Acum, își regăsește familia, care s-a adăpostit în deșert, unde forțe înspăimântătoare se adună împotriva lui Khalid, forțe hotărâte să-i distrugă imperiul sub comanda fostului iubit din copilărie al lui Șazi. Captivă între loialitățile pe care le nutrește față de cei dragi, singurul lucru pe care Șazi poate să-l facă este să ia taurul de coarne. Folosind forțele magiei pe care le descoperă încetul cu încetul înlăuntrul ei, Șeherezada încearcă să pună capăt, o dată pentru totdeauna, cumplitului blestem și amenințărilor mocnite ale războiului. Dar ca să-și ducă misiunea la bun sfârșit și ca să rămână în viață, trebuie să fugă din mâinile propriilor dușmani. Saga încântătoare a Șeherezadei și a lui Khalid, ce-început cu Urgia și zorile, își găsește acum finalul odată cu aventurile lui Șazi, care face tot ce îi stă în putință să-și croiască drum spre singura ei iubire adevărată.”176286ab44a888993c3aeb5dafe0bc5d

Aceasta este una din cărțile după care am așteptat mult, mult timp (ani chiar), timp în care am visat la cum va fi continuată povestea. Urgia și zorile  (o puteți achiziționa de aici) este una din cărțile mele preferate, care m-a fermecat imediat ce am intrat în poveste. Șeherezada și Khalid sunt două personaje pe-atât de opuse, pe-atât de asemănătoare, a căror poveste de dragoste este supusă multor încercări. La sfârștiul primului volum, cei doi au fost separați, palatul a fost incendiat și orașul pe jumătate distrus. Șeherezada a fost nevoită să fugă alături de Tariq, iubitul adolescenței sale, pentru a-și putea salva viața, lăsându-l pe Khalid în urmă.

Acest volum debutează cu continuarea aventurii Șeherezadei în căutarea unei soluții pentru restabilirea ordinii, înfrângerea rebeliunilor și salvarea lui Khalid, mai precis de înlăturarea blestemului aruncat asupra-i. Luată cu forța de lângă iubirea ei și dusă într-o tabără din deșert, Șeherezada trebuie să învețe să-și înfrâneze spiritul de luptătoare, să accepte ceea ce i se impune pentru a-și putea realiza planul. Pe de altă parte, Șeherezada este acum alături de familia ei, de Irsa și de tatăl său, care se află într-o stare deplorabilă după noaptea furtunii care a făcut ravagii în Rey.3175888dd7e80f3ec6954942d522728c

În tabăra în care se află Șeherezada sunt și rebelii care vor să-l ucidă pe conducătorul Khorasanului, în frunte cu Tariq, cel care are cele mai profunde sentimente de iubire pentru tânăra regină. Aliați cu beduinii și cu asasinii, aceștia cred că vor reuși să-l înfrângă pe calif. La celălalt pol se situează Khalid, care își ajută poporul să reconstruiască orașul, palatul ars pe jumătate și încearcă să-și vindece inima, distrusă de pierderea Șeherezadei, a luminii ochilor săi, gândindu-se totuși că ea a scăpat de-un mare pericol, fiind departe de el.

– De vreme ce nu poți să-mi spui că mă iubești, ai putea măcar să-mi spui cât de mult mă iubești? 

– Până la stele și dincolo de ele.

În volumul de față, magia are un rol important. Șeherezada își descoperă puterile moștenite de la tatăl său, care-o vor ajuta în planul ei de a-și salva soțul. Magia lui Jahandar și a cărții deschise de acesta au adus răul asupra tuturor personajelor și asupra întregului oraș. Furtuna pe care Jahandar a creat-o a făcut ravagii și l-a afectat și pe el, magia mistuindu-l, fiind grav rănit și aflat foarte mult timp într-o stare de letargie, dar ținând cartea cu pricina la piept, ca nu cumva cineva s-o ia.

În timp ce rebelii își creează un plan de atac și visează la moartea califului, Șeherezada apelează la Musa effendi, magul care i-a dăruit covorașul zburător. Ea împrumută puterea lui Aladin și zboară pe covoraș în căutarea unei forțe mai puternice care s-o învețe cum să-și folosească puterile magice și cum să-și salveze soțul de la blestemul care a pus stăpânire pe mintea lui. Trebuie să păstreze aparențele, să se dea drept iubita lui Tariq și să se prefacă în legătură cu adevăratele sale sentimente. Acest lucru este menit a-i păstra siguranța, a ei, dar și pe a lui Khalid, pentru a nu fi luată drept slăbiciune a califului. Ceea ce plănuiește trebuie făcut în secret, prin plecări în miez de noapte și călătorii care-o inițiază în magie, în război și iubire.

„Acolo unde există o ruină, există și speranța unei comori.”

Există o confruntare deschisă între Khalid și dușmanii lui, în special cei ai căror fete le-a ucis, o confruntare care va avea un final tragic, indiferent cine va câștiga; cert este că se va vărsa sânge. În sufletele personajelor principale există un conflict de sentimente, între regret și speranță, între durere și iubire, unul care-i mistuie pe dinăuntru, dar care-i apropie mult mai mult pe cei doi, sufletește vorbind. Reîntâlnirea lor este magică, de o iubire extraordinar de frumoasă, prin care se vede clar relația puternică pe care aceștia au creat-o.

Ambele personaje luptă pentru îmblinirea iubirii, pentru reunirea lor sufletească, aspect care evidențiază cât de reală este această iubire.Viețile le sunt puse în pericol la orice pas, orice greșeală i-ar putea omorî, i-ar putea despărți definitiv și totul s-ar nărui. Șeherezada e aceeași fire puternică, hotărâtă, care este în stare să mute și munții din loc pentru a-și duce planurile la îndeplinire. Are aceeași inimă caldă și dornică de iubire, aceeași minte deschisă și luminată și-aceeași frumusețe de netăgăduit. În schimb, sentimentele lui Khalid s-au purificat, sufletul său s-a deschis, iar intențiile i s-au modificat, de asemenea. Iubirea Șeherezadei i-a deschis noi orizonturi, i-a arătat frumusețea lumii și l-a făcut să-și dorească să trăiască și să se împlinească din punct de vedere sufletesc.

Trandafirul și hangerul este despre luptă, despre război și dragoste. Este plină de întorsături de situație și emoții puternice. Este sfârștul la care visam.

 O găsiți pe libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei, iar la comenzile mai mici transportul este doar 7 lei (cel mai mic preț la transportul prin curier, față de orice altă librărie online). De asemenea, este disponibilă și pe elefant.ro (astăzi este valabil BOOKS50, care se aplică la comenzi mai mari de 90 de lei). O puteți găsi și aici sau aici, alături de alte chestii bookish. Iar cărțile în engleză sunt disponibile aici sau aici, împachetate minunat fără vreun cost în plus.

3 gânduri despre „Recenzie „Trandafirul și Hangerul” – Renee Ahdieh

Lasă un comentariu